27.10.2016 — 15:52

Місцеве самоврядування – основа сталого розвитку

Хмельниччина є лідером в Україні з проведення реформи децентралізації і по кількості населення, і по площі територій, що увійшли до складу ОТГ. Процес об’єднання громад триває і надалі. Тому дуже важливим завданням є визначення уроків першого року об’єднання територіальних громад для подальшої роботи; узагальнення першого досвіду, практики децентралізації системи управління в області.

7Саме з цією метою, а також для посилення співпраці та обміну досвідом між ОТГ, обговорення низки питань, що стосуються діяльності об’єднаних територіальних громад, сьогодні в м. Хмельницькому розпочав роботу  круглий стіл на тему: “Місцеве самоврядування як основа сталого розвитку”.

6

Організаторами цього заходу стали Міністерство регіонального розвитку житлового господарства та будівництва, Швейцарсько-Український проект “Підтримка децентралізації в Україні” (DESPRO), Хмельницька обласна державна адміністрація та  обласна рада, ГО «Хмельницький офіс реформ» , Хмельницька Агенція регіонального розвитку, Асоціація ОТГ Хмельницької області, Хмельницький університет управління та права, Хмельницький центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Майже 100 представників органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, науковців з області та ще 10 областей України зібралися для участі у роботі круглого столу.

5

Також у залі були присутні т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, голова обласної ради Михайло Загородний, координатор Офісу реформ Сергій Яцковський, експерт Швейцарсько-Українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” (DESPRO)  Яна Брусенцова та інші.

Учасники обговорили досягнення ОТГ, проблеми в їх роботі та шляхи їх вирішення, роль старост в процесі реалізації реформи органів місцевого самоврядування,  висловлювали власне бачення способів  активізації процесу децентралізації в Україні, а також шукали шляхи підвищення поінформованості громадян щодо перебігу реформи  органів місцевого самоврядування та формування позитивної думки про неї.

3

Під час дискусій обговорили, особливості децентралізації державного управління та модернізації місцевого самоврядування на рівні області, проблеми та шляхи вирішення питання кадрового забезпечення новоутворених управлінських структур, а також особливості юридичних аспектів організації роботи старост.

Не оминули увагою й організаційно-правове забезпечення реформування місцевих публічних органів управління, пошук підходів до вирішення проблем надання адміністративних послуг в громадах, проблеми формування інфраструктури в ОТГ та шляхи їх вирішення, формування стратегії розвитку громади в сучасних умовах.

9

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти