22.02.2017 — 18:03

Педіатри краю взяли участь у науково-практичному семінарі у форматі телемосту

22 лютого відбувся науково-практичний семінар «Здоров’я дитини в сучасному світі». Перший у цьому році педіатричний захід у форматі телемосту об’єднав Львів, Хмельницький, Тернопіль та Чернівці. Організували семінар Міністерство охорони здоров’я, Національна медична академія післядипломної освіти (НМАПО) ім. П. Л. Шупика, наукові та комерційні партнери.

Вітаючи учасників семінару, перший проректор НМАПО ім. П. Л. Шупика, професор Юрій Вдовиченко повідомив, що Постановою Кабінету Міністрів України № 53 від 1 лютого цього року фах «педіатрія» повернули на рівень додипломної підготовки. Таким чином, педіатричні факультети знову зможуть повноцінно працювати та готувати дитячих лікарів. Юрій Петрович впевнений, що рішення правильне, адже не можна у державі, яка має гарні педіатричні традиції і потужну школу, ліквідовувати цю надважливу спеціальність, від якої залежить життя та здоров’я мільйонів маленьких громадян України.

Крім того, Юрій Вдовиченко повідомив, що в.о. Міністра охорони здоров’я України підписала наказ про організацію науково-практичних семінарів у форматі телемостів. Адже такі методи обміну досвідом та підготовки лікарів схвалені в усьому світі. І в Україні вони набувають все більшої популярності. Більше 90 % учасників вважають їх проведення ефективним способом набуття нових знань та професійних навичок. Для практичних лікарів семінари у форматі телемосту стають безпрограшним варіантом, оскільки можна отримати багато цікавої та корисної інформації не полишаючи меж своєї області та надовго не залишаючи без уваги своїх пацієнтів.

Лекції читали фахівці НМАПО ім. П. Л. Шупика, Харківського національного медичного університету, Харківської медичної академії післядипломної освіти (ХМАПО), Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, ДУ «Інститут Педіатрії, Акушерства і Гінекології Національної Академії Медичних Наук України», ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України».

Під час семінару порушували питання інфекційної захворюваності у дітей, охоплення щепленнями, профілактики алергій у дітей раннього віку, хвороб дихальних шляхів та шлунково-кишкового тракту, використання пробіотиків, офтальмологічних недуг, нестачі в організмі вітаміну Д та кальцію, невідкладної допомоги дітей із загостренням бронхіальної астми, ацетонемічного стану у дітей, проблем нейропедіатрії та інші.

Головний педіатр Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Лариса Добровольська подякувала усім організаторам та учасникам семінару, побажала плідної роботи за результатами набутих знань.

По завершенню науково-практичного семінару зареєстровані учасники отримали відповідні сертифікати.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я