02.12.2016 — 11:49

Відбулося засідання обласної протиракової комісії

1 грудня в актовому залі Хмельницького обласного онкологічного диспансеру відбулося засідання обласної протиракової комісії. На зібранні розглянули підсумки роботи за 9 місяців 2016 року. До участі у засіданні запросили членів обласної протиракової комісії, голів територіальних протиракових комісій, головних лікарів територіальних Центрів ПМСД, лікарів-онкологів та ендоскопістів ЛПЗ краю.

imgp8751

Головний позаштатний онколог Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА В’ячеслав Мороз наголосив, що онкологічна допомога є найбільш дороговартісною, адже лікування коштує десятки, а іноді і сотні тисяч гривень. З іншого боку, на жаль, з наступного року в нашій державі не буде прийматися загальнодержавна програма «Онкологія». Тобто всі питання лікування і забезпечення, в тому числі і хіміотерапією, будуть лягати виключно на плечі місцевих бюджетів.

У ході брифінгу 9 листопада цього року в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун підкреслила, що якісні послуги сімейних лікарів допоможуть знизити коефіцієнт захворюваності на рак. Вона додала, що, хоча нині існує мораторій на нові програми, проте це не означає, що не буде збільшення фінансування ліків для онкохворих. Так само не планують ставити крапку у розробці стратегії, щоб знизити випадки захворювання дітей та дорослих через профілактику та через раннє втручання, коли для цього є показники. Уляна Супрун запевнила, що і далі фінансуватимуть лікування дітей і дорослих через державні програми. Тим більше, що у цьому році є додаткове фінансування на ці потреби. І на 2017 рік буде також більше фінансування на ці програми.

В’ячеслав  Анатолійович  наголосив, що головною метою онкології є зменшення втрат суспільства від раку, шляхом зниження кількості онкозахворювань та смертності від них. Для цього необхідно виконувати міжгалузеві заходи з профілактики, ранньої діагностики, комплексного лікування та реабілітації онкологічних пацієнтів.

Нині Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку.

За останні 10 років у нашій країні, і в області зокрема, кількість злоякісних новоутворень збільшилася. Щороку вона зростає на 3 %. На 10 нових випадків в Україні реєструються 7 смертей від цієї недуги. На рак хворіє кожен 45 мешканець краю. На жаль, від онкології помирає 22% населення працездатного віку.

Серед причин смертності в області злоякісні онкологічні патології посідають 2 місце після хвороб системи кровообігу. За прогнозами ВООЗ, Україна за смертністю від онкопатологій через 7 років може посісти уже перше місце.

Як свідчить статистика, найбільше на Хмельниччині помирають від раку простати у чоловіків та раку молочної залози у жінок. Далі серед причин смертності – рак легень та колоректальний рак. У порівнянні із минулим роком, дещо зменшилась кількість смертельних випадків від раку шлунку, а також загальна кількість померлих від раку.

За 9 місяців поточного року в області вперше взято на облік 3326 пацієнтів і зберігається тенденція до зростання числа злоякісних новоутворень. 65% нових пацієнтів отримали спеціальне лікування, у т.ч. 2,5% – тільки променеве, 6,5% – поєднання хіміотерапевтичного та променевого лікування, 21,6% – тільки хіміотерапію, 35,7% – тільки хірургічне та 33,7% – комбіноване або комплексне лікування.

На думку головного позаштатного онколога краю, важливим аспектом в організації онкологічної допомоги є проведення онкопрофоглядів населення. В цілому, по області за 2016 рік активно виявлено 21,3% первинних онкологічних хворих. У минулому році ця цифра становила 23,9%. За 9 місяців цього року під час профоглядів були виявлені 45,3% випадків візуальних форм раку, що на 5 % менше, ніж за аналогічний період минулого року.

В’ячеслав Мороз констатував, що як і в попередні роки, недостатню увагу на місцях приділяють діагностиці злоякісних новоутворень порожнини рота, мигдаликів та рото глотки. 25 % випадків виявлені у ІІІ стадії та 53,8% – у IV стадії захворювання, і, в порівнянні з попереднім роком, спостерігається тенденція до зростання. А, як відомо, у занедбаних стадіях ефект від лікування практично мінімальний.

В’ячеслав Анатолійович наголосив, що лише шляхом якісного цитологічного скринінгу можливо виявити рак жіночих статевих органів на ранніх стадіях та оздоровити хворих з передпухлинною патологією. Це достовірний, доступний як пацієнту, так і лікарю, метод. Однак приділяти увагу треба не кількості, а якості мазків, оскільки значний відсоток цитологічних зразків є неповноцінними та неінформативними. Як наслідок – 111 випадків раку у І та ІІ стадії, у 12,8% пацієнток зареєстровано злоякісні новоутворення у занедбаній стадії, що є найбільшим показником за останні 4 роки. Щоправда, за 9 місяців цього року частка онкопатології, виявленої у І-ІІ стадії, у порівнянні з минулим роком, збільшилась.

Впродовж трьох років 9,8% випадків раку фіксуються у ІV стадії. Невтішними є результати п’ятирічного виживання пацієнтів з встановленим діагнозом рак. У 2014 році в області ця цифра становила 54,8% (Україна 60,4%), у 2015 році – 57,4% (Україна 60,8%). У той же час, в інших країнах – 85-98%.

Одна з головних причин, стверджує головний позаштатний онколог області, банальна – онкохворий пацієнт не лікується або у його лікуванні відсутній комплексний підхід. Основними причинами негативних результатів лікування онкологічної патології В’ячеслав Мороз називає брак коштів, і у населення зокрема, недостатню інформативність або відсутність скринінгів, нереалізовану програму «Онкологія», децентралізацію лікування (30% пацієнтів лікується поза онкодиспансером).

Фахівець стверджує, що в низці ЦРЛ посаду онколога посідають лікарі без відповідної спеціалізації, що є грубим порушенням. Водночас, на ЦПМСД покладена організація своєчасного і якісного виявлення злоякісної патології та облігатних передраків, проведення цитологічного скринінгу, систематичне формування та обстеження груп ризику, надання паліативної допомоги вдома, скерування пацієнтів на консультацію до профільного спеціаліста – онколога, активна участь у роботі територіальних протиракових комісій, забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення амбулаторно.

Обласний фахівець нагадав, що онколог району чи міста має виконувати функцію лікаря-консультанта, який володіє і використовує усі методи діагностики, дифдіагностики з метою верифікації діагнозу та вирішення подальшої тактики лікування або скерування пацієнта у профільний лікувальний заклад. Крім того, цей спеціаліст має організувати дієву диспансерізацію онкологічних пацієнтів, активно співпрацювати з лікарями ЗПСМ, за потреби – паліативну та симптоматичну допомогу.

Учасники засідання заслухали звіти голів районних протиракових комісій Новоушицького, Хмельницького та Славутського районів щодо незадовільних показників. Також розглянули клінічний випадок злоякісного новоутворення пацієнта зі Славутського району.

Про стан ендоскопічної діагностики, зокрема новоутворень, у закладах охорони здоров’я краю доповів головний позаштатний ендоскопіст Департаменту охорони здоров’я Сергій Алєксєєнко.

imgp8757

Стан надання медичної допомоги при колоректальному раку охарактеризував завідувач онкохірургічного відділення № 2 Хмельницького обласного онкологічного диспансеру Володимир Закрижевський. Він озвучив показники онкозахворюваності та виживання, проведення спеціального та паліативного лікуванням в умовах облонкодиспансеру, рекомендації по інформаційному листу «Колоректальний рак».

Крім того, учасники обласної протиракової комісії заслухали інформацію про IV з’їзд колопроктологів України у столиці, який відбувся 26-28 жовтня цього року та доповідь головного проктолога ДОЗ ОДА Віталія Балицького.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.