21.10.2016 — 17:10

В області проводяться заходи по недопущення розповсюдження захворювання на африканську чуму свиней

У зв’язку з виявленням випадку захворювання  на африканську чуму свиней у домогосподарстві смт. Летичів, під головуванням заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка проведено позапланове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації.

1Члени засідання обговорили першочергові заходи по недопущенню розповсюдження небезпечної хвороби на територію інших населених пунктів.

Із ситуацією, що склалася, присутніх ознайомив в.о.начальника ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олександр Садов’юк. За словам посадовця, зафіксовано випадок загибелі 7 свиней в дворогосподарстві у смт. Летичів. Згідно результатів досліджень ДНДЛДВСЕ у патологічному матеріалі від однієї свині, виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней. В осередку здійснено забій 4 свиней, які були спалені на худобомогильнику. В дворогосподарстві проведено демонтаж дерев’яних конструкції, дезінфекцію.

2Згідно останніх даних, в осередку захворювання проводяться всі передбачені нормативними документами заходи. Зокрема, проведено позачергове засідання районної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якій  визначили рівень надзвичайної ситуації та затвердили ряд карантинних заходів. Смт. Летичів визнано неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней і встановлено в ньому карантинні обмеження. Визначено межі зони захисту та зони нагляду.

Розгорнуто роботу 6 ветеринарно-поліцейських постів санітарного контролю та спеціальної обробки із дезбар’єрами, на них організовано цілодобове чергування спеціалістів ветеринарної медицини, ДСНС, національної поліції. Загальна обробка техніки здійснюється  шляхом проїзду техніки по створених із тирси та змочених спецрозчином дезбар’єрах.  Контролюється переміщення тваринницької продукції та живої худоби.

Створено 6 груп для здійснення подвірного обходу. Наразі проводяться подвірні обходи, клінічні огляди та перепис поголів’я. На сьогодні із 4000 дворів здійснено обхід 3012.

4З метою забезпечення  проведення всіх необхідних заходів передбачено виділення коштів з районного та місцевого спеціальних резервних фондів, які будуть використані на придбання пального, деззасобів і т.п.

Спеціалістами Держпродспоживслужби проводиться перевірка закладів громадського харчування та торгівлі на предмет наявності документації на продукцію, що реалізується. Призупинена робота продовольчого ринку.

3Аналізуючи всі вжиті заходи, Володимир Кальніченко вказав представникам райдержадміністрації, ОТГ, окремих служб на необхідність покращення взаємодії у процесі здійснення протиепізоотичних заходів. В зв’язку з цим він доручив розробити план проведення навчань по розгортанню першочергових заходів у декількох районах області з метою відпрацювання ефективної взаємодії всіх ланок.

Також Володимир Ілліч наголосив на персональній відповідальності посадовців за належну організацію роботи із запобігання та недопущення розповсюдження чуми свиней.

“Всі маємо бути готовими до того, що дана ситуація може повторитися у будь-якому населеному пункті і в будь-який момент, щоб невідкладно вжити термінових заходів.  Тільки так ми зможемо не допустити поширення цієї хвороби на території області,” – підкреслив він, підводячи підсумки засідання.

Зберегти

Зберегти