10.02.2016 — 15:59

Відбулось позачергове засідання обласної комісії з питань ТЕБ і НС

IMG_0674

10 лютого заступник голови облдержадміністрації Володимр Кальніченко провів позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке зумовлене вивченням та фаховим прогнозом стану епідемічної, епізоотичної ситуації та виробничого травматизму в містах і районах області.

Зокрема, на початку розгляду питання «Про запобігання поширенню спалаху заразної хвороби – сказу на території області» Володимир Ілліч зауважив, що подія, яка сталася у січні поточного року у м. Деражні, коли хвора на сказ собака безперешкодно бігала по райцентру і покусала людей, набула значного резонансу не тільки у Деражнянському районі, але й за його межами.

З цього питання були заслухані керівники Головного управління ветеринарної медицини області, обласного управління лісового та мисливського господарства, управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації та Деражнянської райдержадміністрації.

В ході наради, комісія дійшла висновку, що керівники установ, підприємств, організацій, у тому числі тих державних органів, які наділені контролюючими повноваженнями, а також органи місцевого самоврядування не приділяють належної уваги підтриманню санітарного стану в населених пунктах і на тваринницьких фермах. Вони не звертають уваги на виникнення стихійних ринків і стихійних сміттєзвалищ, не вимагають упорядкування пунктів збору трупів тварин та утилізації боєнських відходів, не контролюють дотримання правил тримання домашніх тварин, не співпрацюють з громадськими і благодійними організаціями щодо створення майданчиків для вигулу собак, притулків для безпритульних тварин, а також регулювання популяції та щільності безпритульних і диких м’ясоїдних тварин у природних умовах.

На думку запрошених фахівців, основну увагу необхідно приділити вакцинації від цієї хвороби. Проте, подолати інфекцію лише щепленнями домашніх тварин – неможливо. З вулиць необхідно прибрати зграї бродячих тварин, але поки що така робота у більшості населених пунктах області не ведеться.

За підсумками засідання комісії прийнято рішення рекомендувати органам місцевого самоврядування розглянути питання щодо обладнання майданчиків для вигулу домашніх собак, створення притулків для безпритульних тварин, а також бригад з відлову бродячих тварин при місцевих закладах комунального господарства, а користувачам мисливських угідь вжити заходів щодо зниження чисельності червоної лисиці.

Наступне питання, яке розглядала комісія – «Про забезпечення виконання заходів щодо профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій в епідемічний сезон 2016 року».

На разі ситуація з грипом і ГРВІ залишається складною. Тим більше, що зараз спостерігається потепління, а у відлигу віруси зазвичай починають поширюватися швидше, ніж в мороз.

Керівництво держави та області вимагає ще раз провести всі профілактичні заходи. Забезпечити широку інформаційну кампанію. Люди повинні почути реальну ситуацію в кожному місті та селі… Про виконання Комплексного плану заходів по боротьбі та профілактиці грипу на епідсезон 2015-2016 років інформували начальник Головного управління Держсанепідемслужби в області – головний державний санітарний лікар Ігор Баланюк та головний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Мирний.

З третього, останнього питання порядку денного «Про стан смертельного та виробничого травматизму на підприємствах області», інформував начальник управління Державної служби з питань праці в області Олексій Глушаков.

Підсумовуючи заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко зазначив: «Наше спільне завдання – чітко скоординувати роботу всіх служб, врахувати недоліки минулого, щоб забезпечити постійну готовність до оперативного реагування на надзвичайні ситуації».

 

М. Калина

За матеріалами управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації