06.04.2017 — 13:57

Прем’єр-міністр: Увесь цивілізований світ має проявити рішуче лідерство у відстоюванні демократичних цінностей перед безпрецедентною агресією

Увесь цивілізований світ має проявити рішуче лідерство та жорстку позицію у відстоюванні демократичних цінностей перед обличчям безпрецедентної агресії з боку Російської Федерації, що підриває глобальну систему безпеки. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсманна 10-му Київському Безпековому Форумі за участі Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністрів Естонської Республіки, Латвійської Республіки, Литовської Республіки.

“Наше завдання сьогодні – об’єднувати і тримати позицію, робити усе для того, щоб світ став безпечним. Це питання потребує політичного лідерства і чіткої оцінки сучасного стану”, – заявив Володимир Гройсман.

“Ми маємо бути рішучими. Нам сьогодні дуже необхідне жорстке і принципове лідерство. Ми маємо якісно оцінювати, що відбудеться завтра, якщо ми сьогодні не зупинимо агресію Російської Федерації”, – наголосив він.

Прем’єр-міністр наголосив, що останні три роки стали яскравим свідченням того, що системи безпеки у світі не спрацювали, і суверенна Україна зазнала безпрецедентної агресії з боку “ще донедавна дружньої країни” Російської Федерації. Ця гібридна війна набула проявів не тільки військового вторгнення, а й економічної, енергетичної, інформаційної агресії. Крім військової присутності у інших країнах, Росія також підтримує праворадикальні рухи, підтримує інші процеси, що зсередини намагаються зруйнувати інститути колективної безпеки, зазначив Володимир Гройсман.

Україна щодня отримує багато прикладів відкритого цинізму і відвертих військових злочинів Росії проти України. Так, здійснюються десятки, сотні обстрілів, відбувається концентрація військ на суверенній території країни, безпрецедентне постачання зброї, ресурсів, фінансів, наголосив Глава Уряду.

За його словами, сьогодні Україна відстоює цінності демократичного світу, а на її східних кордонах українські воїни захищають східні кордони Європи.

“Якщо спочатку хтось вважав, що це питання лише вторгнення в Україну, то сьогодні ми можемо засвідчити, що це початок глобального вторгнення, глобальної боротьби проти тих цінностей, на яких сьогодні існує цивілізований, демократичний світ. Ми боремося сьогодні за суверенітет, повагу до міжнародного права, за демократію, за те, щоб державні кордони у ХХІ сторіччі були непорушними, за право держав на самовизначення. Це ті цінності, за які сьогодні український воїн захищає не тільки східні кордони нашої країни, а захищає східні кордони Європи”, – наголосив Володимир Гройсман.

У цьому контексті Глава Уряду підкреслив, що заклики деяких країн щодо послаблення санкції проти країни-агресора є проявом слабкості.

“Коли я чую, що треба пом’якшувати, закрити очі, я завжди запитую, хто буде наступний, якщо ми сьогодні не зможемо побороти агресію, яка стала викликом для усього світу? – підкреслив Прем’єр-міністр. – Ми маємо тверезо давати оцінку тому, що відбувається, і адекватно реагувати на ці виклики. Тоді ми зможемо говорити, що переможемо. У нас немає іншого шляху – ми маємо перемогти, питання тільки – скільки часу у нас займе ця боротьба, які ми будемо нести втрату за боротьбу за ці цінності”.