02.03.2017 — 15:30

Фтизіатри області звітували про результати роботи за 2016 рік

1 лютого в залі засідань Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру пройшла обласна нарада з фтизіатрами краю. На ній підвели підсумки роботи служби у 2016 році.

Про епідемічну ситуацію щодо туберкульозу (ТБ) за 2016 рік інформували заступники головного лікаря ХОПТД Микола Гончарук та Майя Білик, а також головний позаштатний дитячий фтизіатр ДОЗ ОДА Світлана Гейващук.

За даними доповідачів, за 2016 рік кількість виявлених нових випадків туберкульозу в області, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зменшилася на 4%. За цим показником Хмельниччина посідає 10 рейтингове місце в Україні. Якщо у 2015 році на сухоти занедужали 724 особи, то минулого року – 690. Приріст захворюваності зафіксовано у 3 районах – Деражнянському, Полонському та Старосинявському. Крім того, вище обласного показники у Віньковецькому, Славутському, Теофіпольському та Шепетівському районах.

Також минулого року, у порівнянні із 2015-м, спостерігалося зниження захворюваності на мультирезистентний туберкульоз на 22%.

На облік з деструктивними формами туберкульозу у звітному році взяли 275 осіб, що складає 46 % від загальної кількості випадків сухот легень. Суттєво зросла кількість деструктивних форм ТБ в Городоцькому, Віньковецькому, Волочиському, Деражнянському, Старосинявському і Теофіпольському районах.

На фоні зниження загальної захворюваності, на 8% знизився і показник виявлення  бактеріального туберкульозу.

Фтизіатри зазначають, що вік людини впливає на ймовірність розвитку захворювання і від нього залежить багато факторів. У державах, що пройшли шлях від високої захворюваності до низької, туберкульоз – це хвороба літніх людей. Якщо середній вік випадків ТБ зростає – це свідчить про позитивні зміни в епідемічному процесі. На жаль, у Хмельницькій області на сухоти хворіють, переважно, молоді та працездатні особи.

За даними фтизіатричної служби краю, серед людей, які вперше захворіли на туберкульоз, близько 70% становлять представники соціально-незахищених верств населення: 53,9% – непрацюючі працездатного віку; 21,6% – пенсіонери, 11% – робітники та службовці, студенти – 1%. 55 % випадків серед взятих на облік становить сільське населення.

За 2016 рік на ТБ захворіли 9 дітей та 11 підлітків. Діти мешкають у Віньковецькому, Волочиському, Деражнянському, Ізяславському, Старокостянтинівському районах та місті Хмельницькому; а підлітки – у Городоцькому, Дунаєвецькому, Славутському, Староконстянтинівському, Теофіпольському, Шепетівському, Ярмолинецькому районах та обласному центрі.

Варто наголосити, що за звітний рік туберкулінодіагностикою охоплено лише 59,4% дітей у віці від 0 до 14-ти років та 44,9% підлітків.

Захворюваність на активний туберкульоз у поєднанні зі СНІДом, в порівнянні з 2015р., зменшилася на 5%. Знизилася і смертність від зазначеної патології на 6,6%.

Вище обласного показника захворюваність в Ізяславському, Славутському, Старосинявському, Хмельницькому, Шепетівському районах та місті Хмельницькому.

Радує фахівців, що показник смертності від активного туберкульозу в Україні та області зокрема, щорічно поступово скорочується.

У минулому році від активного туберкульозу померли 90 хворих. У 2015-му їх кількість становила 102 особи.

Така тенденція, на думку фтизіатрів, свідчить про ефективність заходів з протидії туберкульозу, зокрема, щодо своєчасно розпочатого лікування хворих та пов’язана, насамперед, з адекватним забезпеченням потреби у протитуберкульозних препаратах.

Крім того, у минулому році профілактичні флюорографічні огляди пройшли 633 тис. осіб. При цьому виявлено 52,5% хворих на туберкульоз.

Низький відсоток виявлених у Летичівському, Новоушицькому, Хмельницькому, Чемеровецькому районах та місті Хмельницькому.

За матеріалами Хмельницького обласного Центру здоров’я.