17.03.2017 — 16:26

У Деражнянській ЦРЛ ввели в експлуатацію новий флюорографічний апарат

17 березня у  Деражнянській ЦРЛ, яка обслуговує жителів Деражнянського району, відбулося відкриття флюорографічного кабінету з введенням в   експлуатацію нового цифрового флюорографічного апарату, який був придбаний за бюджетні кошти.

З цієї нагоди лікарню відвідали т.в.о заступника голови – керівника апарату обласної державної адміністрації Юрій Бирка, голова адміністрації Олег Веселовський, голова районної ради Віталій Сідлецький, заступник голови адміністрації Олег Пилипчук. Захід пройшов за участі головного лікаря Деражнянської ЦРЛ Володимира Онуфрійчука та головного лікаря ЦПМСД Михайла Затворніцького, а також медичного персоналу обох закладів.

Новий цифровий флюорограф завершив формування в лікарні рентгендіагностичної апаратури для ранньої діагностики туберкульозу з цифровим зображенням рентгензнімку.

Як зазначив Володимир Онуфрійчук, проблема туберкульозу, не лише в нашому районі, а й в Україні, продовжує бути гострою. Якщо 10-15 років тому туберкульоз вважався хворобою маргінальних верств суспільства (які страждають алкоголізмом, ув’язнені тощо), то зараз він загрожує кожному. Хворіють цілком соціально успішні люди і навіть діти. Тому завдання медиків – вчасно виявляти туберкульоз, щоб було більше можливостей для успішного його лікування, – сказав головний лікар.

Робота нової апаратури за простотою нічим не відрізняється від процедури отримання знімка на плівковому флюорографі. Разом з тим, зображення на цифровому апараті практично миттєво з’являється на екрані монітора. Використання цифрової камери або напівпровідникового лінійного детектора дозволяє значно зменшити радіаційне навантаження на пацієнта, а застосування сучасних технологій зменшує радіаційне навантаження на персонал. Для ефективної і комфортної роботи робочі місця лікаря-рентгенолога та рентген-лаборанта укомплектовані комп’ютерами останнього покоління і професійними моніторами.

Серед основних характеристик апарату: легкість в експлуатації, швидкість проведення обстеження, забезпечення комфорту пацієнта, незначні габарити, комп’ютерне забезпечення. Відмінною особливістю даного флюорографа є його значна пропускна спроможність – до 20 осіб на годину, що дає можливість своєчасно та якісно провести флюорографічне обстеження запланованого контингенту, в тому числі осіб з груп ризику по туберкульозу.

Т.в.о заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Юрій Бирка подякував за проведену роботу та своєчасне освоєння коштів. Також Юрій Ігорович доручив провести широке інформування населення з метою забезпечення своєчасного виявлення та лікування хвороб органів дихання.

За матеріалами Деражнянської райдержадміністрації