25.10.2016 — 17:22

Володимир Кальніченко: Без впровадження реформ розвиток економіки області неможливий

Сьогодні, 25 жовтня, під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні також взяли перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій, голови міських (міст обласного значення) рад.

7

Під час засідання члени колегії розглянули низку важливих питань.

Про підсумки соціально-економічного розвитку Хмельницької області за 9 місяців 2016 року доповіла заступник директора Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Олена Дмитрієнко.

За словами доповідача,  за січень-вересень 2016 року за очікуваними даними індекс промисло­вого виробництва становитиме 100% (за відповідний період торік – 99,7%).

Промисловими підприємствами за січень-серпень 2016 року реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на 19,5 млрд.грн., що на 3,1 млрд.грн. більше ніж у минулому році.

Індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за січень-вересень 2016 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року становить 109,9% – другий показник у державі.

Завершено збирання ранніх зернових культур, валове виробництво яких становить 2 млн. тонн (у початково оприбуткованій вазі), при середній уро­жайності 53,7 ц/га зерна (на 0,6 ц більше ніж торік). За показником урожай­ності область друга в Україні.

Продовжується підготовка до врожаю наступного року. Через несприят­ливі погодні умови озимі зернові культури посіяно на площі 195,0 тис. га, що становить 87% до попередніх прогнозів. Озиму пше­ницю посіяно на площі 180 тис. га (86%).

1Хмельниччина активно працює над впровадженням альтернативних ви­дів опалення. За цей період з відновлювальних джерел енергії вироблено 14,2 млн. кВт/год. електроенергії, з яких 8,87 млн. кВт/год – малими гідроелектро­станціями та 5,3 млн. кВт/год – сонячними електростанціями.

За попередніми даними у січні-вересні 2016 року підприємствами об­ласті виконано будівельних робіт на суму 930,5 млн.грн., що на 3% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

У 2016 році області з державного бюджету передбачено кошти на реалі­зацію проектів регіонального розвитку на загальну суму близько 416,0 млн. грн., зокрема на формування інфраструктури об’єднаних територіальних гро­мад – 216,4 млн. гривень. На сьогодні громадами освоєно усього 29,9% профінансованих коштів.

Здійснювалася системна робота з відстеження ситуації на споживчому ринку області для своєчасного реагування на негативні тенденції його роз­витку.

2Індекс споживчих цін за цей період становить 106,9% при 106,4% по Україні.

Рівень індексу споживчих цін на продукти харчування та безалкогольні напої становить 99,9% при 98,9% по Україні.

На 13 жовтня 2016 року в області через систему електронних державних закупівель здійснено (або оприлюднено звіт про здійснення) 2160 закупівель. Підтверджена економія бюджетних коштів становить 20,1 млн. гривень. Цю систему в області активно використовують 268 замовників.

У січні-липні 2016 року обсяги експорту та імпорту товарів становили, відповідно, 145,6 млн. дол. США і 163,0 млн. доларів. У порівнянні з минулим роком експорт зменшився на 31,5%, імпорт збільшився на 19,8 відсотка.

Надходження податків, зборів та інших обов’язкових платежів до зведе­ного бюджету за січень-вересень 2016 року становили 3916,3 млн.грн., у тому числі до державного бюджету Ук­раїни – 1478,7 млн. гривень.

До загального фонду місцевих бюджетів надійшло податків, зборів (обов’язкових платежів) без урахування міжбюджетних трансфертів на суму 2492,7 млн.грн. або 114,4% до плану за 9 місяців 2016 року. Забезпечено виконан­ня доходів загального фонду усіма містами обласного значення, бюд­жетами районів та обласним бюджетом.

6Доходи загального фонду місцевих бюджетів області зросли на 49,4% або на 824,1 млн.грн. у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Вживаються заходи з подальшого вдосконалення організації роботи центрів надання адміністративних послуг. Протягом січня-вересня 2016 року через місцеві ЦНАПи, роботу яких забезпечують 131 адміністратор (з урахуванням керівників) надано 264,1 тис. адміністративних послуг.

Стан розвитку підприємництва характеризується позитивною динамікою основних фінансово-економічних показників діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва.

За даними Головного управління Державної фіскальної служби у Хмель­ницькій області на 01 жовтня 2016 року кількість діючих малих та середніх підприємств становить 10125 та збільшилася з початку року на 302 одиниці.

До бюджетів усіх рівнів від суб’єктів малого та середнього підприєм­ництва надійшло 2077,8 млн.грн. податкових платежів, що на 441,1 млн.грн. (на 27%) більше ніж за відповідний період 2015 року.

Постійно проводиться робота щодо забезпечення своєчасної виплати заро­бітної плати, погашення заборгованості працівникам підприємств, установ та ор­ганізацій усіх форм власності. За результатами проведеної роботи з початку року виплачено понад 2,0 млн.грн. заборгованої заробітної плати, виведено з “тіні” 3468 осіб.

5За моніторинговими даними на 01 жовтня 2016 року заборгованість із виплати заробітної плати становила 2,7 млн.грн. і до початку року змен­шилася на 3,6 млн. гривень.

В області своєчасно розпочато опалювальний сезон. До 01 жовтня 2016 року заплановані заходи з підготовки житлово-комунального госпо­дарства та об’єктів соціальної сфери області до опалювального сезону 2016/2017 року виконано у повному обсязі. Область також готова і до можливої холодної зими. Підготовлено 201 одиницю спеціальної техніки, яку при потребі буде залучено до виконання робіт з попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій.

Приділялася увага розвитку галузі освіти. З метою покращення якості дошкільної освіти з початку року створено 833 додаткових місця для дітей дошкільного віку шляхом відкриття 8, відновлення 1, проведеної реконструк­ції та капремонту 4 дошкільних закладів, відкриття 15 додаткових груп у функціонуючих навчальних закладах. З нового навчального року в області функціонує 756 загальноосвітніх навчальних закладів, в яких навчається 129245 тис. учнів.

На завершення виступу Олена Миколаївна зазначила, що підсумки соціально-економічного розвитку Хмельниччини за 9 місяців 2016 року свідчать про необхідність продовження активної роботи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації, а досягнуті позитивні ре­зультати дають можливість прогнозувати відновлення позитивної динаміки розвитку провідних галузей виробничої та соціальної сфери, що сприятиме підвищенню добробуту мешканців регіону.

В свою чергу, Володимир Кальніченко наголосив: “Пріоритетом для нас усіх залишається забезпечення розвитку регіону та впровадження реформ, без яких розвиток економіки області  на більш ефективному рівні неможливий.”

Також члени колегії обговорили питання розвитку первинної медико-санітарної допомоги та стан збереження, раціонального використання та відтворення лісових ресурсів області.

За результатами засідання було прийнято відповідні рішення та надано необхідні доручення задля усунення недоліків у роботі.

Зберегти

Зберегти

Зберегти