04.04.2017 — 15:15

Відбулося розширене засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва при облдержадміністрації

Сьогодні під головуванням т.в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Олега Гуменного відбулося розширене засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва при облдержадміністрації за участю представників головних управлінь ДФС та Держпраці в області, заступника директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та членів секретаріату регіональної ради підприємців області.

Під час засідання обговорено питання щодо податкових новацій 2017 року для суб’єктів підприємництва та змін в системі адміністрування податків; стану виконання рішень уряду, спрямованих на  підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.

Відкриваючи засідання, Олег Гуменний акцентував увагу присутніх на актуальності тематики, запропонованої для обговорення за участю представників влади та бізнесу, оскільки низка податкових законодавчих новацій викликала неоднозначний резонанс та протилежність думок серед різних верств суспільства.

Крім того, головуючим акцентовано увагу присутніх на тому, що з 01 січня поточного року до кола органів державного нагляду включено райдержадміністрації та органи місцевого самоврядування. Проте, практичного механізму реалізації ними наданих повноважень Кабінетом Міністрів України ще не визначено.

Особливість законодавчих новацій відмічено в частині зміни підходів здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності, а саме:

– орієнтованість державного нагляду (контролю) на запобігання правопорушенням у сфері господарської діяльності;

– недопущення встановлення планових показників чи будь-якого іншого планування щодо притягнення суб’єктів господарювання до відповідальності та застосування до них санкцій;

– відповідальність органу державного нагляду (контролю) та його посадових осіб за шкоду, заподіяну суб’єкту господарювання внаслідок порушення вимог законодавства, порушення прав та законних інтересів суб’єкта господарювання;

– презумпція правомірності діяльності суб’єкта господарювання у разі, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків суб’єкта господарювання та/або повноважень органу державного нагляду (контролю).

Окреме питання до обговорення  – це підвищення рівня мінімальної заробітної плати до 3200,0 грн., яке викликало неоднозначне реагування серед представників бізнесу.

За даними статистики у січні поточного року середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника по області становила 5027,0 грн. (по Україні – 6008,0 грн.), що на 48,0% більше у порівнянні до січня 2016 року.

Найвищі розміри середньої номінальної заробітної плати спостерігались у працівників фінансової та страхової діяльності (7716,5 грн.), промисловості (5704,2 грн.) та сільського, лісового та рибного господарства (5562,9 гривень).

Найнижчою була заробітна плата у працівників готельного та ресторанного бізнесу – 2996,0 грн., що становить 60,0% середнього рівня по економіці області та на 6,5% менше мінімальної зарплати.

З початку року зросли надходження податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до відповідних бюджетів.

Протягом січня-лютого 2017 року до зведеного бюджету надійшло 522,0 млн. грн. податку, що майже на 200,0 млн. грн. або на 62,0% більше відповідного періоду минулого року.

На 140,0 млн. грн. за перші два місяці 2017 року поповнили місцевий бюджет суб’єкти господарювання, які працюють за спрощеною системою оподаткування, що на 63,0 млн. грн. або на 81,0% більше порівняно з січнем-лютим 2016 року.

До речі, в області має місце тенденція до збільшення кількості платників єдиного податку. Так, протягом березня кількість спрощенців перевищила на 500 осіб число тих, хто знявся з реєстрації.

“У контексті зазначеного дуже важливо опрацювати спільні заходи  контролюючих органів та представників бізнес-громадськості з легалізації трудової занятості”, – відмітив Олег Вікторович.

За результатами засідання усім учасникам заходу рекомендовано долучитися до розробки пропозицій до чинного законодавства у напрямку створення сприятливих умов для легалізації бізнесу, підвищення соціальних стандартів та спроможності місцевих бюджетів.

За матеріалами Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА