28.03.2017 — 09:42

За «сонячним колесом» відтворювалися подільські звичаї та традиції

24 березня 2017 року на базі Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва відбувся обласний фестиваль фольклорних колективів «За сонячним колесом» загальноосвітніх та позашкільних навчальних  закладів, у якому  взяли участь 28 фольклорних  колективів (понад 450 вихованців) з 7 об’єднаних територіальних громад, 15 районів та всіх міст обласного підпорядкування.

Організаторами фестивалю були Департамент освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації  та Хмельницький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді.

З вітальним словом до учасників та присутніх звернувся Заслужений працівник освіти України, директор Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Григорій Гончарук.

Традиційно фестиваль проводиться один раз на два роки, з метою виявлення талановитих дітей  та підтримки кращих дитячих фольклорних колективів, збереження надбань національно – культурної спадщини, підвищення духовності та патріотизму підростаючого покоління, відродження традицій і обрядів, що побутували на Поділлі.

Номери учасників були поділені на три цикли – весняний, літній та зимовий,адже для кожної пори характерні свої обряди. На сцені Палацу творчості дітей та юнацтва були представлені номери веснянок, гаївок, елементів обрядових великодніх ігор, весільних обрядів, новорічно-різдвяних віншуваннь, колядок, вертепних дійств, щедрівок тощо.

На думку журі, більшість учасників фестивалю показали високий рівень майстерності, любов та шанобливе ставлення до  українських народних традицій, які притаманні подільській землі. Звичаї та обряди відіграють важливе значення і в наш час,  цей багатий скарб традиційно передається нам із покоління в покоління та супроводжує і допомагає нам протягом багатьох віків. Тільки осмисливши минуле, пізнавши витоки своєї культури та історії, можна й чіткіше зрозуміти сьогодення й уявити майбутнє нашої України.

За інформацією Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді