28.09.2016 — 16:27

У Департаменті охорони здоров’я відбулася чергова колегія

28 вересня в актовій залі Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА відбулася чергова колегія. До участі запросили начальників управлінь охорони здоров’я Хмельницької та Кам’янець-Подільської міських рад, головних лікарів обласних, міських лікувально-профілактичних закладів, центрів ПМСД, ЦРЛ, вузлових лікарень станцій Гречани та Шепетівка, КЗ НМР «СМСЧ м.Нетішин», обласних дитячих санаторіїв, директорів медичних коледжів та училищ краю.dscn5870

На початку засідання директор Департаменту охорони здоровя Яків Цуглевич вручив акредитаційні сертифікати представникам медичних закладів, які нещодавно пройшли акредитацію.

Про стан організації та надання медичної допомоги дитячому населенню Хмельницької області доповідала головний педіатр (спеціаліст) відділу лікувально-профілактичної допомогинаселенню ДОЗ ОДА Лариса Добровольська.За її словами, чисельність дитячого населення області віком до 18 років життя становить 238682 (у 2015 році – 238880) або 18,5% від всього населення.Майже 43 % проживають усільській місцевості.

Показник малюкової смертності у 2015 р. залишався на рівні попереднього року і становив 8,3 на 1000 народжених живими. У 2016 році ситуація поліпшилась і за 8 міс. показник становить 6,5 на 1000 народжених живими.Структура смертності не перевищує відповідних показників по Україні.

За словами Лариси Добровольської, певний відсоток дітей помирає від нещасних випадків. Фіксуються і суїциди, особливо серед підлітків. Тому актуальним залишається створення та подальше функціонування «Клінік, дружніх до молоді». В області працюють 11 таких закладів, планується створення «Клінік» на базі Деражнянської, Ярмолинецької та Дунаєвецької ЦРЛ.

Водночас, кількість дітей та підлітків, які отримали послуги «Клінік, дружніх до молоді», зменшується – з 12999 в 2014 році до 9247 в 2015 році. Незадовільним є зменшення кількості міських дітей-клієнтів КДМ майже на 3,5 тис. За 6 місяців поточного року ситуація не покращилась, послуги отримали 4027 дітей. На думку Лариси Олексіївни, потребує значного покращення діяльність «Клінік» у м. Хмельницькому, Красилівській та Славутській ЦРЛ.

 У Хмельницькій області на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини»сертифіковано 11 закладів. У 2016 році планується проведення сертифікації 4 закладів на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» – Хмельницький обласний перинатальний центр, Городоцька,  Красилівська та Віньковецька ЦРЛ.

Медичну допомогу діти області можуть отримати: на первинному рівні – 22 центри первинної медико-санітарної допомоги, дільнична служба поліклінічного відділення Хмельницької міської лікарні і Нетішинської СМСЧ; на вторинному рівні – центральні районні лікарні, Кам’янець-Подільські міські лікарня №1 і дитяча поліклініка, Хмельницька міська дитяча лікарня.

Високоспеціалізовану допомогу дитячому населенню надають Хмельницька обласна дитяча лікарня, обласна лікарня, Хмельницька міська дитяча лікарня, онкологічний, психоневрологічний і протитуберкульозний диспансери, обласна психіатрична лікарня №1.

Забезпеченість лікарями дитячих спеціальностей  у більшості випадків відповідає або переважає державні показники. Щоправда, бракує дитячих стоматологів, ендокринологів, урологів, отоларингологів, психіатрів та хірургів.

За інформацією Лариси Добровольської, у 2015 році діти найчастіше хворіли на недуги органів дихання, органів травлення, хвороби ока та придаткового апарату, кістково-м’язової системи, шкіри та підшкірної клітковини, ендокринної системи, сечостатевої системи, травмувалися та мали отруєння.

У нашій області на хорошому рівні проведення курсів реабілітаційного лікування для дітей з особливими потребами. Реабілітацією охоплені діти з важкими ураженнями центральної нервової системи, важкою ортопедичною патологією та, першочергово, діти з малозабезпечених та багатодітних родин. Для цього, в підпорядкуванні закладів охорони здоров`я функціонують 5 реабілітаційних центрів. Найпотужніші серед них–центр «Турбота» уХмельницькій міській дитячій лікарні, «Віра» – у Хмельницькій обласній дитячій лікарні, реабілітаційний центр спеціалізованого будинку дитини «Берізка», Старокостянтинівський дитячий реабілітаційний центр на базі дитячого відділення ЦРЛ. Впродовж 2015 року у згаданих центрах отримали лікування 1897 дітей, за 6 місяців поточного року – 920.

На базі 20 дитячих відділень ЦРЛ функціонують палати реабілітації для дітей з особливими потребами. В 2015 році у них проліковано 3118 дітей, за 6 місяців поточного року – 1512. Особливої уваги заслуговує досвід роботи Шепетівської, Старокостянтинівської, Віньковецької, Волочиської  ЦРЛ щодо роботи з дітьми з особливими потребами.

dscn5862

За словами Лариси Добровольської, першочерговим завданням залишається будівництво нового корпусу обласної дитячої лікарні та покращення умов перебування, інструментального, медичного забезпечення неонатальних відділень Хмельницької міської дитячої лікарні.

Директор Департаменту охорони здоров`я Яків Цуглевич порадив головним лікарям дитячих закладів переглянути кошториси та віднайти кошти на покращення медикаментозного забезпечення та харчування пацієнтів.

Про стан організації та надання хірургічної і травматологічної допомоги населенню області поінформував головний хірург Департаменту охорони здоров`я ОДА Анатолій Суходоля. Цього разу аналізували роботу хірургічних і травматологічних відділень Дунаєвецької та Старокостянтинівської центральних районних лікарень. Характеризуючи діяльність цих закладів, Анатолій Іванович наголосив, що обидва райони потребують забезпечення вакцинами для щеплення проти правцю та протигангренозною сироваткою. Дунаєвецькій ЦРЛ рекомендовано покращити рентгендіагностику пацієнтів із захворюваннями шлунково-кишкового тракту; придбати або перемістити УЗД-апарат на приймальне відділення ЦРЛ;закупитирезектоскоп, дерматом; збільшити кількість застосування лапароскопічної діагностики при гострій хірургічній патології та травмах;дооснастити протишокову палату та чергову зміну доукомплектувати рентген-лаборантом.

За результатами аналізу Старокостянтинівській ЦРЛ рекомендовано покращити медикаментозне забезпечення хворих з гострою хірургічною патологією і травмою; забезпечити цілодобове чергування рентгентехніка в ЦРЛ; відкрити оснащену палату інтенсивної терапії (протишокову) на приймальному відділенні, а пацієнтів з політравмою, де не виключається пошкодження внутрішніх органів, госпіталізовувати в реанімаційне відділення.

Про результати ревізій фінансово-господарської діяльності закладівохорони здоров’я області присутніх повідомила начальник відділу обліку, економіки та супроводу державних програм ДОЗ ОДА Олена Мартинюк.

Олена Іванівна розповіла, що Державна фінансова інспекція в Хмельницькій області протягом 2016 року провела 5 контрольних заходів в закладах охорони здоров’я області. За результатами проведених перевірок встановлено порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на загальну суму 1472,35 тис.грн., з яких відшкодовано 473,21 тис.грн., а також порушень, що не призвели до втрат, на загальну суму 5827,88 тис. грн.

Олена Мартинюк підкреслила, що в умовах незбалансованості місцевих бюджетів та дефіциту коштів, приорітетом має залишатися ефективневикористання бюджетних коштів та зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни.

З метою забезпечення повного усунення виявлених порушень, причин та умов їх виникнення Департамент охорони здоров’я Хмельницької ОДА рекомендував керівникам окремих закладів вжити заходів щодо повного усунення виявлених у них порушень та притягнення винних осіб до відповідальності.

З інформацією про готовність ЛПЗ області до надання медичної допомоги населенню в умовах епідемічного підйому захворюваності на грип та ГРВІ виступив головний епідеміологДепартаменту охорони здоров`я ОДА Олександр Мирний.

         За результатами розгляду питань порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення.

 

 

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров`я.