02.03.2017 — 15:23

Хмельниччина традиційно займає лідируючі позиції в аграрному секторі

Про це зазначив заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації.

Так, у 2016 році намолочено понад 3,0 млн. тонн зерна, що повністю забезпечує потребу в продовольчому і фуражному зерні. Середня урожайність 57,6 ц/гектара, цей показник урожайності зернових культур є другим у державі.

Також зібрано 1,5 млн. тонн цукрових буряків. Цьогоріч працювали 5 цукрових заводів, вироблено понад 230 тис. тонн цукру, що повністю забезпечує потребу області. Намолочено 460 тис. тонн сої. Виробництво соняшнику становить 335 тис. тонн, що на 52% більше минулорічного.

Під урожай 2017 року, в складних умовах осені, посіяно понад 231 тис. га озимих зернових культур та 74 тис. га озимого ріпаку, що на 22 тис. га більше попереднього року. За словами посадовця, загальна посівна площа у поточному році по всіх категоріях господарств зросте на 3 тис. га і становитиме майже 1,2 млн. гектарів.

Відмітив Володимир Ілліч і позитивну тенденцію у галузі тваринництва, активне інвестування приватних коштів господарюючими суб’єктами у його розвиток. У 2016 році здійснювали будівельні роботи на 5 великих об’єктах, а саме: молочнотоварній фермі ФГ “Бізон-1” с. Сахнівці Старокостянтинівського району, чотирьох свинокомплексах: ФГ “Династія” с. Йосипівка Старокостянтинівського, ПП “Аграрна компанія 2004” селах Свіршківці Чемеровецького та Бубнівка Городоцького, ТОВ “Камчатка” (четвертий модуль) с.Теліжинці Ізяславського районів.

Введено в дію два свинокомплекси у ТОВ “Камчатка” (третій модуль) с.Теліженці Ізяславського та ПП “Аграрна компанія 2004” с. Доброгорща Хмельницького районів.

Повністю завершили роботи з реконструкції приміщень для утримання великої рогатої худоби у СТОВ ім. Шевченка с. Копачівка Деражнянського, ВП АФ “Хлібороб” с. Жучківці та СТОВ “Шумовецьке” с. Шумівці Хмельницького районів.

Що стосується середньомісячної заробітної плати в аграрному секторі, то за 2016 рік у розрахунку на одного штатного працівника проти попереднього року заробітна плата зросла на 12% і становила 4220 гривень, зросла на 56% орендна плата і становила 1,4 млрд. гривень, що на 780 млн. гривень більше попереднього року. Нарахування орендної плати в середньому по області становило 5,73% від нормативної грошової оцінки землі проти 4,6% у 2015 році.

В цілому за 2016 рік порівняно з 2015 роком обсяги сільськогосподарського виробництва збільшилися на 7,5 відсотка (8 місце). За січень 2017 року – 3 місце.

З метою посилення позицій на регіональному ринку підприємств області на Хмельниччині реалізується проект “Купуй товари Хмельниччини”, який сприяє популяризації товарів місцевих виробників серед жителів області. Активними учасниками проекту стали близько 80 закладів торгівлі у 25 населених пунктах області. Крім того, на ярмаркових заходах реалізовано 23 тис. тонн с/г продукції на суму 610 млн. гривень.

Особлива увага приділялася залученню інвестицій. Заступник голови звернув увагу на тому, що обсяг капітальних інвестицій – один з іміджевих показників регіонів. Тобто, чим більше капіталу залишається на відповідній території – тим сприятливіший в ній інвестиційний клімат, тим привабливіший регіон.

Відтак, обсяг внесених з початку інвестування в економіку області прямих іноземних інвестицій на 01 жовтня 2016 року становив 167,2 млн. дол. США, що на 1% більше порівняно з початком року і відповідає 12 місцю у державі. На сьогодні економіку Хмельниччини інвестують представники 38 країн світу (країни Європейського Союзу – 93,1%, інші країни – 6,9%).

Реалізовувалися значні інвестиційні проекти із залучення коштів внутрішніх та зовнішніх інвесторів. Зокрема, у червні 2016 року розпочало діяльність ТОВ “Кобулетурі- Україна” (с. Розсоша Хмельницького району), що спеціалізується на виробництві 8 видів молочної продукції. Відкриття нового підприємства дало змогу створити 30 нових робочих місць (планується збільшити кількість до 50).

 У м. Старокостянтинів ТОВ “Мегатекс Індастріал” із залученням коштів британських інвесторів завершено будівництво першої черги заводу з виробництва гальванічних елементів (електричних акумуляторів та первинних елементів) з плановою річною потужністю 2 млн. одиниць. У результаті впровадження проекту на заводі на даний час функціонує 107 робочих місць.

ТОВ “Теофіпольська енергетична компанія” у червні 2016 року розпочато будівництво біогазової установки з виробництва електроенергії з біогазу. Першу чергу будівництва планується ввести в дію у І півріччі 2017 року, другу чергу – до кінця 2017 року. Внаслідок реалізації проекту передбачається створити 50 робочих місць.

У листопаді 2016 року розпочав роботу побудований із залученням німецького капіталу насіннєвий завод ТОВ “КВС- Україна” (м. Кам’янець-Подільський), внаслідок чого створено 20 нових робочих місць (в сезонний період планується збільшити кількість до 50).

У Старосинявському районі ТОВ “А.Т.К.” ведеться будівництво соєво-екстрактного заводу. Введення заводу в експлуатацію планується у І півріччі 2017 року. Реалізація проекту передбачає створення близько 200 нових робочих місць.

Продовжуючи доповідь, Володимир Кальніченко відмітив, що особливу увагу сьогодні необхідно приділити підприємствам, зорієнтованим на експортні поставки.

“Необхідно надавати максимальну підтримку нашим виробникам, вчасно в рамках законодавства сприяти вирішенню проблемних питань. Тому що експортоорієнтований бізнес – джерело наповнення місцевого бюджету”, – сказав заступник голови.

Завдяки зовнішньоторговельній діяльності бізнесу Хмельниччини у 2016 році бюджет отримав 2,3 мільярда гривень митних платежів. Найбільше експортувалися товари до Німеччини (18,0%), Польщі (10,3%), Республіки Молдови та Єгипту (по 3,9%).

Також з метою нарощування експортного потенціалу у 2016 році відбулася зустріч керівництва облдержадміністрації та обласної ради з радником президента асоціації машинобудівників Китайської Народної Республіки. Вперше Хмельниччину відвідав Надзвичайний та Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук. У листопаді область відвідала голова Канадсько-Української торгової асоціації Емма Турос та проведено зустріч голів обласної державної адміністрації та обласної ради з членами делегації Куявсько-Поморського воєводства Республіки Польща, муніципалітету Хоцень, муніципалітету Барухово, м.Влоцлавек, під час зустрічі відбулося підписання восьми угод співпраці з чотирма об’єднаними територіальними громадами Хмельницької області.

Ефективність розпочатих реформ децентралізації фінансових ресурсів держави на практиці підтверджує позитивна динаміка виконання місцевих бюджетів області.

Порушив Володимир Ілліч і питання наповнення місцевих бюджетів. Так, до загального фонду місцевих бюджетів надійшло податків, зборів (обов’язкових платежів) без урахування міжбюджетних трансфертів на суму 3,6 млрд. грн. або 109,6% до плану. Забезпечено виконання доходів загального фонду усіма містами обласного значення, бюджетами районів та обласним бюджетом.

Наявний фінансовий ресурс забезпечив загальну позитивну тенденцію у частині фінансування видатків бюджетів районів, міст обласного значення, бюджетів об’єднаних територіальних громад та обласного бюджету і дозволив: своєчасно виплатити заробітну плату у встановлених законодавством розмірах; профінансувати енергоносії, спожиті бюджетними установами; профінансувати інші видатки, необхідні для виконання бюджетними установами своїх функцій та пріоритетні програми.

У контексті наповнення бюджетів особливої уваги потребує питання легалізації виплати заробітної плати.

За результатами проведених перевірок Державною фіскальною службою області виявлено 5544 громадянина, які не були оформлені роботодавцями згідно з вимогами законодавства  і додатково мобілізовано до бюджету 6,9 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, 8,4 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та 576,5 тис. грн. військового збору.

За результатами контрольно-перевірочних заходів залучено 2513 фізичних осіб до державної реєстрації, як суб’єктів підприємницької діяльності, якими додатково сплачено до бюджету 416,5 тис. грн. податків.

Проводилися заходи з легалізації роботи “народних підприємців” та “народних підприємств”. З початку року ідентифіковано 72 представники цієї категорії, 28 зареєструвалися суб’єктами підприємництва, 9 – підприємницькою діяльністю не займались, 5 – не проживають на території області, по інших вживаються заходи податкового контролю.

Протягом 2016 року відбулося 2 робочі наради щодо заслуховування результатів роботи робочої групи, створеної Головним територіальним управлінням юстиції у Хмельницькій області спільно з Хмельницьким університетом управління та права, щодо внесення пропозицій по доопрацюванню законодавчої бази на предмет діяльності на території області “народних підприємств” та “народних підприємців”.

Щодо використання бюджетних коштів, посадовцем було відмічено, що понад п’ять місяців тому в області запроваджено систему електронних закупівель, що можна вважати прикладом успішних змін. На 01 січня 2017 року в області через систему ProZorro завершено 2005 процедур, у тому числі органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування – 1067 процедур, на суму 681,4 млн. гривень. Підтверджена економія становить майже 60,0 млн. грн., у тому числі майже 27,0 млн. грн. по закупівлях розпорядниками районного рівня. Середня вартість однієї закупівлі становить майже 370,0 тис. гривень.

Райдержадміністраціями та підзвітними їм розпорядниками здійснено 178 закупівель на суму 170,5 млн. грн., підтверджена економія становить 1,6 млн. гривень.

На рахунок екологічної ситуації, то проблемою залишається перевантаженість полігонів твердих побутових відходів. Загалом в області 842 сміттєзвалища та полігонів, 8 з яких перевантажено та потребують розширення або закриття у містах Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Нетішині, Старокостянтинові, Славуті, Шепетівці, Полонному, Дунаївцях.

На сьогодні погоджено та затверджено паспорти місць видалення відходів на 337 сільських, 11 селищних, 21 районних (міських) полігонів твердих побутових відходів, що є значно недостатньо.

Також на протязі звітного періоду вживалися заходи щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що сталися на території області, зокрема щодо локалізації та недопущення поширення збудника африканської чуми свиней у Дунаєвецькому, Летичівському, Полонському та Старкостянтинівському районах, а також подолання наслідків стихії в ряді районів області.

Підсумовуючи сказане, Володимир Кальніченко зазначив, що підсумки соціально-економічного розвитку Хмельниччини за 2016 рік свідчать про необхідність продовження активної роботи у напрямі стабілізації економічної ситуації та її розвитку.

Також Володимир Ілліч звернув увагу виконавців розпорядження по рейтингових показниках на те, що показники не повинні тільки дублювати статистику. За його словами, важливо визначатися з прогнозними даними та оперативно на них реагувати. Аналіз тенденцій повинен стати основним напрямком цієї роботи. І співпраця структурних підрозділів облдержадміністрації з райдержадміністраціями та виконавчими комітетами міських рад повинна бути системною.

На завершення посадовець додав, що область має позитивну динаміку економічних показників. Тому наше завдання спільно з райдержадміністраціями, органами місцевого самоврядування прискорити темпи їх зростання та зробити все можливе, аби кожен житель Хмельниччини відчув результат цього зростання.