02.03.2017 — 15:58

В економіку області за 2016 рік залучено 6,7 млрд. грн. інвестицій – Олег Гуменний

“Протягом 2016 року першочергові заходи спрямовувалися на розвиток реального сектору економіки, який забезпечує робочими місцями населення області, наповнює бюджети усіх рівнів. А це, в свою чергу, дає можливість реалізовувати соціальні проекти, посилювати фінансову спроможність місцевих громад, ” – зазначив т.в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Олег Гуменний на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації

Знайомлячи учасників засідання із підсумками роботи влади за 2016 рік, Олег Вікторович вкрай важливим для регіону назвав нарощення промислового потенціалу, підвищення його конкурентоздатності.

Як зазначив посадовець, у промисловому секторі області сьогодні працює 1800 підприємств, де зайнято близько чверті всіх працюючих в регіоні (понад 51 тис. осіб).

Протягом 2016 року забезпечено зростання обсягів промислового виробництва на 4,5 відсотка.

Традиційно найбільш вагомими галузями промисловості залишаються переробна промисловість (майже 61%), постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (майже 38%) та виробництво харчових продуктів і напоїв (понад 25%).

Стабільно нарощують обсяги виробництва такі підприємства, як ПАТ “Укрелектроапарат”, ПАТ “Подільський цемент”, ДП ПАТ “Оболонь”, ТОВ “Модуль-Україна”, ТОВ “Нейл”, ТОВ “Тін Імпекс”.

Потужно працюють підприємства оборонного комплексу: ДП “Новатор”,
ДП “НТК “Завод точної механіки”, ДП “Красилівський агрегатний завод”, ДП “Шепетівський ремонтний завод”.

Хмельницька АЕС, не зважаючи на планові зупинки окремих реакторів, завершила рік із рекордним показником з виробітку електроенергії – майже 15 млрд. кВт годин електроенергії.

Протягом року у промисловості зареєстровано 103 нові суб’єкти підприємництва, більшість з яких спеціалізується на виробництві харчових продуктів та напоїв, гумових і пластмасових виробів, продукції добувної промисловості.

Разом з тим, Олег Гуменний звернув увагу на те, що рейтинг територій за показником обсягу реалізованої промислової продукції на одну особу свідчить, що найбільшої уваги сьогодні потребує розвиток промислового потенціалу у Старосинявському, Шепетівському, Віньковецькому районах.

Для забезпечення подальшого розвитку регіону необхідно максимально сприяти будівництву нових виробничих потужностей, створенню нових робочих місць.

Створення сприятливого бізнес-середовища та спрощення умов ведення підприємницької діяльності повинні стати пріоритетними напрямами в роботі усіх гілок влади на місцях.

Т.в.о. першого заступника голови облдержадміністрації зауважив, що особливу увагу необхідно приділяти малому та середньому бізнесу, в якому зайнято 173,0 тис. осіб або майже 83,0% працюючих в економіці області.

Протягом 2016 року суб’єктами малого та середнього підприємництва сплачено до бюджетів усіх рівнів 3,0 млрд. грн., що на 807,0 млн. грн. або на 36,0% більше, ніж за 2015 рік. Ними забезпечено 53,0% загальних надходжень до бюджетів.

Позиція владних структур до соціально відповідального бізнесу на місцях повинна бути виваженою та максимально сприятливою. Жодна «тінь» не повинна заважати легальним підприємствам, а усі адміністративні послуги повинні надаватися прозоро та своєчасно.

Для цього при всіх райдержадміністраціях та виконавчих комітетах міських (міст обласного значення) рад працюють центри надання адміністративних послуг.

Протягом 2016 року через місцеві ЦНАПи надано майже 365,0 тис. адміністративних послуг (за 2015 рік – 356,0 тис. адмінпослуг). Їх роботу забезпечують 137 адміністраторів.

У м. Славута розпочав роботу новий ЦНАП загальною площею 530 м2, який є найбільшим в області та спроможний обслуговувати не тільки громаду міста, але й району, та забезпечує комфортні умови прийому та обслуговування громадян.

Індикатором зручності ведення бізнесу на відповідній території є значення показника “Обсяг капітальних інвестицій”. Протягом звітного року за оперативними даними в економіку області залучено 6,7 млрд. грн. інвестицій, основну частку яких складають власні кошти підприємств, спрямовані у придбання техніки та обладнання, будівництво виробничих потужностей. Порівняно до 2015 року їх обсяг у порівняних цінах збільшився на 18 відсотків.

Окремо Олег Гуменний зупинився на досягненнях області в питаннях  споживання природного газу. Як зазначив посадовець, в області значна увага приділялася пошуку і впровадженню у життя альтернативних джерел енергопостачання.

Роботи щодо скорочення та заміщення споживання природного газу проведено на 79 котельнях підприємств комунальної теплоенергетики. Кількість теплової енергії, виробленої з використанням альтернативних видів палива за 2016 рік становила 41,0 тис. Гкал, обсяг заміщеного природного газу за рік склав 6,0 млн. м3. Розпочато виробництво гранульованої пелети з деревини у м. Кам’янець-Подільський (ПАТ “Завод “Металоприлад”). Загальна потужність підприємства 100 тонн на місяць.

В області впроваджуються заходи з реалізації Регіональної програми підвищення енергоефективності Хмельницької області в частині так званих «теплих кредитів». Протягом 2016 року за рахунок коштів обласного бюджету використано 490,0 тис. грн. на відшкодування частини відсотків (15%) за наданні кредити населенню, ОСББ та ЖБК на впровадження енергоефективних та енергозберігаючих заходів. Аналогічні програми діяли у містах Хмельницький та Кам’янець-Подільський, які профінансували відповідні енергозберігаючі заходи майже на 2,0 млн. гривень.

Збільшується оснащення засобами обліку теплової енергії багатоквартирних житлових будинків з централізованим теплопостачанням. Якщо, на початок 2016 року лічильниками обліку теплової енергії було оснащено 960 будинків (41,1%), то на 01 січня 2017 року – 1660 будинків, або майже 76 відсотка. У місті Хмельницький лічильниками обліку тепла оснащено усі будинки з централізованим теплопостачанням. Підприємства теплоенергетики стовідсотково оснащено технологічними приладами обліку. Підприємства водопровідно-каналізаційного господарства на 96% оснащено лічильниками технологічного обліку води та на 90% – лічильниками обліку стоків.

Опалювальний сезон 2016-2017 розпочався своєчасно та проходить у плановому режимі.

Також Олег Гуменний повідомив, що Хмельниччина продовжує розвивати напрями альтернативних енергетичних джерел. Згідно даних, в області діє 28 малих гідроелектростанцій та 5 сонячних електростанцій.

За 2016 рік з відновлювальних джерел енергії вироблено 18,6 млн. кВт/год. електроенергії, з яких 12,7 млн. кВт/год. вироблено малими гідроелектростанціями області та 5,9 млн. кВт/год. – сонячними електростанціями. На початку 2016 року у м. Хмельницький введено в експлуатацію унікальну трансформаторну підстанцію “Прибузька” ПАТ “Хмельницькобленерго”, обладнану автоматизованою системою управління технологічними процесами. Цей об’єкт забезпечує перспективу міста у електропостачанні на 50 років вперед.

На контролі залишається питання водозабезпечення населення, адже літо 2016 року показало, що проблема питної води актуальна для 658 сільських населених пунктів області. Головою облдержадміністрації доручено провести інвентаризацію діючих свердловин, що в свою чергу дозволить зменшити витрати на будівництво водогонів.

З метою вирішення зазначеного питання відповідні пропозиції щодо виділення з державного бюджету у 2017 році коштів на суму 174 млн. грн. направлено Кабінету Міністрів України.

Також за словами Олега Вікторовича, приділялася увага забезпеченню населення області якісними послугами пасажирського автотранспорту загального користування.

Протягом 2016 року послугами пасажирського транспорту скористалися 112,0 млн. пасажирів.

Розподіл автобусних маршрутів відбувався виключно на конкурсних засадах. Під час проведення конкурсу обласним конкурсним комітетом надавалася перевага перевізникам, які подають на конкурси більш нові та комфортабельні автобуси.

Проведено 7 засідань обласного конкурсного комітету з підготовки та проведення конкурсів щодо визначення автомобільних перевізників на міжміських та приміських внутрішньообласних автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території області. На конкурси було виставлено 108 маршрутів. Визначено переможцями конкурсу 69 автоперевізників для обслуговування 95 маршрутів. Крім того, проведено одне засідання конкурсного комітету з питання розгляду скарг учасників конкурсів.

У контексті пасажирських перевезень мають місце випадки відмови водіями у пільгових перевезеннях, у тому числі бійцям – учасникам АТО.

Олег Гуменний підкреслив, що по-перше, це порушення законних прав наших громадян, і ці факти не рідко залишаються поза увагою місцевих органів влади та контролюючих органів. А по-друге, відмова органів самоврядування, як замовника, від виділення належного фінансування з місцевих бюджетів на покриття витрат перевізників на пільгове перевезення окремих категорій громадян, провокує конфлікти між перевізниками та пасажирами.

“Закон єдиний для всіх і його виконання повинно бути безумовним.” – наголосив посадовець.- Відтак звертаю увагу перед відповідними керівниками органів місцевого самоврядування питання щодо виділення коштів на пільгові перевезення населення області на відповідній території у достатніх обсягах та укласти відповідні договори з перевізниками.”

Також він зазначив, що мобільна група, яка створена при облдержадміністрації, проводить цільові відпрацювання для попередження діяльності нелегальних перевізників відповідно до щотижневих графіків, затверджених керівництвом облдержадміністрації.

Однак Олег Гуменний визнав недостатньою роботу на місцях у цьому питанні, оскільки виявлено непоодинокі випадки, коли «нелегали» перевозять пасажирів без необхідних дозвільних документів, що створює загрозу здоров’ю та життю людей.

“Звертаюся до голів райдержадміністрацій, міських голів щодо активізації роботи мобільних груп на місцях із залученням усіх зацікавлених сторін та забезпечення безумовного й неухильного виконання доручення голови обласної державної адміністрації щодо поліпшення стану пасажирських перевезень,” – сказав т.в.о. першого заступника голови.

Окремо посадовець зупинився на питанні будівництва. Згідно наведених даних, протягом 2016 року будівельну діяльність на теренах області здійснювали 246 підприємств, якими виконано будівельних робіт на суму майже 1,6 млрд. грн., індекс будівельної продукції порівняно з 2015 роком становить 107,4%.

Збільшення обсягів виконаних будівельних робіт відбулося за рахунок впровадження значних за вартістю інвестиційних проектів за кошти приватних інвесторів, таких як: будівництво сонячних електростанції у м. Деражня та у с.Дем’янківці Дунаєвецького району; будівництво елеватору (зерносховище) зернових у селищі Ямпіль, Білогірського району та ряду інших виробничих потужностей.

В експлуатацію прийнято майже 300 тис. м2 житла. В регіоні найгірша ситуація за цим показником на 10 тис. населення у Старосинявському, Віньковецькому, Білогірському районах.

Олег Гуменний зазначив, що обласна влада має чітке бачення подальшого розвитку області. Зокрема, це будівництво нових об’єктів промислового призначення, у тому числі із залученням іноземних інвестицій, а саме: сонячних та гідроелектростанцій, підприємств з виготовлення будівельної продукції та побутової техніки. Все це дозволить створити нові робочі місця, збільшити надходження до місцевих бюджетів.