24.03.2017 — 16:11

Ізяславщина приймала учасників семінару-практикуму інструкторів та вихователів з фізичної культури дошкільних закладів області

У дошкільному дитинстві закладаються основи здоров’я, виховуються основні риси особистості людини. Сім’я, дошкільні заклади забезпечують створення сприятливих умов для оптимального фізичного розвитку дитини, отримання знань про людський організм, опанування санітарно-гігієнічних навичок. Саме у дошкільному закладі дитина поступово вчитися бути творцем досконалості свого тіла, здоров’я. Міцне здоров’я є запорукою розвитку дитини в інших особистісних аспектах. На цій особливості наголошує народна мудрість: «У здоровому тілі — здоровий дух», — стверджували в античні часи. «Нема щастя без здоров’я», — гласить українське прислів’я.

Інноваційні погляди на методичну структуру і типологію занять з фізичної культури із дошкільниками обговорили учасники обласного семінару-практикуму інструкторів та вихователів з фізичної культури дошкільних закладів області, який 24 березня відбувся на базі дошкільних навчальних закладів №1 та №4 міста Ізяслава.

Організатором заходу виступив Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти за сприяння Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та підтримки відділу освіти, молоді та спорту Ізяславської райдержадміністрації.

Участь в семінарі взяли інструктори та вихователі з фізичної культури дошкільних закладів Ізяславського, Білогірського, Теофіпольського, Шепетівського, Славутського, Красилівського, Полонського, Старокостянтинівського, Хмельницького районів, міст Хмельницький, Шепетівка, Славута, Старокостянтинів, Нетішин та ряду об’єднаних територіальних громад північної частини Хмельниччини.

Відкриття семінару-практикуму відбулося у Ізяславському  ясла-садку №1 «Струмочок». Від імені керівництва району та міста учасників зібрання привітала начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Валентина Пилипчук, яка зазначила, що фізичне здоров’я є головною умовою духовного і морального здоров’я дитини. У період дошкільного дитинства  закладається фундамент здоров’я, формуються життєво необхідні рухові навички, вміння, правильного фізичного виховання, яке має сприяти оновленню і повноцінному розвитку дитини. І саме від забезпечення фахівцями дошкільних закладів основ цієї роботи – багато в чому залежить здоров’я дитини в майбутньому.

Завідувач Ізяславським ясла-садком №1 «Струмочок» Альона Шаповал  ознайомила колег із закладом та розповіла про основні досягнення у роботі колективу. Також учасників семінару привітали юні вихованці Ізяславського ясла-садка №1 «Струмочок» та Ізяславського ясла-садка №4 «Теремок». Вони виконали вірші та представили танці, яких навчились, відвідуючи  гуртки хореографії, які діють на базі кожного із закладів.

Під час презентаційного модуля семінару своїм досвідом роботи із інструкторами та вихователями з фізичної культури дошкільних закладів області поділилися  вихователі ДНЗ №1  Ірина Кальніцька, провівши відкрите акцентоване заняття «Казка «Ріпка» на новий лад» з фізичної культури за методикою М.Єфименка для дітей старшого дошкільного віку, та Катерина Бовчалюк, яка провела із дітьми молодшого дошкільного віку спеціалізоване заняття з фізичної культури «Забави кошенят» за методикою М.Єфименка.

Далі презентаційний модуль семінару практикуму продовжився у Ізяславському ясла-садку № 4 «Теремок» міста Ізяслава, де вихователь Юлія Кондратюк провела відкрите заняття з фізичної культури «Пригоди у весняному лісі»,  за методикою М.Єфименка з переважанням одного основного рухового режиму для дітей  середнього дошкільного віку.

Також присутні переглянули відеофрагмент із заняття з фізичної культури «Світ мурашковими очима» (підготовча частина заняття – еволюційне коло за методикою М.Єфименка для дітей  старшого дошкільного віку), яке провела вихователь ДНЗ №4 Олена Антонюк.

Головний спеціаліст відділу загальної середньої та дошкільної освіти департаменту освіти і науки облдержадміністрації  Тетяна Гаркавенко  ознайомила учасників семінару-практикуму  із нормативно правовою базою та вимогами щодо організації фізкультурно-оздоровчої роботи у дошкільному навчальному закладі.

Про інноваційні аспекти в організації фізкультурної роботи із дошкільниками розповіла старший викладач кафедри теорії та методик початкової і дошкільної освіти Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Харченко. Як наголошували доповідачі, фізичний розвиток дитини – важлива функція дошкільного навчального закладу. Сьогодні йдеться мова в програмі ДНЗ вже не про фізкультуру, як таку, а про фізичний розвиток в цілому, що передбачає розвиток рухової активності, фізичних якостей дошкільників, знання свого тіла, його функцій, призначення його основних частин, можливостей організму, вміння бути домірним до нього, розвиватися в межах індивідуальних можливостей, власного потенціалу. Треба досконало знати сьогодні стан здоров’я кожного вихованця (фізичного, психічного, духовного, соціального), особливості його розвитку, щоб створити найбільш сприятливі умови для гармонійного розвитку малюка, його фізичної пристосованості до навколишнього життя.

В ході практичного модулю семінару відбувся методичний діалог «Моделювання, презентація перспективного педагогічного досвіду», модератором якого виступила методист науково-методичного центру дошкільної, початкової, спеціальної та інклюзивної освіти ХОІППО Лариса Дарченко.

За підсумками роботи семінару–практикуму його учасниками було ухвалено Рекомендації працівниками дошкільних навчальних закладів Хмельниччини щодо реалізації завдань по збереженню та зміцненню фізичного, психічного, соціального і духовного життя дошкільників.

За інформацією Ізяславської райдержадміністрації