03.03.2017 — 13:42

Валерій Олійник представив звіт про діяльність управлінь та служб соціальної сфери

На розширеному засіданні колегії облдержадміністрації звіт про діяльність управлінь та служб соціальної сфери представив Валерій Олійник, т.в.о. заступника голови облдержадміністрації.

Як зазначив посадовець, діяльність департаментів та служб соціальної сфери у 2016 році спрямовувалась на реалізацію завдань визначених програмою соціально-економічного розвитку Хмельниччини, та сприяли підвищенню соціальних стандартів життя.

Серед пріоритетних напрямів діяльності було забезпечення ефективності та стабільності соціального захисту, поліпшення якості та доступності освіти,  підвищення тривалості життя та доступу до належного медичного обслуговування.

Основна увага в галузі освіти, за словами Валерія Цезаровича, спрямовувалися на модернізацію системи освіти, створення умов для підвищення якості надання освітніх послуг, покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Згідно інформації Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, у 2016 році в області створено 920 додаткових місць для дітей дошкільного віку. Відкрито 8, відновлено роботу 1, реконструйовано та добудовано 5 дошкільних навчальних закладів, відкрито 22 додаткові групи у функціонуючих закладах. Всього у 781 дошкільному навчальному закладі дошкільною освітою охоплено 47 тисяч дітей. Різними формами дошкільної освіти охоплено 95,8% дітей віком від 3 до 6 (7) років. Діти 5-річного віку охоплено дошкільною освітою стовідсотково.

До початку 2016/2017 навчального року в області було закрито 21, призупинено 6 та реорганізовано 46 загальноосвітніх навчальних закладів, з них 27 зі зміною ступенів. В результаті у 756 загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності охоплено навчанням 129 тис. 245 учнів.

Функціонує розгалужена мережа загальноосвітніх навчальних закладів,для дітей з особливими потребами. (57 загальноосвітніх шкіл, де  функціонують 150 інклюзивних класів, в яких організовано навчання для 224 учнів з особливими освітніми потребами, 2 спеціальні школи, 7 спеціальних шкіл-інтернатів, 3 навчально-реабілітаційних центри, в яких навчаються та отримують корекційно-реабілітаційну допомогу 1277 учнів.)

Рішенням сесієї обласної ради змінено тип і перейменовано Ізяславську та Солобковецьку спеціальні загальноосвітні школи-інтернати на навчально-реабілітаційні центри. З метою надання якісної освіти з 01 вересня 2016 року функціонують 4 опорні заклади з одинадцятьма філіями.

 

У 2016 році для опорних шкіл ( Ізяславський навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів №5 ім.О.П.Онищука, гімназія Старосинявський навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія” С- Летичівський навчально-виховний комплекс №1 “Загальноосвітня школа І-Ш ступенів-ліцей”- Новоселицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів) на зміцнення матеріально-технічної бази, заходи з енергозбереження та придбання шкільних автобусів було передбачено 9,4 млн. грн.

На 01 січня 2017 року кошти освоєно на суму 8,5млн. гривень (90,4%).

Відповідно до рішення сесії обласної ради 19 закладам обласного підпорядкування виділено кошти на суму 1,9 млн. грн.,  1,7 млн. грн. – на проведення капітального ремонту зовнішньої тепломережі у Соколівській школі-інтернаті, теплового пункту у Хмельницькому обласному центрі фізичного виховання учнівської молоді, реконструкцію даху їдальні та утеплення зовнішніх стін в Ізяславській школі-інтернаті та на завершення робіт з реконструкції котелень з переводом на тверде паливо у Антонінській та Солобковецькій школах-інтернатах.

У загальноосвітніх навчальних закладах області функціонує 966 навчально-комп’ютерних комплексів. В цілому на 1 комп’ютер припадає 10 учнів.

У грудні 2016 року для шкіл області надійшло 755 компʼютерів у якості гуманітарної допомоги з Китаю. Техніку направлено в навчальні заклади.

До мережі Інтернет підключено 704 загальноосвітніх навчальних заклади, що становить 93%, 580 загальноосвітніх закладів області мають власні веб-сайти (76%).

Парк шкільних автобусів в області становить 402 одиниці, з них 362 задіяно у підвезенні; 21 потребує часткового ремонту та перебуває у резерві; 12 не задіяно у підвезенні і підлягає списанню, 7 передано у військкомати.

Протягом 2016 року адміністративно-територіальними одиницями області придбано 30 шкільних автобусів. Це дає можливість забезпечити 100% підвезення учнів та педагогічних працівників до місця навчання, роботи і дому.

Всього підвезення організовано для 13676 учнів і дітей та 2524 педагогічних працівників.

Відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України в області здійснено реорганізацію 8 професійно-технічних навчальних закладів. Реорганізація закладів дасть можливість усунути дублювання професій, за якими здійснюється підготовка робітничих кадрів в цих установах, більш раціонально використовувати навчально-матеріальну та соціально-побутову базу навчальних закладів та ефективно використати наявні бюджетні кошти.

Протягом 2016 року в 6 професійно-технічних навчальних закладах області на основі укладених договорів з обласним центром зайнятості пройшли професійно-технічне навчання 248 осіб з числа незайнятого населення.

До переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися у 2016 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, було включено будівництво Новолабунської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. З державного фонду регіонального розвитку на будівництво цієї школи виділено 4382,6 тис. гривень. На 01 січня 2017 року освоєно коштів на суму 4355,0 тис.гривень.

У 2016 році з обласного бюджету виділено та освоєно кошти на будівництво Корчицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Будівництво Залузької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Білогірського; Корчицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Шепетівського районів включено до попереднього переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися у 2017 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.

Аналізуючи діяльність медичних закладів області, Валерій Олійник зазначив, що їх діяльність спрямовувалась на виконання основних завдань,  поставлених перед охороною здоров’я області, а саме :

– подальший розвиток первинної медико-санітарної допомоги;

– поліпшення стану здоров’я громадян;

– забезпечення надання якісних і доступних медичних послуг.

Створено центри первинної медико-санітарної допомоги №1 та №2 у м. Хмельницький. Проведено роботу з реєстрації центрів як юридичних осіб, розроблено штатні розписи закладів.

У 2016 році відкрито амбулаторії загальної практики-сімейної медицини на базі ФАПів: 3 – у Камʼянець-Подільському, 1 – у Летичівському, 1– у Хмельницькому, 1 – в Ярмолинецькому районах. Продовжується робота зі створення амбулаторій загальної практики-сімейної медицини на базі ФАПів у Віньковецькому і Дунаєвецькому районах. Відкриття амбулаторій планується у 2017 році.

У зв’язку із передачею об’єкту з державної власності в комунальну у 2016 році не відкрито, самостійний центр первинної медико-санітарної допомоги у м. Нетішин. Створення центру передбачено у 2017 році.

Проведено оптимізацію ліжкового фонду цілодобових стаціонарів,скорочено 850 ліжок. Забезпеченість ліжками становить 74,5 на 10 тис. населення.

Поліпшено матеріально-технічну базу лікувально-профілактичних закладів усіх рівнів надання медичної допомоги. Проведено ремонти та реконструкцію:

– амбулаторії загальної практики-сімейної медицини у с.Ямпіль Білогірського району

– у с.Ставищани Білогірського району

– хірургічного корпусу Волочиської центральної районної лікарні

– операційної Кам’янець-Подільської центральної районної лікарні

– хірургічного та інфекційного відділень Шепетівської центральної районної лікарні.

-проводилися роботи з добудови корпусу Городоцької центральної районної лікарні

-реконструкцію поліклініки Ізяславської центральної районної лікарні

-реконструкцію нежитлових приміщень під амбулаторію загальної практики-сімейної медицини у селах Вовковинці Деражнянського району.

Також проведено капітальні та поточні ремонти закладів охорони здоров’я.

Аналіз показників захворюваності свідчить про те, що захворюваність на туберкульоз зменшилася і становить 52,6 осіб на 100 тис. населення (у 2015 році – 54,3 осіб).

Рішеннями сесій обласної ради Хмельницькому обласному госпіталю додатково виділено 510,0 тис. грн. на придбання біохімічного та гематологічного аналізаторів, близько 4,5 млн. грн. – для проведення капітального ремонту та утеплення фасаду лікувального корпусу, 785,0 тис. грн. – на капітальний ремонт приміщень першого поверху, де планується створити реабілітаційне відділення, з них на 31 грудня 2016 року освоєно 322,2 тис.гривень. Закуплено обладнання на 1,5 млн. грн., в тому числі біохімічний та гематологічний аналізатор – на 425,0 тис. гривень.

Для створення централізованої оперативно-диспечерської служби (ОДС) обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф рішенням сесії обласної ради виділено 3,2 млн. грн. на реконструкцію частини існуючих приміщень та встановлення дизельної електростанції по вул. Депутатській, 20. Проект пройшов експертизу у філії ДП “Укрдержбуд-експертиза”. З ПМП “Соло” укладено угоду на виконання зазначених проектом робіт. Основні роботи з підготовки приміщень, придбання меблів, організаційної техніки, підключення дизельної електростанції завершено до кінця 2016 року.

Завершено процедури закупівлі ліків з вмістом інсуліну. У 2016 році для забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет було передбачено 35029,0 тис. грн, фактично закуплено ліків з вмістом інсуліну на суму 33079,4 тис. гривень.

На виконання заходів, передбачених програмою “Централізоване забезпечення медичних закладів дороговартісним медичним обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення на 2016-2018 роки” забезпечено імунодепресивними засобами хворих з трансплантованими органами на суму 3,8 млн. гривень.

В області розроблено проект зі створення центру кардіології та кардіохірургії на базі обласного кардіологічного диспансеру. Розробляється проектно-кошторисна документація реконструкції будівлі обласного кардіодиспансеру. На виготовлення проектно-кошторисної документації з обласного бюджету виділено 527,0 тис. гривень. На даний час документація проходить технічну експертизу.

Зупинившись на питаннях функціонування ринку праці та соціального захисту населення, т.в.о. заступника голови облдержадміністрації зазначив, що робота була спрямована на підвищення рівня соціального захисту найбільш уразливих категорій громадян, які потребують забезпечення достатнього рівня життя, розширення доступу до соціальних послуг осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги та забезпечення якості, ефективності наданих послуг.

Відповідно до Програми зайнятості населення на період до 2017 року У січні-жовтні 2016 року в області створено понад 11 тис., нових робочих місць, що становить 85,3% до річного завдання. Разом з тим, ліквідовано 5539 робочих місць.

У 2016 році проведено 7 засідань комісії, заслухано звіти 16 керівників підприємств-боржників. За результатами проведених засідань виплачено 2,2 млн. грн. заборгованої заробітної плати.

Заборгованість з виплати заробітної плати до початку 2016 року скоротилася на 3,8 млн. грн. та на 01 січня 2017 року становила 1,9 млн. гривень.

У порівнянні до початку минулого року заборгованість із заробітної плати зменшилася у 6 районах та 3 містах обласного значення.

Борги із виплати заробітної плати працівникам економічно активних підприємств становлять 0,1 млн. грн., що на 2,3 млн. грн. менше ніж на початок минулого року. Зменшення заборгованості відбулося у містах Хмельницький на 1250,3 тис. грн., Нетішин – на 258,5 тис. грн., Славута – на 10,0 тис. грн., Дунаєвецькому – на 467,5 тис. грн., Летичівському – на 222,7 тис. грн. та Городоцькому – на 48,0 тис. грн. районах.

Заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах-банкрутах становить 1,7 млн. грн., що на 1,5 тис. грн. менше у порівнянні до початку минулого року. Борг зменшився у місті Славута на 39,7 тис. грн., Полонському – на 1469,6 тис. грн., Славутському – на 128,9 тис. грн. та Летичівському – на 4,1 тис. грн. районах.

Разом з тим, на економічно неактивних підприємствах заборгованість з виплати заробітної плати зросла на 39,1% та становила 0,1 млн. гривень. Причиною зростання заборгованої заробітної плати є переведення у січні 2016 року економічно активного підприємства ДП “Деражнянський плодоконсервний завод Хмельницької облспоживспілки” до кола економічно неактивних підприємств із сумою боргу 73,5 тис. гривень.

У 2016 року проведено 7 засідань обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення. Реалізація вжитих в області заходів дала змогу вивести з “тіні” 6859 осіб.

На 01 січня 2017 року нараховано та виплачено державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, грошової допомоги на догляд на суму 1581,3 млн. гривень.

За 2016 рік нараховано субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг на суму 2141,9 млн. гривень. На 01 січня 2017 року користується субсидією на оплату житлово-комунальних послуг 245638 сімей.

За даними Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків на 01 січня 2017 року в області проживає 8951 учасник бойових дій, 20 учасників війни, 122 інваліди війни та 256 членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції.

Впроваджувалися заходи обласної Програми соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області, затвердженої рішенням сесії обласної ради від 07 квітня 2015 року №20-31/2015.

На реалізацію заходів Програми у 2016 році з обласного бюджету виділено кошти на загальну суму 9850,0 тис. гривень.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 року №719 на рахунки АТ “Ощадбанк” перераховано грошову компенсацію 24 членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції на загальну суму 15,1 млн. гривень.

На 01 січня 2017 року придбано 6 квартир на загальну суму 3,4 млн. гривень.

У 2016 році виділено фінансування на суму 1476,0 тис. грн. для забезпечення житлом осіб, які брали участь в антитерористичній операції та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок”. На 01 січня 2017 року придбано три квартири для учасників антитерористичної операції, які втратили нижні кінцівки з міст Хмельницький, Нетішин та Полонського району.

Протягом 2016 року оздоровлено в санаторно-курортних закладах 130 учасників антитерористичної операції, з них для 14 осіб закуплено путівки за кошти місцевого бюджету на загальну суму 92,6 тис. гривень.

Протягом 2016 року психологічну реабілітацію пройшли 300 учасників бойових дій, постраждалих в зоні антитерористичної операції.

Для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції протягом 2016 року укладено 87 договорів на надання послуг з професійного навчання учасників антитерористичної операції на загальну суму 1677,1 тис. гривень. На 01 січня 2017 року 347 учасників антитерористичної операції пройшли професійне навчання.

На реалізацію заходів Обласної комплексної програми соціального захисту населення на 2016-2020 роки, у 2016 році виділено кошти на суму 9274,0 тис. гривень.

Допомогу при народженні дитини, на дітей одиноким матерям, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам) призначено 726 внутрішньо переміщеним особам. На 01 січня 2017 року в області обліковано 3842 сім’ї (6930 осіб) внутрішньо переміщених осіб.

Протягом 2016 року до служби зайнятості з числа переселенців з АР Крим, м. Севастополь та східних областей України звернулося 330 осіб. Працевлаштовано 87 осіб, 1 – започаткувала власну справу, 26 – пройшли професійне навчання. Брали участь у громадських роботах або інших роботах тимчасового характеру 23 особи. Перебувають на обліку, як безробітні, 64 особи.

Зміцнено матеріально-технічну базу будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, психоневрологічних інтернатів, геріатричного пансіонату для ветеранів праці та війни з коштів обласного бюджету передбачено на 2016 рік 6,7 млн. гривень.

Протягом 2016 року забезпечено своєчасне і у повному обсязі фінансування виплати пенсій та грошової допомоги для пенсіонерів області.

Середньомісячний розмір пенсії в області за 2016 рік зріс на 146,30 грн. (9,7%) і на 01 січня 2017 року становив 1657,18 грн., що на 33% перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (1247 грн.).

На 01 січня 2017 року на обліку служб у справах дітей області перебуває 1964 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Сімейними формами виховання охоплено 1742 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 88,7% від загальної кількості вищезазначеної категорії дітей.

Протягом 2016 року в області усиновлено 53 дитини: 36 – громадянами України, 17 – іноземними громадянами. Створено 6 прийомних сімей, куди влаштовано 13 дітей, 2 дитячих будинків сімейного типу, куди влаштовано 10 дітей та до раніше створених прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано 20 дітей.

На 01 січня 2017 року в області функціонує 21 дитячий будинок сімейного типу та 119 прийомних сімей.

З метою своєчасного виявлення неповнолітніх, які виховуються у складних життєвих обставинах, службами у справах дітей здійснювалися систематичні перевірки умов утримання та виховання дітей, проводилася профілактична робота з батьками, особами, що їх замінюють, іншими членами сімей з питань попередження насильства в сім’ї.

Центрами соціальних служб для сімї, дітей та молоді соціальною роботою охоплено 17664 сім’ї.

Соціальним супроводом охоплено 6252 сім’ї, у них 10399 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

На завершення виступу Валерій Олійник констатував, що департаменти та служби, переважно змогли забезпечити реалізацію завдань із забезпечення соціального захисту населення області, покращення якості та доступності освіти, забезпечення доступу до медичного обслуговування, які були перед ними поставлені. Посадовець висловив упевненість, що у  2017 році робота  з надання якісних послуг населенню Хмельниччини буде проводитись на належному рівні.