29.09.2016 — 12:36

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв злочинів, скоєних нацистами під час окупації столиці України

fb_large_ukr

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять  жертв злочинів, скоєних нацистами під час окупації столиці України – мирних жителів усіх національностей, військовополонених, учасників українського визвольного руху.

29 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві в Бабиному Яру почались масові розстріли мирного населення міста. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, зондеркоманда 4а айзнатцгрупи С під керівництвом штандартенфюрера СС Пауля Блобеля за участі 45-го і 303-го батальйонів німецької поліції розстріляли там  33 771 євреїв.

За час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках у Бабиному Яру відбувалися масові розстріли нацистами євреїв та ромів, радянських військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору, а також радянських підпільників, членів Організації українських націоналістів, душевнохворих, заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися аж до звільнення Києва від окупації. У 1941—1943 роках тут розстріляно 621 члена ОУН, серед них відому поетесу Олену Телігу. Усього протягом двох років у Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 тисяч осіб, дві третини з яких склали євреї. Перед відступом нацисти примусили в’язнів Сирецького табору викопувати та спалювати трупи.

«Бабин Яр — це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі. І тому українець не має права забувати про неї так само, як і єврей. Бабин Яр – це наша спільна трагедія, трагедія перш за все єврейського і українського народів», — сказав Іван Дзюба, український письменник і дисидент.

Тож згадуючи сьогодні всіх, хто загинув у Бабиному Яру, ми маємо об’єднатися у нашому прагненні щодо запобігання повторенню злочинів проти людяності, задля єднання народу навколо ідеї побудови в Україні правової європейської держави, здатної захистити всіх своїх громадян, на підтримку українських та міжнародних громадських ініціатив.