30.09.2016 — 16:31

Європейський Союз розширить доступ українських товарів на свої ринки

%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f

Європейська Комісія пропонуватиме Європейському Парламенту збільшити обсяги квот безмитного експорту українських груп товарів сільськогосподарського та промислового призначення на ринки ЄС. Про це на брифінгу за результатами зустрічі повідомили Віце-прем`єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе та Єврокомісар із питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом.

Зокрема, йдеться про збільшення квот із нульовою ставкою митного збору на зерно (7 800 тонн), мед (3 000 тонн), перероблені томати (5 000 тонн) та інші сільськогосподарські товари, а також встановлення преференційних тарифів у вигляді нульової ставки митного оформлення на українське взуття, добрива, електрообладнання тощо.

Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання на позитивне рішення щодо отримання Україною другого траншу макрофінансової допомоги ЄС (600 млн євро), зокрема, з огляду на ухвалення Верховною Радою Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг».

Також під час зустрічі із Сесілією Мальмстрьом Віце-прем`єр-міністр представила концепцію комплексного вирішення ситуації навколо порушення Угоди про асоціацію через запровадження обмежувальних заходів у вигляді мораторію на експорт з України необробленої деревини. Сторони підтвердили налаштованість на діалог і пошук конструктивних рішень уже найближчим часом.

Сесілія Мальмстрьом привітала прогрес України на шляху реформ та зростання української економіки. Вона запевнила у всебічній підтримці України з боку ЄС та висловила сподівання на практичний запуск уже розпочатих реформ, зокрема, в частині функціонування зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Окрім цього, Єврокомісар із питань торгівлі повідомила про те, що Європейський Союз має намір виступити третьою стороною в ініційованих Україною консультаціях у рамках процедури Світової організації торгівлі з врегулювання суперечок, які виникли у зв`язку з «транзитною агресією» Російської Федерації.

Повний перелік квот із нульовою ставкою митного збору для українських груп товарів, що пропонуються на розгляд Європейському Парламенту та Європейській Раді, доступний за посиланням.