30.12.2016 — 13:18

«Діти мають право на майбутнє!»

Хмельницький долучився до Всеукраїнського конкурсу малюнку серед дітей, хворих на онкогематологічні захворювання. Провели його на базі гематологічного відділення Хмельницької обласної дитячої лікарні за співпраці з Хмельницьким обласним Центром здоров’я. Організували конкурс благодійні фонди «Таланти України, «Таблеточки» та соціально-медичний проект «VISTA-MEDICLUB».

Всеукраїнський захід присвятили Міжнародному дню онкохворої дитини, який щорічно відзначається 15 лютого. Організатори мають на меті таким чином привернути увагу широких кіл громадськості до проблем дітей з онкологічними захворюваннями крові, психологічно їх підтримати, сприяти поширенню інформації про існуючі проблеми таких дітей в Україні, щоб залучати меценатів, збирати благодійні внески, які планують адресно спрямовувати на потреби відповідних дитячих лікувальних закладів у різних регіонах України.

Про початок Конкурсу організатори оголосили напередодні Новорічних свят, а збір малюнків проводитимуть протягом місяця – з 10 січня до 10 лютого 2017 року. Діткам запропонували на папері зобразити одну з п’яти тем: «Моє майбутнє», «Моя Батьківщина», «Мої друзі», «Різдво», «Домашні улюбленці». Усі матеріали для дитячої творчості –  набори для малювання та папір, надали організатори.

По завершенні конкурсу волонтери відберуть кращі творчі роботи та надішлють до столиці, де 15 лютого організатори визначать володарів трьох призових місць у кожній з 5-ти номінацій і проведуть виставку робіт, присвячену Міжнародному дню онкохворої дитини. Переможці отримають цінні призи, а всі учасники – дипломи та заохочувальні подарунки. За найкращу творчу роботу мають намір присудити гран-прі, володар якого отримає спеціальний приз.

За словами головного позаштатного дитячого гематолога Департаменту охорони здоров’я Лариси Мисько, відділення гематології Хмельницької обласної дитячої лікарні (ХОДЛ) розраховане на 20 ліжок. Наразі тут знаходиться 6 дітей, які хворіють на онкологічні захворювання. В переважній більшості, це гостра лейкобласна лейкемія, лімфогранулематозом, саркома Юінга.

Протокол, яким у своїй роботі керується відділення, розроблений на основі німецької БФМ групи на початку 90-х років і розрахований на лікування гострою лімфобластної лейкемії. Відповідно до цього протоколу, діти проходять хіміотерапію і від результатів 8-го, 15-го і 33-го дня лікування, медики ухвалюють рішення – чи продовжувати лікування у ХОДЛ, чи направляти маленького пацієнта до столиці для отримання більш високої дози хіміопрепаратів.

Загалом, за словами Лариси Василівни, у Хмельницькій області дуже велика кількість дітей, яким вперше встановлюють онкозахворювання крові. У гематологічному відділенні висококласні лікарі та кваліфіковані медсестри надають увесь спектр допомоги, проте про умови «Охматдиту» обласній дитячій лікарні залишається тільки мріяти.

Лариса Мисько підкреслила, що лікування пацієнтів за протоколом БФМ дало можливість досягти високих показників виживання, не гірших, ніж у Європі. Так, від гострої лімфобластної лейкемії одужують близько 90 % дітей, при лімфогранулематозі виживають фактично 99,9 % пацієнтів. Навіть діти, які приходять у 4-й стадії захворювання, після трансплантації кісткового мозку можуть жити повноцінним життям.

Лариса Василівна підкреслила, що діти проходять безкоштовне лікування, відповідно до державної програми «Дитяча онкологія», яка працює з 2004 року. За цією програмою держава закупляє хіміопрепарати і препарати супроводу для дітей з онкопатологією. При чому, останні відіграють не меншу роль, ніж сама хіміотерапія.

Головний позаштатний гематолог ДОЗ висловила сподівання, що участь дітей у подібних мистецьких конкурсах, допоможе їм протистояти страшним недугам, з якими доводиться боротися. Адже надихатиме їх впевненіше дивитися у майбутнє.

За матеріалами обласного Центру здоров’я