31.10.2016 — 17:45

Загальна посівна площа сільськогосподарських культур в області у порівнянні з 2015 роком зросла на 21 тис. га

28 жовтня відбулося засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку Хмельницької обласної державної адміністрації на тему: “Про підсумки роботи агропромислового комплексу Хмельницької області за 9 місяців поточного  року та перспективи розвитку до кінця 2016 року ”.

В заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, члени колегії Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації,  заступники голів райдержадміністрації з питань АПК та начальники управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрації.

У вступному слові заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Вадим Конончук  ознайомив присутніх із складом членів колегії  та планом її проведення.

Заступник директора Департаменту Лариса Молчан, підводячи підсумки соціально-економічного розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області за 9 місяців поточного року, зазначила, що у поточному році загальна посівна площа  по  всіх категоріях господарств області  склала 1 млн. 149,2 тис. га, що на 21 тис. га більше минулого року. Збільшено посівні площі цукрових буряків (+11,8 тис. га), соняшника (+74 тис. га), зернових культур (+ 5 тис.га).

Зернові культури у структурі  посівних площ  розміщені на  площі понад 510 тис. гектарів, технічні культури займають майже 420 тис.га, що на 10  тис. гектарів більше минулого року. Крім того, всіма категоріями господарств посіяно  60,2 тис. га кормових культур, 11,4 тис. га овочів, посаджено 65,8 тис. га картоплі.

img_20161028_112714

Згідно статистичної звітності, всіма категоріями підприємств посіяно  790 тис. га ярих культур, що становить 103% до прогнозованих обсягів. Весь комплекс весняно-польових робіт проведено в оптимальні строки та на високому технологічному рівні.

Хлібороби Хмельниччини намолотили ранніх зернових і зернобобових культур  1 млн. 950 тис. тонн, що на 230 тис. тонн більше ніж торік, при середній урожайності  53,7 ц/га. За рівнем урожайності ранніх Хмельниччина посідає друге місце в держав, про що доповіла у своєму виступі начальник відділу організації продукції рослинництва, механізації та земельних відносин Департаменту АПР Ванда Сердюк.

img_20161028_115338Окрім того, члени засідання обговорили основні показники розвитку тваринництва за 9 місяців 2016 року, а також заслухали інформацію в.о. начальника ГУ Держспоживслужби у Хмельницькій області Олександра Садов’юка про основні  заходи з попередження та запобігання подальшого розповсюдження африканської чуми свиней (АЧС) на території Хмельницької області.

Підсумовуючи засідання колегії, Володимир Кальніченко в цілому позитивно оцінив результати роботи агропромислового комплексу за звітний період, але наголосив, що всі мають докласти зусиль, щоб зберегти досягнуті темпи приросту виробництва сільськогосподарської продукції. Також посадовець звернув увагу на обов’язковість виконання заходів з недопущення поширення АЧС в області, оскільки у разі розповсюдження цього небезпечного захворювання на підприємства, що займаються вирощуванням свиней, економіці області може бути завдано величезної шкоди.

За матеріалами Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації