15.05.2023 — 17:34

Брифінг щодо ворожого ракетного обстрілу на Хмельниччині

Під час сьогоднішнього брифінгу перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін розповів про ситуацію, що склалася у зв’язку із ворожою атакою ударним БПЛА на один із об’єктів критичної інфраструктури області. Також до участі у брифінгу долучилися начальник Хмельницької РВА Анатолій Катеренчук, начальник ГУНП у Хмельницькій області Руслан Герасимчук, начальник ГУ ДСНС у Хмельницькій області Едуард Братко, міський голова Олександр Симчишин та голова Чорноострівської селищної громади Михайло Дзісь.

Головне на брифінгу:

➡ В області тривають роботи з оцінки та відновлення пошкодженої інфраструктури, домоволодінь, закладів культури, охорони здоров’я, освіти та інших комунальних закладів двох територіальних громад області, які внаслідок ворожої атаки зазнали матеріальних збитків та значних руйнувань.

➡ Ворог атакував один із об’єктів критичної інфраструктури ударним дроном (БПЛА), внаслідок чого відбулась пожежа. Впродовж першого дня із найбільш постраждалих територій була здійснена евакуація 90 жителів громад.

➡ Станом на зараз працюють ремонтні бригади, які допомагають плівкою закривати розбиті вікна, замінювати шифер на дахах пошкоджених будинків. Окрім того, разом із мешканцям розбирають руйнування, прибирають сміття.

➡ В населених пунктах розгорнуті точки видачі ремонтно-будівельних матеріалів, завдяки яким мешканці зможуть самостійно здійснити оперативний ремонт власних домогосподарств. Функціонування точок забезпечено завдяки матеріальному резерву територіальних громад, району та області, а також допомозі із будматеріалами, яку надають благодійні організації, для швидкого відновлення пошкоджених об’єктів.

➡ Розгорнута робота комісії щодо надання грошової компенсації від держави на відновлення пошкодженого майна через послугу «єВідновлення». Скористатися цією можливістю можна оформивши відповідну заявку у застосунку Дія. Компенсація надходитиме по завершенню оцінки пошкоджень. Окрім того, завдяки співпраці із міжнародними благодійними організаціями є домовленість щодо можливості надання допомоги для відновлення комунальної власності.

➡ Також, на відновлення пошкоджених об’єктів розглядається можливість виділення субвенцій із обласного бюджету опісля того, як буде проведена оцінка та оформлена документація щодо обрахування обсягів руйнувань відповідною комісією.

➡ Варто наголосити, що після оприлюднення інформації про ворожу атаку в неперевірених інформаційних джерелах поширилася фейкова інформація щодо витоку небезпечних речовин, підвищення радіаційного фону, тощо. Наголошуємо, що в області не зафіксовано відхилень норм радіації та інших небезпечних для життя речовин.