02.12.2016 — 14:20

Представлено Проект зон охорони пам’яток науки і техніки – Пункти Дуги Струве

На засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини у Хмельницькій області розглянуто Проект зон охорони пам’яток науки і техніки національного значення – Пункти Дуги Струве, що входять до складу об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на території Хмельницької області.

img_1126

На виконання зазначеного проекту зон охорони у 2016 році з обласного бюджету було виділено кошти за Програмою збереження об’єктів культурної спадщини Хмельницької області на 2015-2020 роки. Проект виконано ПОГ «Інститут культурної спадщини» (м. Київ).

Геодезична дуга Струве – мережа з 265 тріангуляційних пунктів, довжиною 2820 км, що проходить по території десяти країн Європи – Норвегії, Швеції, Фінляндії, Росії, Естонії, Латвії, Литви, Білорусі, України, Молдови.

p_20161129_144841

Слугувала для визначення параметрів Землі, її форми та розміру. Початковий пункт Дуги знаходиться у Норвегії («Фугленес» біля мису Норд-Кап на узбережжі Баренцевого моря), а кінцевий – в Україні («Стара Некрасівка» в околицях м. Ізмаїл) Одеської області. На території України збережено 4 геодезичних пункти, 3 з яких знаходиться на території Хмельницької області «Баранівка», «Фельштин» та «Катеринівка» та 1 в Одеській області. 2005 року на сесії Міжурядового комітету з охорони світової культурної і природної спадщини прийнято рішення про включення Дуги Струве в Список Світової спадщини ЮНЕСКО.

В результаті виконання робіт було визначено графічно та на місцевості території  3 пам’яток, зони охорони в системі координат. Проекти передані на погодження Міністерства культури України.

%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%83%d0%bd%d0%be%d0%ba1

За матеріалами управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації