28.09.2016 — 16:21

Понадпроектний землетрус не зашкодить основним будівельним конструкціям та обладнанню Хмельницької АЕС

“У проекти енергоблоків Хмельницької АЕС закладене забезпечення сейсмостійкості будівельних конструкцій будівель і споруд, важливих для безпеки, для рівнів землетрусу інтенсивністю 7 балів, а основного обладнання реакторних установок – 9 балів”, – запевнив начальник служби аналізу безпеки ВП ХАЕС Іван Кісіоглов.

При проектуванні станції на етапі вибору майданчика для будівництва обов’язково враховується рівень його сейсмічної небезпеки. Геологічне середовище промислового майданчика Хмельницької АЕС характеризується достатньою сейсмічною стійкістю, – розповідає керівник служби. За результатами мікросейсморайонування сейсмічність майданчику Хмельницької АЕС становить для проектного землетрусу (ПЗ) – 5 балів, максимально-розрахунковий землетрус (МРЗ), який може статися з вірогідністю раз на 10 тисяч років – 6 балів.

Після аварії на японській атомній станції «Фукусіма-1» дані показники були переглянуті та висунуті більш жорсткі вимоги. На даний час на Хмельницькій АЕС в рамках реалізації заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзПБ) енергоблоків атомних станцій проводяться роботи з обґрунтування сейсмостійкості блоків на рівень землетрусу 7 балів. Дані заходи відповідають також рекомендаціям Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо забезпечення сейсмостійкості АЕС для сейсмічних впливів з прискоренням на рівні ґрунту не менш ніж 0,1g.

Згідно із заходами (КзПБ) заплановано впровадження систем сейсмологічного моніторингу майданчиків АЕС. Зокрема, спорудження пунктів сейсмологічних спостережень передбачено в районі розміщення атомної станції. За результатами проведення спостережень будуть отримані уточнені рівні і характеристики МРЗ і ПЗ майданчика ХАЕС. Після отримання характеристик землетрусів при необхідності буде виконана переоцінка сейсмостійкості обладнання, трубопроводів, будівель і споруд ядерного об’єкта.

Варто зауважити, що на двох енергоблоках Хмельницької АЕС встановлено антисейсмічну апаратуру для попередження про землетрус, яка здатна оперативно видавати сигнал про коливання земної кори. При підвищенні амплітуди таких коливань до 6 балів спрацює автоматизований аварійний захист реакторної установки.