26.01.2017 — 14:40

В рамках робочого візиту Володимир Гройсман відвідав Старокостянтинівську ЦРЛ

Сьогодні в рамках робочої поїздки на Хмельниччині перебуває Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Візит розпочався із відвідин Старокостянтинівської центральної районної лікарні. Очільник уряду спільно з головою облдержадміністрації Олександром Корнійчуком, головою обласної ради Михайлом Загородним, заступником голови облдержадміністрації Валерієм Олійником та директором Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яковом Цуглевичем мав змогу оглянути нещодавно реконструйоване пологове відділення лікарні.

Старокостянтинівська ЦРЛ обслуговує близько  65 тисяч мешканців  району. В своєму складі  лікарня  має клініко-діагностичну поліклініку, 13 стаціонарних відділень, клініко-діагностичну лабораторію, відділення функціональної діагностики, рентгенологічну службу. У 2015 році  лікарня отримала вищу акредитаційну категорію, сертифікована відповідно до системи управління якості стосовно здійснення медичної практики відповідно до вимог ДСТУ ISO 9000:2009. У перспективі вона має увійти до складу центрального Хмельницького госпітального округу у якості лікарні інтенсивного лікування І рівня.

У 2016 році завдяки розпочатим Урядом реформам, місцеві бюджети Хмельниччини отримали суттєву фінансову підтримку.  У Старокостянтинові  692,5 тис грн. субвенції з державного бюджету на розвиток окремих територій використали для проведення капітального ремонту приміщення пологового відділення ЦРЛ.

Володимир Гройсман позитивно оцінив напрацювання місцевої влади та підкреслив важливість реформ, що тривають в державі. «Це яскравий приклад децентралізації влади», – зауважив Прем’єр-міністр, говорячи про пологове відділення. – Ми передали багато ресурсів на місця – у бюджети міст, областей, районів. Там є кошти, які можна направляти на те, щоб робити у тому числі якісну систему охорону здоров’я».

Глава Уряду поспілкувався з представниками трудового колективу відділення. Він розповів про кроки Уряду, спрямовані на зміну системи охорони здоров’я, зокрема про рішення Уряду, спрямовані на дерегуляцію фармацевтичного ринку та зниження цін на ліки, запровадження системи реімбурсації на ліки проти окремих хвороб.

Також високопосадовець вніс свій вклад в розвиток лікарні – вручив два сертифікати на пульсоксиметри для новонароджених та вагітних. Даний прилад дасть змогу контролювати пульс і серцебиття у плоду неінвазивним шляхом.

За словами Прем’єра, Уряд налаштований на зміну системи фінансування у системі медицини. «Хочемо, щоб система фінансування заробітної плати лікаря була стимулюючою. Краще лікар працює – більше у нього клієнтів, він отримує більшу заробітну плату, – зазначив Володимир Гройсман. – Маємо фінансувати не стіни і не час перебування у лікарні, а якісну медичну послугу, у структурі якої є ваша заробітна плата. Цю філософію будемо змінювати».

Прем’єр-міністр також зазначив, що Уряд сподівається на прийняття закону про обов’язкове державне медичне страхування.

«Люди не будуть нічого додатково платити, а ми у бюджетному секторі кошти, які ми сьогодні витрачаємо на медицину, будемо витрачати через систему страхування, щоб кошти ходили за людиною. Тоді ситуація вирівняється і все стане на свої місця, тому що у такому стані, в якому знаходиться сьогодні сфера охорони здоров’я, вона далі не може бути», – наголосив він.