13.04.2017 — 11:38

Лікарі обговорили стан діагностики та лікування вірусного гепатиту у ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД в області

12 березня в конференц-залі Департаменту охорони здоров’я відбулась нарада на тему «Діагностика та лікування вірусного гепатиту у ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД». Участь у нараді прийняли лікарі кабінетів «Довіра» Хмельницької області. Нараду проводив головний лікар обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук.

Олександр Петрович на початку засідання наголосив на важливості тестування на ВІЛ населення області, а також поінформував присутніх з впровадженням Стратегії 90-90-90. За даними обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом станом на 01.04.2017 рік в області знаходиться на обліку 1975 ВІЛ-інфікованих, в тому числі 131 дитина. З них хворих на СНІД 675 дорослих  в т.ч. 45 дітей. На антиретровірусному лікуванні в області перебуває 1066 ВІЛ-інфікованих осіб. В 2016 році за кошти Державного бюджету  були закуплені препарати для лікування ВІЛ, які до середини цього року мають надійти у заклад» – зауважив Олександр Петрович.

Благодійна організація «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» безкоштовно надали рукавички та  швидкі тести на ВІЛ районним кабінетам Довіра  з метою діагностики ВІЛ-інфекції.

Завідуючий стаціонарним відділенням обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Підкалюк В.М. поінформував присутніх про правила відбору ВІЛ-позитивних пацієнтів на програму лікування вірусного гепатиту С.  Учасники наради ознайомились з новими схемами лікування вірусного гепатиту С препаратами прямої вірусної дії у ВІЛ-інфікованих та мали можливість порівняти їх ефективність. Також Вадим Миколайович акцентував увагу  на показах до застосування цих препаратів та їх схем, дозуванні та побічних діях.

Завідуюча  поліклінікою обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Шинкарчук Валентина Вікторівна у своєму виступі докладно зупинилась на питаннях постконтактної профілактики при аваріях в закладах охорони здоров’я.

Також учасники наради ознайомились з правилами  призначенням антиретровірусної терапії ВІЛ-інфікованим пацієнтам за кошти PEРFAR (програма по глобальній відповіді на СНІД Президента США). Про це докладно розповіла лікар – інфекціоніст  кабінету «Довіра» Центру СНІДу Чинник Оксана Василівна.

За матеріалами обласного Центру здоров’я та обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом