08.09.2016 — 14:56

Хмельницька обласна служба зайнятості сприяє працевлаштуванню учасників АТО

Так, за 8 місяців 2016 року її послугами скористалося 1900 учасників АТО, з них працевлаштовано – 287,  в тому числі започаткували власну справу – 28 осіб.

Учасники антитерористичної операції користуються всіма соціальними послугами, визначеними ст. 9 Закону України «Про зайнятість населення» :

– надання безоплатних соціальних послуг, зокрема, інформаційно-консультаційних та профорієнтаційних, професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації з урахуванням попиту на ринку праці, сприяння у працевлаштуванні у тому числі залучення до громадських робіт або робіт тимчасового характеру, зокрема шляхом фінансової підтримки самозайнятості та реалізації підприємницької ініціативи відповідно до законодавства; надання додаткових гарантій зайнятості окремим категоріям населення, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні на випадок безробіття, яке передбачає матеріальне забезпечення).

Реєстрація громадян даної категорії у службі зайнятості здійснюється на загальних засадах (реєстрація проводиться за умови пред’явлення паспорта, облікової картки платника податків, трудової книжки (цивільно-правового договору чи документа, який підтверджує період зайнятості), військового квитка, диплома про освіту, також особи даної категорії щоб підтвердити свій статус подають довідку про безпосередню участь особи в АТО, посвідчення учасника бойових дій).

Крім того, в ст. 30 Закону України «Про зайнятість населення», для підтримання конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності передбачено одноразове отримання ваучера для осіб: які, звільнені з військової служби після участі у проведенні АТО, з числа інвалідів та не досягли пенсійного віку (встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»); які, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби України у зв’язку із скороченням чисельності, штату або за станом здоров’я, які не досягли пенсійного віку та мають не менше 10 років страхового стажу.

Президентом України підписаний Закон щодо додаткових гарантій у працевлаштуванні учасників АТО. Зміни, які набрали чинності 30 серпня 2016 року, дають додаткові важелі для пришвидшення пошуку роботи демобілізованим військовослужбовцям. Новаціями передбачено, що роботодавцю протягом року щомісяця компенсуватимуться фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування, за направленням державної служби зайнятості, на нове робоче місце строком не менше ніж на два роки безробітних, із числа учасників антитерористичної операції на сході України.

З початку антитерористичної операції до центрів зайнятості Хмельницької області звернулися більше 1900 демобілізованих військовослужбовців, 287 – працевлаштовано, з них 28 – відкрили власну справу завдяки одноразовій виплаті допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності (цікавими прикладами ведення бізнесу є: виробництво меблів для офісів та торгівельного обладнання, вирощування овочів баштанних культур, коренеплодів, надання послуг  з утеплення будинків, виробництво меду та супутніх матеріалів, пекарська справа, послуги з веб-дизайну, тощо. Найбільш розповсюдженим видом підприємницької діяльності надалі залишається надання послуг у торгівельно-посередницька сфері), 98 – здійснили перепідготовку або підвищили свою кваліфікацію за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, 78 – взяло участь у громадських роботах та роботах тимчасового характеру.

Фахівцями служби зайнятості ведеться активна робота по інформуванню роботодавців області про потребу в працевлаштуванні даної категорії громадян, в тому числі щодо працевлаштування на новостворені робочі місця з виплатою компенсації єдиного соціального внеску відповідно до статей 26 та 27 Закону України «Про зайнятість населення».

Проведено понад 300 семінарів із роботодавцями, в яких взяли участь більше 3000 представників роботодавців. Хмельницька обласна служба зайнятості співпрацює, згідно укладених угод, з 200 соціальними партнерами. Всі фахівці центрів зайнятості володіють інформацією про те, які державні структури, громадські організації, волонтерські спільноти займаються вирішенням питань учасників АТО на території їх міст (районів) та використовують її в роботі. Продовжується робота з громадськими організаціями – «Бойове братерство ветеранів АТО в Україні» та «Асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій у Хмельницькій області», з Сектором, у Хмельницькій області, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, з Центром допомоги учасникам антитерористичної операції.

Укладено 20 угод про співпрацю з Хмельницьким обласним військовим комісаріатом та військкоматами на місцях. За участі представників військкоматів службою зайнятості ведеться активна робота по інформуванню незайнятих осіб, у тому числі учасників антитерористичній операції про можливість проходження військової служби за контрактом.

На сьогодні Хмельницька обласна служба зайнятості продовжує співпрацю: з органами влади, державними та недержавними інституціями, громадськими організаціями, волонтерами щодо соціальної підтримки таких осіб: створення «площадки» для надання повного комплексу інформаційних та консультаційних послуг; з роботодавцями щодо виплати компенсації єдиного внеску при створенні нових робочих місць та працевлаштуванні на них безробітних, підвищення конкурентоспроможності шукачів роботи із числа учасників АТО шляхом їхньої професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, в т.ч. у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Для інформування клієнтів служби зайнятості щодо порядку відбору громадян України на військову службу за контрактом, порядку її проходження та перспектив, переліку вакантних посад у військових частинах Збройних сил України в інформаційних секторах міських (міськрайонних), та районних центрів зайнятості області розміщені відповідні рекламно-агітаційні матеріали. До інформаційної роботи залученні соціальні партнери, зокрема представники військових комісаріатів. Крім того, центри зайнятості постійно проводять профорієнтаційну роботу, популяризуючи професію військовослужбовця і під час індивідуальної бесіди з кожним клієнтом, і на інформаційних семінарах, де поряд із висвітленням загальних питань зайнятості спеціалісти-профінформатори доводять до відома шукачів роботи пропозиції військової служби за контрактом. Проведено понад 230 заходів, на яких висвітлювались питання військової служби за контрактом у Збройних Силах України.

Протягом січня-серпня поточного року 69 безробітних, з числа військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, знято з реєстрації у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

До відома: протягом січня-серпня 2016 року скористалися послугами служби зайнятості 1900 учасників АТО, з них працевлаштовано  – 278 особи, в тому числі започаткували власну справу – 28 осіб. Брали участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру – 78 осІБ. Проходили професійне навчання – 98 осіб. Профорієнтаційними послугами скористалися понад 1905 осіб, з них понад 1400 – отримали індивідуальні профконсультаційні послуги. На нові робочі місця, з компенсацією витрат роботодавцям в розмірі ЕСВ, працевлаштовано 3 безробітних.

За матеріалами відділу організації сприяння працевлаштуванню ОЦЗ