28.03.2017 — 14:45

У МОЗ України провели селектор з регіонами щодо проекту реімбурсації «Доступні ліки»

27 березня Міністерство охорони здоров’я України провело селекторну нараду з регіонами щодо початку реалізації програми Уряду «Доступні ліки». Нарада пройшла під головуванням заступника Міністра Романа Ілика, за участі заступників Міністра Павла Ковтонюка та Олександра Лінчевського, а також інших посадових осіб МОЗ.

Роман Ілик проінформував, що з квітня 2017 року стартує проект реімбурсації «Доступні ліки». За задумом, діятиме відшкодування вартості лікарських засобів за 3 нозологіями – серцево-судинні захворювання, цукровий діабет 2 типу та бронхіальна астма. Загалом, на 2017 рік Уряд виділив на реалізацію програми 500 млн. грн.

У ході селектору учасники обговорили механізм дії проекту та його складові. Зокрема, Роман Ілик наголосив, що, на відміну від попереднього проекту, тепер кінцевим розпорядником коштів стануть райони та міста. При розподілі фінансів між областями використали статистичні дані щодо кількості зареєстрованих хворих за 3 згаданими нозологіями. Крім того, до 3 квітня на місцях мають остаточно визначити аптечні заклади, які братимуть участь у проекті.

На думку посадовців, не меншу увагу в регіонах треба приділити інформаційній складовій. Відповідні матеріали Міністерство надішле уже незабаром. Розміщені вони будуть у медичних закладах та аптеках, що беруть участь у проекті реімбурсації. Також Роман Ілик наголосив на широкій інформаційній кампанії на відповідних офіційних сайтах, в засобах масової інформації.

Крім того, провести роз’яснювальну роботу слід і з лікарями первинної ланки та забезпечити їх спеціальними методичними матеріалами. Фахівці повинні пам’ятати, що рецепти необхідно виписувати виключно за міжнародною непатентованою назвою (МНН), а не за комерційною, як це було раніше.

Заступник Міністра Павло Ковтонюк підкреслив, що ця програма не є пілотною і експериментальною. Це перший етап впровадження в Україні системи реімбурсації, яка діє в усіх країнах і є невід’ємною складовою будь-якої страхової системи фінансування. Тому, твердять посадовці, необхідно показати виправданість цього кроку. Зокрема – реалізувати закладені на проект кошти. Павло Ковтонюк додав, що на перспективу це дасть підстави розширювати цю програму та покращувати доступність ліків до громадян.

Так само, у МОЗ будуть відслідковувати ефективність роботи у проекті кожної з областей. У вересні планують підвести проміжні підсумки дії програми і визначатимуть регіони, котрі працюють у цьому напрямку краще. Крім того, збиратимуть щомісячну звітність щодо використання коштів, виписаних рецептів та відпущених за цими рецептами препаратів.

Під час включення регіонів, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич повідомив, що наша область готова до проекту. Уже підготовлене розпорядження голови ОДА, яке невдовзі буде підписане. Також проведений розподіл коштів по районах, визначений перелік аптек, які братимуть участь у програмі, та відповідальних за проект.

Насамкінець, заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик підкреслив: у МОЗ вірять, що проект буде успішним і медпрепарати стануть інструментом, щоб вчасно попередити недугу, зменшити кількість хворих, інвалідизацію та смертність населення.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.