11.04.2017 — 15:00

Секрети писанкарства

У закладах культури та мистецтва краю напередодні Великодня відбуваються традиційні майстер-класи з писанкарства. 10 квітня, такий захід відбувся в обласному краєзнавчому музеї. Світлана Делікатна, майстриня писанкарства, завідувач технічного відділу Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва розкрила секрети для працівників управління культури, національностей, релігій та туризму, управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.
На Хмельниччині побутує своя традиція розписування писанок, є унікальні особливості і традиції не лише у виборі орнаментальних мотивів, а й у розміщенні елементів та забарвленні яєць. Сьогодні ці традиції не втрачають своєї сили. Розписана за традиціями писанка дає можливість втілити і передати молитви і побажання.
Присутні на майстер-класі навчилися розписувати писанки, дізналися зміст закодованих символів, опанували регіональні особливості, традиційну орнаментику та колорит.
Розписували сирі яйця, адже саме такі символізують воскресіння життя, весняне пробудження природи та продовження роду. Використовували головні символи та основні кольори – червоний та чорний.
Писанки – невід’ємний атрибут свята Великодня, учасники майстер класу забрали із собою, аби освятити у церкві.