02.12.2016 — 11:36

В облдержадміністрації проведено семінар-нараду на тему: «Завершення бюджетного періоду 2016 року та формування бюджету 2017 року»

1 грудня заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко та т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник взяли участь у семінар-нараді на тему: «Завершення бюджетного періоду 2016 року та формування бюджету 2017 року» для голів районних рад та сільських, селищних, міських голів об’єднаних територіальних громад, начальників фінансових управлінь у районах та містах, представників фінансових служб об’єднаних територіальних громад. Головував на семінарі голова обласної ради Михайло Загородний.

img_8668

У заході взяли участь також представники Департаменту фінансів облдержадміністрації, Державної фіскальної служби в області та Головного управління Держгеокадастру в області.

Мета проведення семінару – обговорення напрямків та підходів до формування місцевих бюджетів, резервів їх наповнення.

Про особливості формування бюджету 2017 року учасникам семінару детально розповів директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич.

img_8674

За словами Сергія Адамовича, бюджет є планом формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно органами державної влади, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду. Загалом в області налічується 435 самостійних бюджетів, з яких: обласний,  20 районних, 6 міських (міст обласного значення), 4 міських (міст районного значення), 14 селищних,  22 об’єднаних територіальних громад та 368 сільських.

img_8678

Основним джерелом формування доходної частини обласного бюджету є податок на доходи фізичних осіб. Ще одним джерелом наповнення обласного бюджету є плата за надання адміністративних послуг. Найбільшу питому вагу у надходженнях за надання адміністративних послуг займає плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Із 435 місцевих бюджетів області 49 – мають прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом.

Сергій Пенюшкевич наголосив, що кожен місцевий бюджет має свої доходи, які мають бути спрямовані на конкретно закріплені за ними напрямки видатків з метою надання якісних медичних, освітніх, соціальних, культурних та інших послуг населенню. А відволікання коштів з цих бюджетів на інші цілі буде призводити до погіршення якості надання таких послуг. Тому важливим є правильний підхід влади до порядку складання та затвердження місцевих бюджетів.

Ще однією темою порядку денного наради було питання про додаткові важелі місцевої влади для наповнення територіальних бюджетів.

Як зазначив начальник управління Головного управління Державної фіскальної служби в області Валерій Дзюблюк, у січні – листопаді поточного року забезпечено надходжень до зведеного бюджету з податку на доходи фізичних осіб в сумі 2 391,3 млн. грн, в т.ч. до Державного бюджету – 623,5 млн. грн, місцевого бюджету – 1 767,8 млн. гривень. Темп росту надходжень до аналогічного періоду минулого року становить – 151,3 відсотків. З єдиного податку з фізичних осіб – 238,4 млн. грн (темп росту – 143,6 відсотків), із земельного податку – 95,6 млн. грн (темп росту – 156,3 відсотків).

Також під час семінару обговорено питання щодо додаткових заходів наповнення місцевих бюджетів за рахунок оподаткування земельних площ, рентних платежів та єдиного податку, про резерви наповнення місцевих бюджетів за рахунок плати за землю, про реалізацію повноважень громад у сфері цивільного захисту та про шляхи створення підрозділів місцевої пожежної охорони для забезпечення доступності послуг у сфері надання пожежної допомоги на територій сільських населених пунктів громад.

img_8672