12.02.2016 — 15:28

Шепетівський район. Є пам’ять, якій не буде кінця

IMG_2281Під такою назвою 11 лютого 2016 року, біля Меморіалу Солдатської Слави у м. Шепетівка, відбувся мітинг-реквієм присвячений 72-ї річниці визволення м.Шепетівки та району від фашистських загарбників.

Участь у заході взяли голова районної державної адміністрації В’ячеслав Петров, голова районної ради Петро Дзяворук, міський голова Михайло Полодюк, помічник народного депутата України Романа Мацоли – Ірина Топчій, ветеранський актив міста та району, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, керівники та працівники  районних служб, організацій, засобів масової інформації, громадськість.

Під час заходу було наголошено, що Друга світова війна – найстрашніша війна в історії людства, в якій була задіяна 61 держава з населенням 1 мільярд 700 мільйонів людей – це близько 80% усього населення планети. Український народ заплатив дорогу ціну за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні, адже українській землі судилося бути ареною особливо жорстокого і кривавого протиборства. Лише на території України в руїни і згарища перетворено 714 міст, 28 тисяч сіл.

Тільки в Шепетівці під час окупації у фашистських катівнях загинуло понад 30 тисяч громадян, до Німеччини окупанти відправили понад 11 тисяч шепетівчан. За період окупації було зруйновано 80 відсотків житла. Розграбовані і понівечені стояли холодні школи, магазини, будинки… Найбільшої шкоди завдали залізничній станції та цукровому заводу. У цих боях наші війська понесли великі втрати. У чотирьох братських могилах сьогодні покоїться 1713 воїнів – визволителів, а місто Шепетівка не діждалося з війни 5216 чоловік. 11 лютого 1944 року, після багатоденних виснажливих боїв Шепетівка була визволена від загарбників.

Звертаючись до присутніх голова райдержадміністрації В’ячеслав Петров наголосив, що в цей день ми приходимо до вічного вогню, схилити голови перед пам’яттю загиблих дідів і прадідів, хто поліг смертю хоробрих на фронті, у партизанських загонах та підпіллі, у гітлерівських катівнях і таборах смерті, пішов із життя від ран, хвороб, голоду.IMG_2289

«Спливають десятиріччя, але ми завжди з глибокою шаною згадуємо героїв, які ціною власного життя виборювали мир та спокій на українській землі. Пам’ять про ті випробування живе в серці кожного ветерана війни і тилу, кому довелося пройти смертельне пекло фронту, втратити рідних і близьких, запам’ятати біль, муки і рабське приниження людської гідності – Друга Світова війна і виборена в ній перемога не відходять у небуття. На жаль, сьогодні Україна знову переживає важкі часи. Цілісність наших кордонів знову опинилась під загрозою. Але я впевнений, що українські солдати вистоять у цій битві, і наша Україна знову буде вільною та квітучою» – сказав В’ячеслав Анатолійович.

Учасники мітингу вшанували полеглих в боях за Шепетівщину та воїнів, які загинули за незалежність України хвилиною мовчання, а також поклали до обеліску вінки та квіти.

 

Сектор інформаційної діяльності Шепетівської РДА