04.01.2017 — 16:16

Медична реформа у 2017 році відбуватиметься поетапно

Із січня 2017 року в Україні стартував перший етап медичної реформи, який полягає в зміні фінансування первинної ланки медичної допомоги.

Перетворення, які відбуватимуться в галузі протягом року, будуть поетапними та запроваджуватимуться разом з інформуванням лікарської та пацієнтської спільноти.

Протягом першого півріччя медична галузь працюватиме в штатному режимі, а переважна більшість підготовчої роботи відбуватиметься на рівні МОЗ України, уряду, парламенту та регіональних управлінь охорони здоров’я, громад та медичних закладів.

Зокрема, підготовка галузі до впровадження реформи в першому півріччі 2017 р. передбачає:

  1. Доопрацювання нормативної бази щодо реформування, зокрема, двох законів та низки наказів МОЗ;
  2. Адаптація міжнародних протоколів лікування для первинної ланки;
  3. Формування гарантованого переліку послуг (у зв’язку зі збільшенням видатків бюджету на медицину у 2017 р. середня вартість обслуговування пацієнта на первинці буде переглянута у бік збільшення);
  4. Затвердження на рівні уряду складу та меж госпітальних округів;
  5. Впровадження у лютому 2017 р. референтного ціноутворення;
  6. Впровадження реімбурсації ліків з квітня 2017 р.;
  7. Розробка та впровадження першого компоненту електронної охорони здоров’я – реєстру пацієнтів, лікарів, медичних закладів.

Наразі МОЗ України підготував календарний план впровадження реформи на 2017 р. Після його затвердження Урядом покроковий план буде оприлюднено для широкого загалу.

За матеріалами прес-служби МОЗ України