23.02.2017 — 16:37

Первоцвіти – провісники весни

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни,  опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку.

Кожна частина рослини відповідає за виконання певних функцій, порушення яких призводить до її загибелі. Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти – зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти й всихати. Цей ланцюжок неважко продовжити й до самої людини.

Більшість первоцвітів занесені до Червоної книги, наприклад: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), цибуля ведмежа (черемша) та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні. Згідно Положення про Червону книгу України їх не можна зривати. Аби помилуватися першими весняними квітами їх можна вирощувати в  горщиках для вазонів, на присадибних ділянках.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації звертається до мешканців та гостей Хмельниччини із закликом бережливого ставлення до ранньоквітучих весняних рослин та формування почуття відповідальності за все, що діється навколо нас.

Не зриваймо ранньоквітучих рослин та не створюймо попит на них, адже лише він породжує пропозиції. Бережімо те, що створила Природа!

 

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації