20.10.2016 — 19:30

Інформація про випадок чуми свиней в смт. Летичів

chuma_3_729x547Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє, що 19 жовтня 2016 року проведено розслідування випадків загибелі свиней в дворогосподарстві у смт. Летичів.

В ході розслідування  встановлено, що в дворогосподарстві утримувалось 12 голів свиней, з них в’єтнамскої породи 5, великої білої породи – 6 поросят (4 вагою по 20 кг, 2  –  по 40 кг).

Мешканці будинку не працюють, гості в будинок не приїздили, корма для тварин не завозились і не мінялись. Для годівлі поросят використовувались зерно, буряки, люцерна, гарбузи, які збирались на полі. Поросята оброблялись проти гельмінтів. Обробка проти щурів в дворогосподарстві не проводилась. Щеплення свиней не проводилось. Дворогосподарство розташоване на відстані близько 20м від продовольчого ринку.

Приблизно 3 дні тому в’єтнамські поросята захворіли з ознаками підвищеної температури тіла до 41,8°С,  хиткої ходи.  Лікування антибіотиками  давало короткочасне зниження температури, але бажаних результатів не принесло. Поступово відбулась загибель 7 поросят.

Згідно результатів досліджень ДНДЛДВСЕ у патологічному матеріалі від однієї свині, виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

В зв’язку з підтвердженням діагнозу на африканську чуму свиней, з метою недопущення розповсюдження збудника, враховуючи результати епізоотичного розслідуваня, географічне розташування, зокрема природні та штучні межі, місце розташування та близькість господарств, схеми переміщення та торгівлі свинями, державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Летичівській районній державній адміністрації оголосила населений пункт смт. Летичів, Летичівського району, Хмельницької області неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней і встановила в ньому карантинні обмеження.

Епізоотичним осередком оголошено дворогосподарство, де утримувалася заражена тварина. В осередку безкровним методом умертвили 4 свиней, які були спалені на худобомогильнику. В дворогосподарстві проведено демонтаж дерев’яних конструкції, дезінфекцію.

Зоною захисту, яка безпосередньо межує з епізоотичним осередком (не менше 3 км), встановлено територію смт. Летичів. Згідно попередніх даних поголів’я свиней  в зоні захисту нараховує 120 гол. Наразі проводяться подвірні обходи, клінічні огляди та перепис поголів’я. Свиногосподарств в даній зоні немає. На межі зони наразі виставлено 6 ветеринарно-поліцейських постів, в складі яких є спеціалісти ветеринарної медицини, ДСНС, національної поліції.

В зону нагляду, яка оточує межі зони захисту від епізоотичного осередку в радіусі не менше 20 км, входять наступні населені пункти:

Летичівського району: Вербка, Лісоберезівка, Ялинівка, Москалівка, Грушківці, Бохни, Варенка, Ревуха, Терлівка, Рудня, Подільське, Лисогірка, Горбасів, Марківці, Волосівці, Требухівці, Ставниця, Меджибіж, Шрубків, Западинці, Греченці, Снітівка, Івоненці, Михунки, Чапля, Юрченки, Розссохи, Кудинка, Копитенці, Суслівці, Сахни, Лозни, Майдан – Сахнівський, Білецьке, Майдан – Вербецький, Голенищево, Майдан – Голенищівський, Буцни, Миколаївка, Козачки, Малаківщина, Хутір Майдан;

Деражнянського району: Шпичинці, Копачівка, Росохи, Теперівка, Черешенька, Нижнє, Слобідка, Старий Майдан, Кальня, Деражня, Подолянське, Городище, Новострилівка, Згарок, Коричинці, Садове, Вовковинці, Кайтанівка;

Старосинявського району: Щербані, Сьомаки, Буглаї, Дашківці, Паньківці, Лисанівці, Чехи, Ілятка, Красносілка.

В зоні нагляду нараховується (4762 гол.) свиней в приватному секторі та 3 свиногосподарства (5030 гол).

Рішенням ДНПК при Летичівській РДА затверджено План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження АЧС

За матеріалами ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти