29.11.2016 — 18:01

На Хмельниччині виплачено 5,2 млн.грн. заборгованої заробітної плати

Сьогодні, 29 листопада під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій, голови міських (міст обласного значення) рад.

img_8591

З першим питанням щодо погашення заборгованості та підвищення рівня заробітної плати в області виступила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська.

За словами Світлани Іванівни, виплачено 5,2 млн.грн. заборгованої заробітної плати, повністю ліквідовано борги на 12 підприємствах області. На 01 жовтня 2016 року серед областей, що мають найменшу заборгованість по виплаті заробітної плати, Хмельниччина  посіла 2 місце.

dsc_3425

За моніторинговими даними заборгованість із заробітної плати на 01 листопада становить 2649,4 тис.грн., що на 3072,9 тис.грн. або на 53,7% менше у порівнянні з початком року.

У структурі боргу заборгованість на економічно активних підприємствах становить 804,8 тис.грн. (на 67,1% менше ніж на початок року), підпри­ємствах-банкрутах – 1708,3 тис.грн. (на 46,3% менше у порівнянні з початком року) та економічно неактивних підприємствах – 136,3 тис.грн. (на 39,1% більше).

З початку року заборгованість із заробітної плати зменшилася у містах Хмельницький – на 1054,4 тис.грн., Нетішин – на 227,5 тис.грн., Славута – на 49,7 тис.грн., Полонському – на 1434,5 тис.грн., Дунаєвецькому – на 467,5 тис. грн., Летичівському – на 138,8 тис.грн., Славутському – на 128,9 тис.грн., Городоцькому – на 48,0 тис.грн., Деражнянському – на 35,2 тис.грн. районах.

Залишаються борги із заробітної плати перед працівниками економічно активних підприємств у містах Кам’янець-Подільський (511,6 тис.грн.), Хмель­ницький (58,8 тис.грн.), Нетішин (31,0 тис.грн.) та Летичівському районі (203,4 тис.грн.).

Заборгованість із заробітної плати на підприємствах державної форми власності на звітний період становить 193,4 тис.грн., що на 311,8 тис.грн. менше у порівнянні з початком року.

Залишається заборгованість із заробітної плати по комунальному під­приємству Полонське підприємство водопровідно-каналізаційного господар­ства на суму 107,5 тис. гривень.

Заборгованість із заробітної плати на підприємствах-банкрутах області становить 64,5% (1708,3 тис.грн.) від загальної суми боргу підприємств області. З початку року сума боргу на цих підприємствах зменшилася на 1470,0 тис. гривень.

img_8599

Що стосується заробітної плати, то у вересні поточного року заробітна плата одного штатного працівника по області становила 4128,1 грн., що на 687,7 грн. або на 20% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року і становить 77% заробітної плати по Україні (5358,0 грн.).

Заробітна плата штатних працівників сільського, лісового та рибного господарства у вересні поточного року становила 4670,8 грн., що на 1101,4 грн. або на 30,9% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

У вересні 73% сільськогосподарських підприємств основного кола звіт­ності забезпечили виплату заробітної плати більше 2500,0 грн., 10% – більше 1600,0 гривень.

З метою легалізації трудових відносин в області протягом січня-жовтня 2016 року здійснювалися відповідні заходи, у результаті яких виявлено 975 порушень, у тому числі трудового законодавства – 649, податкового – 309, пенсійного законодавства – 17. Притягнуто до адміністративної відповідаль­ності 103 особи, легалізовано 4503 особи, загальна сума донарахованих до­ходів в області становить 2,5 млн. гривень.

На завершення розгляду питання заробітної плати та легалізації трудових відносин Олександр Олександрович акцентував увагу на тому, що не усі райони в повній мірі відреагували на його доручення стосовно вирішення даного питання. Зокрема, це стосується керівників Білогірської, Старосинявської та Теофіпольської райдержадміністрацій.

img_8607

“Тому, зауважую, що голови вказаних районів, в найкоротші терміни повинні  покращити ситуацію відносно підвищення рівня заробітної плати та легалізації трудових відносин. В іншому випадку до них будуть вжиті відповідні заходи”, – додав очільник області.

Крім того, голова адміністрації доручив головам райдержадміністрацій, міським головам розробити місцеві програми розвитку туристичної галузі, а управлінню культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації – відповідну обласну програму. Дані програми мають сприяти створенню робочих місць, у тому числі за рахунок зеленого туризму.

Наступним питанням порядку денного засідання колегії розглянуто питання діяльності клубних закладів області по збереженню та розвитку нематеріальної культурної спадщини та народного мистецтва.

Проінформувала присутніх з даного питання заступник начальника управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Валентина Граділь.

img_8647

Зі слів доповідачки, на Хмельниччині нараховується 1079 закладів культури клубного типу, з них 1029 – у сільській місцевості. У цих закладах працюють 4026 клубних формувань, 1598 з яких – для дітей. Їх учасниками є 40840 жителів краю. Працюють 3365 колективів аматорського мистецтва, 2308 майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

В області проживають понад 100 носіїв-інформаторів фольклору та етно­графії. У закладах культури клубного типу функціонують 268 фольклорних та фольклорно-етнографічних колективів, у яких задіяно 2962 особи. Почесні звання “народний аматорський” та “зразковий” носять 42 колективи: 34 “на­родних” аматорських і 8 “зразкових”, у яких беруть участь 522 особи.

Також на теренах області започатковано низку обласних оглядів-конкурсів фольклорних та фольклорно-етнографічних колективів: “Джерело життя”, “Не зміліє народна криниця”, народних звичаїв та обрядів “Стелися, барвінку!”, де представляються відновлені автентичні пісні й обряди своєї місцевості та громади.

Запроваджено низку масштабних всеукраїнських, регіональних та облас­них етнофестивалів, в основу яких лягли історичні особливості та традиції певних регіонів: “Болохівські гостини” у м. Старокостянтинів, “Душа землі моєї” у смт. Сатанів, “Весняночка іде, пташок із вирію веде” у с. Самчики на Старокостянтинівщині тощо.

Велика увага приділяється збереженню нематеріальної культурної спадщини в галузі декоративно-прикладного мистецтва, яке є вагомою складовою мистецьких надбань Хмельниччини. Тут нараховується понад 2000 народних майстрів та умільців, які працюють у різних видах декоративно-прикладного мистецтва. Спільно з Хмельницьким обласним осередком Національної спілки майстрів народного мистецтва України було проведено понад 80 виставкових заходів.

img_8648

Особливої уваги, за словами Валентини Володимирівни,  заслуговує популяризація самобутнього Самчиківсько­го розпису. Протягом 2015-2016 років виставки художніх робіт Пажимсько­го О.М., Раковського В.Г., Юзвука М.К., Касьянова С.О. відбулися у містах Київ, Житомир, Запоріжжя, Харків, Бахмат, Краматорськ, а також Хмель­ницький та Старокостянтинів. З культурно-мистецькою акцією “Самчиків­ський розпис на Донеччині” майстри побували в рамках співпраці регіонів з прифронтовою Донеччиною за підтримки Міністерства культури України.

Видано фотоальбом “Майстри декоративно-прикладного мистецтва Хмельниччини”, до якого увійшли розповіді про 50 творчих особистостей. Проведено дослідження, збір матеріалів та підготовчу роботу до видання другого тому фотоальбому та альбому “Самчиківський розпис”, проводиться дослідження на тему: “Історія ткацтва Хмельниччини”.

img_8608

Підсумовуючи питання збереження та розвитку нематеріальної культурної спадщини та народного мистецтва області голова адміністрації додав, що дослідження, збереження та популяризація фольклору та етнографії у непростий для нашої держави час набувають особливого значення.

“Тому надзвичайно важливо вживати заходів, аби не втратити культурні надбання наших дідів-прадідів, а вивчати їх, популяризувати і передавати наступним поколінням. Маємо залучати молодь до культурних проектів, фольклорних експедицій, фестивалів, виставок та презентацій. Потрібно презентувати традиції нашої землі не тільки на регіональному та всеукраїнському рівнях, а й виходити частіше на міжнародну арену”, – сказав очільник області.

Також учасниками колегії розглянуто питання виконання розпоряджень та доручень голови обласної державної адміністрації щодо збереження, раціонального використання та відтворення лісових ресурсів області.

dsc_3422

За результатами колегії було прийнято відповідні рішення та надано необхідні доручення задля усунення недоліків у роботі.