23.03.2017 — 13:09

На черговій колегії ДОЗ звітували про виконання 4 обласних медичних програм

 

22 березня в актовій залі Департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації відбулася чергова колегія. Участь у ній взяли начальники управлінь охорони здоров’я Хмельницької та Кам’янець-Подільської міських рад, головні лікарі обласних, міських лікувально-профілактичних закладів, центрів ПМСД, ЦРЛ, КЗ НМР «СМСЧ м. Нетішин», вузлових лікарень станцій «Гречани» та «Шепетівка», обласних дитячих санаторіїв, а також директори медичних коледжів та училищ краю.

Про стан виконання обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року звітував головний позаштатний онколог ДОЗ ОДА В’ячеслав Мороз. Він повідомив, що у Хмельницькій області у травні 2010 року, відповідно до аналогічної загальнодержавної, була затверджена «Обласна програма боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року» (далі – Програма). Загалом, група осіб підвищеного ризику виникнення онкопаталогії складає близько 220 тис. чоловік, майже 70 тисяч з них – це хворі з передпухлинною патологією. Близько 95% від цієї кількості регулярно обстежуються та оздоровлюються. Натомість, ще близько 75 тисяч осіб з групи підвищеного ризику від диспансерних заходів відмовляються та не охоплені якісними медичними оглядами.

Відповідно до Програми, в краї запроваджені скринінгові програми з виявленню раку грудної (молочної) залози, шийки матки та інших локалізацій. Для лікування та диспансеризації хворих з патологією шийки матки в області діють 6 профільних кабінетів.

В’ячеслав Мороз стверджує, що через недофінансування галузі у лікувально-профілактичних закладах області так і не вдалося створити мережі мамологічних кабінетів.

Щоб зменшити онкологічні втрати, в області працюють над профілактикою онкологічних захворювань і передракової патології. Зокрема, з 2010 року проведено близько 8 тис. лекцій, щороку організовують пропагандистські кампанії, приурочені до Всесвітніх днів боротьби з онкологічними недугами. Активна пропаганда профілактики онкології організована у друкованих ЗМІ, теле- та радіоефірі. Крім того, розповсюджують тематичні санбюлетні та пам’ятки, розроблені Хмельницьким обласним центром здоров´я. У Хмельницькому обласному онкологічному диспансері (ХООД) здійснюється постійний облік та аналіз показників онкозахворюваності, завдяки дії обласного канцер-реєстру та комп’ютерної програми «Стаціонар». За кошти благодійного фонду «Розвиток України», у 2012-13 р.р. ХООД обладнано сучасною технікою для проведення телемедичних консультацій та відеоконференцій.

На профілактику онкологічних недуг працює і постійна виїзна бригада фахівців-онкологів, до якої входять профільні працівники ХООД. Вони перевіряють рівень надання онкологічної допомоги в районних і міських ЛПЗ, організовують тематичні наради та семінари.

За період 2010-2016 років хіміотерапевтичне лікування отримали 13 382 онкологічних пацієнти, в тому числі за бюджетні кошти 8653 особи; променеву терапію провели 10 804 онкохворим – усім за кошти бюджету; хірургічне лікування надали 16 061  пацієнту, з них 10 974 особам – за бюджетні кошти.

Головний позаштатний онколог області визнав, що в попередні роки  на медикаментозне забезпечення онкологічних хворих з державного бюджету надходило лише 15-20 % препаратів від потреби, решта – із суттєвим запізненням. У 2016 році фінансування Програми щодо медикаментозного забезпечення онкологічних хворих не здійснювалося. Централізовані поставки  хіміопрепаратів до ХООД у минулому році почалися з 4-го кварталу (допостачання заявки 2015 року). Тому пацієнтам та їх родичам доводилося шукати кошти на лікування самостійно.

Загалом, за 2010-2016 роки з державного бюджету фактично отримано лікарських препаратів на суму майже 30 млн. грн. Однак, це лише близько 30% від потреби.

Матеріально-технічний стан ХООД протягом 2010-16 р.р. покращували за рахунок бюджетів різних рівнів. Обладнання для впровадження нових сучасних методів діагностики та лікування купували як за державні та обласні кошти, так і за рахунок залучення позабюджетних надходжень та благодійників.

Найновішим придбанням ХООД є сучасний маммограф фірми «Siemens», вартістю 4 млн. 436 тис. грн. Його заклад ввів в експлуатацію лише кілька днів тому. Кошти були виділені зі спеціального фонду обласного бюджету за умовами дії Програми.

В’ячеслав Мороз зазначив, що медичні заклади мають достатню кількість наркотичних анальгетиків для проведення паліативного лікування. Водночас, коли закладають кошти для придбання наркотичних препаратів у місцевих бюджетах, часто не враховують нюансів щодо збільшення потреби або їх здорожчання.

Також в області працюють 135 хоспісних ліжок, у т.ч. для лікування онкологічних хворих у термінальній стадії недуги.

Головний позаштатний онколог краю наголосив, що 35% територій нині не укомплектовані лікарями за  спеціальністю «онкологія», ці посади займають лікарі без відповідної спеціалізації.

Підбиваючи підсумки «Обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року», В’ячеслав Мороз наголосив на її ефективності. Так, у порівнянні із 2010-м роком, виявлення злоякісних новоутворень у І – ІІ стадіях покращилось на 8,5%; рівень летальності онкохворих до 1 року знизився на 3,6%.

Головний профільний фахівець ДОЗ вважає за необхідне й надалі пильно дотримуватись на всіх рівнях надання медичної допомоги онконастороженості, здійснювати диспансерний нагляд за групами ризику виникнення онкопатології,  покращити колегіальну взаємодію між медичними працівниками в інтересах пацієнтів.

На думку директора Департаменту охорони здоров’я Якова Цуглевича, досягти 6 рейтингового місця в Україні вдалося завдяки тому, що в районах зросла онконастороженість, що призвело до зменшення кількості занедбаних випадків. За словами Якова Миколайовича, додатково з обласного бюджету заходи з онкологічної допомоги минулого року виділили 5 млн. грн. Зокрема, провели перезарядку радіологічного обладнання ХООД, придбали ще деяке устаткування. Натомість з державного бюджету у минулому році не отримали нічого.

Яків Цуглевич запевнив колег, що обласні депутати підтримують важливість продовження Програми боротьби з онкологією. Головне завдання: щоб хворий відчув, що, звернувшись до ХООД, хоча б 1-й тур хіміотерапії він отримає безкоштовно.

Голова обласної протиракової комісії, заступник директора ДОЗ Тетяна Косовська надала присутнім рекомендації за результатами підсумкового засідання ПРК за 2016 рік. Зокрема, вперше відпрацьовані пам’ятки щодо цитологічного скринінгу, профоглядів населення та обстеження молочної залози. Тетяна Косовська рекомендувала забезпечити такими матеріалами усіх працюючих.

Про стан виконання обласної і Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки інформував головний позаштатний фтизіатр ДОЗ ОДА Сергій Василенко.

За час дії Програми, вдалося суттєво поліпшити матеріально-технічну базу протитуберкульозних закладів області. ЛПЗ області забезпечували лікувально-діагностичною апаратурою для раннього виявлення туберкульозу, комп’ютерною технікою для ведення єдиного реєстру хворих. Тубзаклади отримували обладнання, твердий інвентар, респіратори, засоби захисту працівників тубслужби, деззасоби.

За період дії Програми виділялись кошти на капітальні та поточні ремонти обласних тубзакладів.

Завдяки фінансуванню з Глобального фонду був закуплений апарат Gene-Xpert для молекулярно-генетичних досліджень і розхідні матеріали до нього.

В тубзаклади постачали обладнання, зокрема для моніторингу лікування хворих на туберкульоз та проведення протитуберкульозних заходів. Належне фінансування заходів Програми позитивно вплинуло на стан надання протитуберкульозної допомоги населенню, поліпшення епідемічної ситуації з туберкульозу в області, матеріальне забезпечення протитуберкульозної служби, покращення умов лікування хворих на туберкульоз.

 Протягом 2012-2016 років захворюваність на усі форми туберкульозу зросла незначно – на 3,5%; смертність від активного туберкульозу зменшилась на 18,9%; підвищились показники ранньої діагностики туберкульозу; стабілізована захворюваність серед дитячого населення, віком від 0 до 17 років; не допущено поширення хіміорезистентного туберкульозу.

За період дії Програми спеціалісти обласного протитуберкульозного диспансеру 109 разів виїжджали в міста та райони для перевірки дотримання законодавства з питань проведення профілактичної роботи та 46 здійснили виїздів для моніторингу стану виконання завдань та заходів програм.

Профілактичні флюорографічні огляди проводяться, як на стаціонарних, так і пересувних флюорографах. На балансі медичних закладів області 10 діючих пересувних флюорокомплексів; кожна ЦРЛ та міська поліклініка забезпечені стаціонарними флюорографами.

Щорічно профілактичними флюорографічними оглядами охоплювали понад 500 тис. осіб (83% від усього дорослого населення), з них 70-85 тис. – пересувними флюорографами. Бактеріоскопічним обстеженням у закладах загальнолікувальної мережі щорічно охоплювали понад 5 тис. осіб. Для раннього виявлення туберкульозу у дітей від 1 до 14 років проводили щорічну обов’язков туберкулінодіагностику.

На кінець 2016 року на обліку в протитуберкульозних закладах області знаходилось 812 хворих на активний туберкульоз, у т.ч. дітей у віці від 0 до 17 років включно – 22. Серед усього контингенту – 328 осіб вперше виявлених, 152 – з повторним лікуванням, 332 хворих з хіміорезистентним туберкульозом.

На обліку в протитуберкульозних закладах області перебуває 99 осіб, що мають поєднані захворювання туберкульоз/ВІЛ/СНІД.

У межах оптимізації ліжкомісць, кількість ліжок в обласних туб закладах скоротили з 515 до 330.

В облтубдиспансері також діють палати для лікування тимчасово затриманих та взятих під варту осіб, хворих на туберкульоз. Протягом  2013-2016 років проліковано 201 такий хворий.

Крім того, на базі обласного протитуберкульозного диспансеру розгорнуто 20  паліативних ліжок, де було проліковано 95 осіб.

Постійно проводиться ряд тематичних заходів, спрямованих на профілактику та раннє виявлення туберкульозу. Налагоджена співпраця з обласними громадськими організаціями, які переймаються проблемами колишніх ув’язнених та наркозалежних.

Про стан виконання обласної програми Заходів з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб у 2016 році повідомив головний епідеміолог ДОЗ ОДА Олександр Мирний. Наразі державна програма відсутня, хоча завдання з проведення імунопрофілактики населення залишаються одними з головних профілактичних заходів.

Фінансування програми здійснюється, переважно з державного бюджету, на 60% від потреби. Починаючи з 2015 року, МОЗ переклало закупку МІБП на міжнародні організації.

За кошти місцевих бюджетів закуплено МІБП для використання за епідпоказами (антирабічна вакцина, антирабічний імуноглобулін) та для щеплень цільових груп населення проти дифтерії, правцю, туберкульозу, кашлюку, кору, краснухи і гемофільної інфекції на суму 176 тис. грн. або 65% від запланованого. Окремі види вакцин та сироваток не були придбані через відсутність їх на ринку України.

На щастя, протягом 2 попередніх років на Хмельниччині не зафіксовано випадків дифтерії, поліомієліту та кору. У 2016 році зареєстровано випадок правця у дитини 7 років. Висока захворюваність населення на кашлюк. Також за рік було зареєстровано 9 випадків епідпаротиту та 1 випадок краснухи.

З червня 2016 року вакцини почали надходити, завдяки цьому вдалось проводити імунопрофілактику дітям у більшості регіонів області.

Олександр Мирний нагадав, що, відповідно до рекомендацій ВООЗ, задовільним рівнем імунопрофілактики вважається 95 % щепленого населення. У 2016 році показники виконання плану вакцинації дітей віком до 1 року склали: проти дифтерії, правця, кашлюку, гемофільної інфекції – лише 10%; поліомієліту – 50%; гепатиту В у пологових відділеннях – 71,5%; гепатиту В тричі – 16%; туберкульозу – 93%; кору, паротиту та краснухи – 56%.

Під постійним моніторингом перебуває використання в області вакцини для профілактики кашлюку (цільноклітинний компонент), дифтерії та правця (АКДП), виробництва Серум Інститут Індії.

Традиційно, реєструється значна кількість відмовників від усіх щеплень. При цьому, за показниками програми «УкрВак», рівень проведення щеплень в цілому по області за 19 позиціями з 32 кращий за середньо-державний.

В епідсезон було вакциновано проти грипу 919 осіб, з них – 167 дітей.

Важливим елементом профілактики інфекційних хвороб є санітарно-просвітницька робота. Обласний центр здоров’я за 2016 рік розробив та розтиражував відповідної літератури, загальною кількістю 20200 екземплярів. У тому числі, «Обережно, грип»,  «Календар профілактичних щеплень в Україні» (5 тисяч примірників) та пам’ятки «Сказ – хвороба тварин і людини»,  «Вірус Зіка: що це і чим загрожує він українцям»,  «Кліщовий бореліоз»,  «Обережно! Ботулізм», (6200 примірників) та брошура від UNICEF «Поліомієліт повернувся в Україну» (9 тисяч примірників), «Лихоманка Зіка» та «Цінність вакцинації» (400 примірників). Фахівці ЛПЗ області постійно висвітлюють дану тематику в засобах масової інформації (телебаченні, радіо та пресі). На офіційному сайті ДОЗ ОДА регулярно розміщуються матеріали з висвітленням проведених заходів: за 2016 рік прес-службою обласного Центру здоров’я було підготовлено та представлено на сайті інформацію про 12 таких заходів.

Про стан виконання обласної Програми централізованого забезпечення медичних закладів дороговартісним медичним обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення на 2016 – 2018 роки доповіла заступник директора ДОЗ ОДА Наталія Федів. За її словами, на 2016 рік по Програмі на виконання завдань та заходів передбачалось виділити 97091,2 тис. грн. Фактично в обласному бюджеті було затверджено на програму 94325,9 тис. грн., використано 82781,6 тис. грн. (85% до плану).

За результатами розгляду питань порядку денного колегія ухвалила відповідне рішення.

Хмельницький обласний Центр здоров`я