30.09.2016 — 10:51

Щодо анулювання дозволу на спеціальне водокористування виданого ТОВ «Мегатекс Індастріал»

Останнім часом в засобах масової інформації обговорюється питання щодо діяльності акумуляторного заводу ТОВ «Мегатекс Індастріал» в м. Старокостянтинів та здійснення ним несанкціонованого скиду стічних вод на рельєф місцевості, що призвело до забруднення грунтів свинцем.

В серпні поточного року представниками Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області було проведено позапланову перевірку ТОВ «Мегатекс Індастріал», під час якої було виявлено ряд порушень вимог природоохоронного законодавства. За результатами перевірки підприємству було надано приписи на усунення виявлених порушень з встановленням термінів на їх усунення. Також Інспекцією в межах повноважень проведено розрахунок шкоди, завданої навколишньому природному середовищу внаслідок використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

У вересні Державною екологічною інспекцією в області було проведено перевірку в частині виконання раніше наданих приписів. Один із пунктів припису, яким зобов’язано підприємство виконати умови дозволу на спеціальне водокористування, а саме встановити І пояс зони санітарної охорони, не виконаний.

З метою скасування дозволу на спеціальне водокористування, Держекоінспекцією області внесено подання до Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації про анулювання дозволу № 1068 від 10.03.2016 року на спеціальне водокористування виданого товариству.

Підставою для скасування дозволу Держекоінспекція вказала невиконання товариством запланованих заходів по охороні та раціональному використанню води, а саме не дотримання та не винесення І поясу санітарної охорони радіусом 30 метрів для 5 трубчатих колодязів.

Проаналізувавши надані документи, які надавались товариством на отримання дозволу на спеціальне водокористування та умови встановлені дозволом не виконання заходу вказаного у Поданні, як такого що не входить до переліку заходів по охороні та раціональному використанню вод підприємства та не входить до умов дозволу на спеціальне водокористування не дає підстав Департаменту для анулювання дозволу на спеціальне водокористування.

Крім того Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» визначені підстави та порядок анулювання дозвільного документа. Дозвільний орган за своїм рішенням анулює документ дозвільного характеру у випадках:

– звернення суб’єкта господарювання із заявою про анулювання документа дозвільного характеру;

– припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення та ліквідації, якщо інше не встановлено законом;

– припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Також передбачено, що дозвільний орган, що видав документ дозвільного характеру, може звернутися до адміністративного суду з позовом про застосування заходу реагування у виді анулювання документа дозвільного характеру за наявності хоча б однієї з таких підстав:

1) встановлення факту надання в заяві про видачу документа дозвільного характеру та документах, що додаються до неї, недостовірної інформації;

2) здійснення суб’єктом господарювання певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, на які отримано документ дозвільного характеру, з порушенням вимог законодавства, щодо яких дозвільний орган видавав припис про їх усунення із наданням достатнього часу для їх усунення.

Рішення   дозвільного   органу   про   анулювання   документа дозвільного характеру може бути оскаржено до адміністративного суду.

Анулювання документа дозвільного характеру з підстав, не передбачених законом, забороняється.

Тому, так як вказані у Поданні Держекоінспекції в Хмельницькій області підстави для анулювання дозволу на спеціальне водокористування не відповідають зазначеним у Законі України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», підстави для звернення Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації з позовом до адміністративного суду про застосування заходу реагування у виді анулювання дозволу ТОВ «Мегатекс Індастріал» відсутні.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації повідомив Державну екологічну інспекцію у Хмельницькій області про результати розгляду Подання та надав роз’яснення за яких умов анульовується дозвіл.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації