28.09.2016 — 16:57

Спалювання сухих рослинних залишків – небезпека для життя, здоров’я людини та навколишнього природного середовища

thumb-big-390x284-276bСпалювання сухих рослинних залишків стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей.

Пожежі є надзвичайно руйнівними для довкілля. У природі все влаштовано з розумом, там немає нічого «зайвого» чи «шкідливого». Суха рослинність поволі перегниє, розкладеться та повернеться туди, звідки з’явилась, тобто у ґрунт, стаючи джерелом поживних речовин для наступного покоління рослин. Це закон природи, який треба поважати. Окрім цього, рештки травостою сприяють захисту ґрунту від вітрової та водної ерозії.

Вогонь спалює не тільки рослини, а й і всіх тварин, що населяють екосистему. Високі температури знищують всю корисну мікрофлору ґрунту, спалюють живцем личинки корисних комах, дощових червів, равликів, жаб, ящірок, пташині гнізда, дитинчат їжаків, гине насіння рослин. Рештки рослин – це притулок для багатьох видів тварин, умови для життя яких створені природою.

Пожежа спалює і гризунів – потужну кормову базу для багатьох видів тварин. Не буде гризунів – буде мало сов, канюків, лунів, інших хижих птахів, а також лисиць. Скрізь, де пройшов вогонь на природних територіях, вже не відновиться колишнє різнотрав’я, звільнені землі заполонять бур’яни.

Додаткова проблема полягає в тому, що із сухою травою та опалим листям, як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, скажімо поліетиленового пакету, в повітря йде до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони стають причиною подразнення дихальних шляхів, кашлю. Щільний чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

Дуже часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.

Тому, громадянам слід замислитись, чи варто тепер випалювати суху траву, бур’ян, опале листя тощо, перетворюючи родючі землі навколо нас на попелище, додаючи роботи пожежним, наносячи шкоду навколишньому природному середовищу, собі й оточуючим, своїм нащадкам та державі.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації