13.04.2017 — 14:57

На Хмельниччині презентували програму ЄБРР

Захід пройшов під головуванням т.в.о. першого заступника голови обласної державної адміністрації Олега Гуменного та за участю асоціат Групи з фінансування та розвитку малого і середнього бізнесу ЄБРР Наталії Бендери, представників малого та середнього бізнесу Хмельниччини, представників місцевих органів влади.

Олег Гуменний висловив подяку Наталі Бендері за надану можливість зустрічі з представниками бізнесу області та інформування про пропозиції ЄБРР суб’єктів малого та середнього підприємництва Хмельниччини, зокрема, щодо вдосконалення існуючих інструментів ведення бізнесу.

«Сьогодні малий та середній бізнес суттєво впливає на розвиток економіки області, адже 99,8% від загальної кількості усіх підприємств – це малі та середні підприємства, більш ніж 80% працездатного населення або 173,0 тис. осіб зайняті у сфері малого та середнього бізнесу», – наголосив у своєму виступі Олег Гуменний.

Зберігається тенденція збільшення податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів від суб’єктів малого та середнього підприємництва: за 2016 рік сума сплачених податків становить 3030,3 млн. грн., що на 807,1 млн. грн. або на 36,3% більше ніж за 2015 рік.

Нещодавно,  Кабінетом Міністрів України схвалено Середньостроковий план дій та визначено 5 пріоритетних цілей роботи Уряду на найближчі три роки – до 2020 року. В першу чергу, це – економічне зростання.

У контексті реалізації намічених цілей підвищення конкурентоздатності малого і середнього бізнесу є однією з найважливіших завдань.

Зважаючи на зміни, які останнім часом відбулися в сфері зовнішньоекономічної діяльності, бізнесу слід правильно обирати стратегію подальшого розвитку своїх підприємств, враховувати та оцінювати всі нюанси.

Зокрема, це стосується конкуренції з іноземними виробниками, яка пов’язана із зоною вільної торгівлі України з іншими країнами та стає все більш відчутною на зовнішньому та внутрішньому ринках.

Проте, зміна умов для українського бізнесу – це не тільки ризики, а й можливість отримати певний практичний досвід, користуючись знаннями та навичками нових компетенцій.

В ході зустрічі Наталія Бандера розповіла про можливості ЄБРР, який нині є найбільшим інвестором в Україні. Сьогодні ЄБРР працює у 25 країнах світу, а також має офіси у Києві та Львові. Безпосередньо, окрім великої кредитної програми, що стала доступнішою для малих та середніх підприємств, які мають достатні оборотні кошти, підтверджені офіційною звітністю, ЄБРР також може допомогти малому бізнесу розробити чи вдосконалити існуючі інструменти ведення бізнесу. Група з фінансування та розвитку, яку, власне, й представляє пані Наталія, надає цільові безповоротні гранти на розвиток малого та середнього бізнесу.  Це, зокрема, може стосуватися наступних напрямків:

Стратегія: стратегічне планування, бізнес-план, ТЕО, пошук партнера.

Маркетинг: дослідження ринку, створення бренду, маркетингова стратегія, електронна комерція.

Організаційний розвиток: вдосконалення організаційної структури, управління персоналом.

Операційна діяльність: оптимізація бізнес-процесів, управління логістикою.

Впровадження інформаційних технологій: системи управління інформацією, комп`ютеризовані виробничі системи, системи управління ресурсами підприємства.

Інженерні рішення: проектування.

Система управління якістю: стандарти серії ISO, безпека харчових продуктів, охорона праці, безпека на робочому місці.

Енергоефективність: енергоаудит, впровадження енергоефективних технологій та відновлювальних джерел енергії.

Охорона навколишнього середовища: оцінка, управління  та контроль впливу на навколишнє середовище.

Облік та фінансова звітність: фінансовий аналіз та планування, перехід на МСФЗ.

ЄБРР може допомогти реалізувати відповідні проекти: знайти фахівця-консультанта, надати супровід проекту та компенсувати частину витрат (надати грант) у розмірі 50-70% вартості послуг, але не більше 10000 євро.

Відрадно те, що за останні роки спостерігається стійка тенденція зростання кількості українських підприємців, які звернулися до ЄБРР та отримали реальну допомогу. Так, наприклад, якщо у 2011 році було реалізовано 59 проектів, у 2012  – 76, у 2013 – 79, у 2014 – 99, то у 2015 році вже було 115 реалізованих проектів.

«Влада всебічно сприяє розвитку бізнесу через програми підтримки, обговорення та вирішення проблемних питань підприємств краю тощо. Обласна державна адміністрація й надалі вживатиме заходів, спрямованих на створення в області сприятливих умов для ефективному розвитку підприємницького середовища. І презентація сьогодні Програми ЄБРР як одного з ефективних інструментів підвищення конкурентоздатності малого і середнього бізнесу  є цьому гарним прикладом», – завершуючи зустріч наголосив Олег Гуменний.