04.04.2017 — 14:12

Ми не залишаємо місцеву владу сам-на-сам з питаннями профтехосвіти, – Зубко

В  умовах децентралізації, передаючи громадам повноваження, ресурси та можливості,  ми не залишаємо місцеву владу сам-на-сам з питаннями професійно-технічної освіти. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на конференції «Професійна освіта та підготовка робітничих кадрів: сприяння соціально-економічному та регіональному розвитку України».

«У процесі реформування системи ПТО мають бути задіяні чотири міністерства. В першу чергу, МОН, яке забезпечує стандарти, кваліфікації навчально-методичну підтримку. Далі, Мінекономрозвитку, яке  визначає пріоритети розвитку економіки, в тому числі і для регіонів. Мінрегіон – відповідає за регіональний  розвиток, координує реалізацію інфраструктурних проектів для визначення необхідності підсилення тієї чи іншої галузі. Мінсоцполітики – здійснює аналіз регіональних ринків праці, аналіз з точки зору Фонду зайнятості. Для того, щоб реформа відбулась, і ми дали нову якість ПТО, потрібно об’єднати всі ці напрямки», – зазначив Геннадій Зубко.

Він додав, що місцева влада у партнерстві з бізнесом – формує стратегії розвитку на основі конкурентних переваг регіону та кластерного підходу. «А відтак формує карту попиту на професійно-технічні спеціальності, що відповідає вимогам часу. Саме у відповідності до цих кластерів і має відбуватись професійно-технічна підготовка кадрів, має бути прописаний класифікатор спеціальностей», – сказав Геннадій Зубко.

Він нагадав, що в Україні підготовка кваліфікованих робітників для всіх галузей економіки здійснюється у 787 державних професійно-технічних навчальних закладах, в яких навчаються майже 285 тисячі осіб, натомість здобувачами вищої освіти є 1 млн 200 осіб.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України