23.12.2016 — 15:38

Володимир Кальніченко провів засідання обласної комісії з ТЕБ та НС

22 грудня  під головуванням Володимира  Кальніченка відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки облдержадміністрації.

Під час засідання було розглянуто декілька питань. Першочергово обговорили ситуацію, що склалася в області у зв’язку з виникненням випадків захворювання на африканську чуму свиней. Із проханням включити це питання до порядку денного засідання звернулися Старокостянтинівська та Полонська райдержадміністрації.

Як повідомлялось раніше, впродовж жовтня-грудня 2016 року внаслідок спалахів захворювання на африканську чуму свиней на території області суттєво ускладнилася епізоотична ситуація. Зокрема в смт.Летичів і смт.Нова Ушиця у приватних господарствах внаслідок захворювання на африканську чуму загинуло відповідно 7 та 20 голів свиней.

Протягом останнього місяця в с.Воронківці Старокостянтинівського району (ТОВ «Подільський бекон») та в м.Полонне (СТОВ АФ «Маяк») виникли більш масштабні спалахи захворювання на АЧС.

Про вжиті заходи та стан справ в осередках хвороби членів комісії поінформували в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександр Садов’юк, представники Старокостянтинівської та Полонської райдержадміністрацій. Також члени комісії поспілкувалися безпосередньо із представниками ТОВ «Подільський бекон» та СТОВ АФ «Маяк».

За останньою інформацією, у Старокостянтинівському районі знищено 8532 свині, в Полонському районі – 3931 свиню, з 6466, які знаходяться в осередку. По двох районах станом на 21.12.2016 року проведено умертвіння  із наступним спалювання туш 12463 свиней.

В межах епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду проводяться протиепізоотичні і карантинні заходи. Незважаючи на ретельно проведене розслідування, не вдалося встановити, яким чином збудник хвороби був занесений на території тваринницьких комплексів.

21 грудня до обласної державної адміністрації надійшло звернення від Старокостянтинівської райдержадміністрації щодо надання допомоги з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації пов’язаної з спалахом африканської чуми свиней.

Відповідно до проведених райдержадміністрацією розрахунків сума збитків від втрати поголів’я сільськогосподарських тварин по Старокостянтинівському району склала – 17 млн. 263 тис. грн.

На здійснення заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації з резервних фондів (об’єктового – ТОВ «Подільський бекон» – 35,6 тис. грн., місцеві – Старокостянтинівська райдержадміністрація – 300 тис. грн., Григорівська сільська рада – 100 тис.грн.,) яких недостатньо для можливості фінансування зазначених заходів.

Учасники засідання комісії з ТЕБ і НС обговорили можливі шляхи компенсації втрат, яких зазнали підприємства в результаті виникнення спалахів АЧС, терміни відновлення роботи цих підприємств. Керівник ТОВ «Подільський бекон» В’ячеслав Пруткий повідомив, що роботу підприємства планується відновити лише за півроку, як того вимагають нормативні документи. За цей час представники фірми шукатимуть можливості відновлення генетичного стада, а також вживатимуть заходів з остаточного знезараження приміщень тваринницького комплексу, у тому числі і новітніми препаратами, які застосовуються у США та країнах Європи.

В’ячеслав Васильович зауважив, що підприємство має надію на допомогу держави, а саме  на виділення коштів із державного резервного фонду, бо самотужки покращити ситуацію практично неможливо. За його словами, збитки, завдані підприємству лише втратою генетичного стада, за приблизним оцінками сягають 60 млн. грн.

Представники СТОВ АФ «Маяк» повідомили, що на разі не вирішили, чи звертатимуться за відшкодуванням із державного резервного фонду, оскільки кошти з нього виділяються лише на умовах повернення.

На даний час вирішується питання  щодо виділення фінансових ресурсів з резервного фонду обласного бюджету.

Підсумовуючи обговорення, Володимир Кальніченко зауважив, що останні випадки захворювання стали справжнім випробуванням для служб області, враховуючи величезні обсяги роботи, проведеної в осередках хвороби у стислі терміни. Він відзначив, що вдалося чітко організувати їх співпрацю, завдяки чому захворювання було локалізовано.

За результатами обговорення комісія вирішила визнати ситуацію, яка трапилась у Летичівському, Новоушицькому, Старокостянтинівському та Полонському районах з встановлення карантину африканської чуми свиней (враховуючи значне поширення небезпечної інфекційної хвороби тварин на території області), надзвичайною ситуацією місцевого рівня.

ГУ Держпродспоживслужби України в Хмельницькій області, Головному управлінню ДСНС України у Хмельницькій області, ГУ Національної поліції в Хмельницькій області, Летичівській, Новоушицькій, Старокостянтинівській та Полонській райдержадміністраціям, керівникам ТОВ «Подільський бекон», СТОВ АФ «Маяк» доручено забезпечити подальше проведення робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної із спалахом африканської чуми свиней у вказаних епізоотичних осередках. Департаментам фінансів та економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації доручено підготувати документацію, необхідну для проведення відшкодування втрат, завданих внаслідок спалахів АЧС.

Також на засіданні комісії з ТЕБ і НС було заслухано інформацію про стан травматизму невиробничого характеру в області та хід виконання Плану першочергових заходів з профілактики травматизму невиробничого характеру у 2016 році, про результати інвентаризації захисних споруд та їх готовність до використання за призначенням, про розгляд та затвердження переліків та планів, а також проаналізовано стан забезпечення евакуаційних заходів на території області в 2016 році та план роботи на 2017 рік.