24.10.2016 — 17:07

До уваги громадян Хмельницької області!

Неодноразово ми писали про шкідливість спалювання сухих рослинних залишків. Але, на жаль, проблема і далі залишається актуальною. На разі мешканці міст та сіл масово спалюють сухе опале листя. Тому Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації, вкотре нагадує про шкідливість таких дій, адже при спалюванні гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми, тоді, як за нормальних умов, коли рослинні рештки перегнивають, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в ґрунт.

Також,  з листям, як правило, горить і  різноманітне сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При горінні гуми, наприклад,  утворюється канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають захворювання органів дихання.

На присадибних ділянках рослини нерідко обробляють пестицидами, які також виділяються у повітря при згорянні листя чи трави. Чи не найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми обробляємо від колорадського жука.

На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коренів. Також знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини.

Сухе листя  можна ефективно використовувати як теплоізолюючий матеріал. Ними можна вкрити на зиму квіти та інші теплолюбні чагарники. Можна закрити листям такі озимі посіви,  як часник, моркву, цибулю, посіяні восени. Навесні це листя збирають у компостну купу.

Тож шановні громадяни нашої області, не будьте байдужі до екологічного стану навколишнього середовища, власного здоров’я та здоров’я оточуючих! Не спалюйте опале листя!

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації