16.03.2017 — 18:16

На конференції терапевтичної служби обговорили актуальні питання кардіологічної допомоги населенню

16 березня відбулася конференція терапевтичної служби Хмельницької області. У конференц-залі Державного патологоанатомічного центру проаналізували «Актуальні питання надання кардіологічної допомоги населенню краю». Спершу учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять головного лікаря Летичівської ЦРЛ, кардіолога зі стажем Алли Томенчук, яка відійшла у вічність напередодні.

У рамках проведення конференції, слово мали як представники Департаменту охорони здоров’я, так і викладачі Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова, Івано-Франківського національного медичного університету, Тернопільського медуніверситету. Вони інформували про сучасні можливості лікування атеросклерозу, методи запобігання розвитку серцево-судинних ускладнень, антигіпертензивну терапію, сучасні погляди на лікування серцевої недостатності та ін. Також учасникам конференції ще раз нагадали про організацію надання допомоги хворим з гострим коронарним синдромом та наступність в роботі між первинним, вторинним та третинним рівнями надання допомоги.

Головний позаштатний кардіолог Департаменту охорони здоров’я Віктор Васильківський проаналізував роботу кардіологічної служби краю за 2016 рік. За його словами, у Хмельницькій області налічується 103,25 штатні посади лікарів-кардіологів, 100,75 з них – зайняті. На них працюють 95 фізичних осіб. У лікувально-профілактичних закладах краю функціонують 512 ліжок кардіологічного профілю, у 2015 році їх було 560.

Минулого року від ішемічної хвороби серця в області померли 5937 чоловік. Водночас, покращується рівень госпіталізації з гострим інфарктом міокарда (ГІМ). Так, у 2016 році 34 % хворих на ГІМ були госпіталізовані протягом перших 3 годин від початку захворювання, 40 % – до 6 годин, а решту – до 12 годин відповідно.

Віктор Володимирович зазначив, що, у порівнянні із 2013 роком, дещо покращились терміни проведення тромболізису. Якщо 3 роки тому до 6 годин від початку захворювання цю процедуру проводили 70 % пацієнтам, то у 2016 – вже 83 %. У минулому році було виконано 178 тромболізисів, що на 26 менше, ніж у 2015 році. Стентування провели 333 пацієнтам, тоді як у 2015 році таких процедур було 275.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я