07.04.2017 — 16:12

На 2017 рік для Хмельницької області на реалізацію проекту «Доступні ліки» передбачено 16 605 400 грн.

7 квітня в актовій залі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації відбулася нарада з головними лікарями центрів первинної медико-санітарної допомоги та керівниками аптечних закладів краю, що беруть участь у проекті реімбурсації «Доступні ліки». Це і стало головною темою для діалогу.

Окремі питання, що стосуються цієї Урядової програми, у Департаменті охорони здоров’я вже обговорювали. Але її ефективність, на думку заступника директора Департаменту охорони здоров’я Тетяни Косовської, залежатиме від ефективності співпраці між аптечними та лікувально-профілактичними закладами щодо реалізації проекту «Доступні ліки».

У  цій робочій нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Хмельницькій області Ігор Мілінчук, заступники директора ДОЗ Наталія Федів та Тетяна Косовська.

Так, Валерій Олійник нагадав присутнім, що тема реімбурсації обговорюється вже давно, однак лише зараз з’явився реальний механізм для втілення її у життя. Посадовець покладає на цю програму великі надії, адже впевнений, що «Доступні ліки» допоможуть усім категоріям громадян, у тому числі й малозабезпеченим, отримувати належне лікування у сучасних фінансово складних умовах.

Начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в області Ігор Мілінчук у своєму виступі акцентував увагу на Постановах Уряду, які дали правову можливість втілити у життя проект «Доступні ліки». Зокрема, нагадав про накази, якими повинні керуватися аптечні заклади, форму реєстру лікарських засобів та форма договору, який мають укладати з лікувально-профілактичними закладами, механізм виписки рецептів, звітність за відпущені препарати та порядок відшкодування лікарських засобів. Також Ігор Анатолійович підкреслив, що брати участь у проекті мають право всі аптеки, не залежно від форми власності. Крім того, він нагадав, що відшкодування за виписані рецепти отримають лише ті аптечні заклади, які попередньо уклали угоди з ЛПЗ про участь у проекті. 

Заступник директора ДОЗ Наталія Федів повідомила, що на 2017 рік для Хмельницької області на реалізацію проекту «Доступні ліки» передбачено 16 млн. 605 тисяч 400 грн. При цьому, кошти розподіляються між територіями в залежності від чисельності населення, котре проживає на тут. Кінцевим розпорядником коштів є територіальні громади. Водночас, Наталія Володимирівна розповіла, що 15 територій надали інформацію про те, що досі не уклали договори з аптеками. Тому рекомендувала прискорити роботу у цьому напрямку. Також посадовець підкреслила, що право виписувати рецепти мають виключно лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги. А ще рекомендувала шляхи вирішення проблемних питань, що стосуються виписки рецептів.

Заступник директора ДОЗ Тетяна Косовська рекомендувала проводити широку інформаційну кампанію по проекту «Доступні ліки», щоб люди знали, куди їм звернутися з отриманими рецептами. І бажано, щоб хворий мав можливість купити ліки на своїй території, а не їхати за 10-20 км. Крім того, вона нагадала, що у вересні МОЗ буде перевіряти темпи виконання програми та визначати, які з областей спрацювали краще.

У ході жвавої дискусії учасники наради мали можливість поставити запитання спікерам та дізналися багато корисної інформації щодо проекту реімбурсації «Доступні ліки». Вони впевнені, що це допоможе їм краще впоратися із поставленими завданнями.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я