07.03.2017 — 10:02

 Як зменшити витрати на електроенергію вдома?

Протягом минулого року ціни на електроенергію для населення в Україні підвищувалися двічі. Згідно постанови від 26.02.2015 №220 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) тарифи на електроенергію зростатимуть і надалі двічі на рік аж до березня 2017 року.

Взагалі кажучи, в усьому світі, навіть там, де люди отримують цілком достатньо для того, щоб не економити на електриці, стежити за цим вважається просто хорошим тоном, поведінкою, доброзичливою по відношенню до навколишнього середовища. Може бути, нарешті і у нас стане модно економити – нехай і трохи з інших мотивів, але тим не менше, сьогодні вже не треба переконувати людей економити електрику та інші ресурси. Електрика нині коштує дорого, тому чим менше ви витрачаєте, тим більше шансів, що після оплати комунальних послуг у вас залишиться хоч щось …

Враховуючи зазначене Держенергонагляд пропонує до уваги населення декілька простих порад, яким чином можна зменшити витрати на електроенергію:
Отже, порада перша. Не залишайте електроприлади в режимі очікування, оскільки вони все одно поглинають енергію. Навіть у невеликій квартирі – пара телевізорів, пара комп’ютерів, пара постійно включених в розетку зарядних пристроїв, DVD-програвач, мікрохвильовка і холодильник в режимі stand by обійдеться в серйозну суму на рік. «Фонові» витрати можуть досягати 10 відсотків і це дійсно гроші, викинуті на вітер.

Порада друга. При використанні електроплит використовуйте посуд з дном, яке таке ж або трохи більше діаметра конфорки, інакше втратиться 5-10% енергії. Закривайте каструлю кришкою, оскільки швидке випаровування води подовжує час приготування на 20-30%, і, відповідно, на стільки ж збільшується витрата електроенергії на приготування. Після закипання їжі перемикайтеся на низькотемпературний режим, адже блюдо набагато швидше не приготується, а електроенергії буде витрачено менше. Дно каструль і сковорідок має бути чистим, без нагару, і рівним – повністю прилягати до конфорці. Так можна економити до 60 відсотків електроенергії.

 Порада третя. Електрочайник і пральну машину регулярно очищуйте від накипу, тоді вода буде грітися швидше і витрата електроенергії зменшиться. Накип в чайнику проводить тепло майже в тридцять разів гірше, ніж метал, тому істотно збільшує кількість енергії для кип’ятіння води.

Порада четверта. Незважаючи на систему «ноу-фрост», холодильник корисно розморожувати, не допускаючи утворення крижаної «шуби». Товстий шар льоду погіршує охолодження заморожених продуктів і збільшує споживання електроенергії. І не кладіть у холодильник теплі продукти, дайте їм охолонути до кімнатної температури.

Порада п’ята. Включайте пральну і посудомийних машини в режимі енергозбереження. Він ще може називатися Еко-режим. Або просто при мінімальній температурі 30-40 градусів. Якщо у вас двофазний лічильник – включайте вночі. Прання запускайте тільки коли набереться на повний барабан – ганяти по колу одні джинси або сорочку неекономно і шкідливо для самої машини. При покупці нової пральної або посудомийної машини (так, втім, будь-якої техніки) звертайте увагу на клас енергоспоживання. Ваш вибір – клас А, А +, А ++ або А +++. Якщо використовуєте сушильну машину, пам’ятайте, що за зручність доведеться платити: споживання енергії у таких девайсів дуже велике. Сушити білизну на розкладний сушарці значно економніше.

Порада шоста. Кожний добрий домогосподар  регулярно прибирає у хаті із застосуванням пилососу. Яким чином при цьому можливо знизити витрати електроенергії? Кожного разу ретельно прочищайте пилозбірник і повітряні фільтри пилососа, оскільки скупчення сміття зменшує тягу повітря і збільшує енергоємність.

Нарешті, порада сьома. Найбільш проста. Використання природного освітлення – один з найістотніших резервів економії електричної енергії. Тому якомога частіше мийте вікна, вони будуть пропускати більше безкоштовного світла – сонячних променів! Регулярно протирайте лампочки і плафони на люстрах. Добре протерта лампочка світить на 10-15% яскравіше, ніж запилена. Також, якщо дозволяють фінанси варто замінити традиційні лампи розжарювання на енергозберігаючі або світлодіодні. Вони споживають від 5-ти до 10-ти разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання. Ну і класика – ідучи з приміщення, вимикайте світло.

На завершення: кожний розумний господар або господиня можуть самостійно знайти нові засоби економії і продовжити вищезазначений перелік порад. Пам’ятаємо аксіому про те, що найпростіші рішення є найбільш ефективними.

За матеріалами Інспекції Держенергонагляду у Хмельницькій області.