05.04.2017 — 09:12

Відбулось нагородження переможців IV Всеукраїнського конкурсу есе «Я – європеєць»

31 березня 2017 року в Посольстві Литовської Республіки в Україні нагороджено 26 переможців і призерів IV Всеукраїнського конкурсу есе «Я – європеєць» із 16 регіонів України. Урочисте нагородження відбулося за участю Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Марюса Януконіса, голови правління Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Серце до серця» Павла Горінова, представників Міністерства молоді та спорту України, членів журі.

Всеукраїнський конкурс есе «Я – європеєць» проведено у вересні 2016 року – березні 2017 року Посольством Литовської Республіки в Україні спільно з Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Серце до серця» за підтримки Міністерства культури України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України.

У Конкурсі взяло участь понад 5,5 тисяч учасників з усіх регіонів України.

Журі Конкурсу (представники Посольства Литви в Україні, Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Серце до серця», Мінкультури, Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Національної телекомпанії України, телеканалу «Перший діловий» Національного авіаційного університету тощо) визначило 26 його переможців і призерів.

Вітаючи переможців конкурсу Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс зазначив: «Ми придумували цю назву есе не для того, щоб ви підтверджували, що ви – європейці. У нас немає сумніву, що українці це – європейці. Але нам дуже важливо було почути від кожного з вас, як ви бачите Європу і як ви розумієте Європу. Кожна індивідуальна людина розуміє Європу по-своєму, литовці по-своєму, українці по-своєму. І ми дуже вдячні вам за неймовірну активність. Цього року ми отримали 5,5 тис. робіт. І сьогодні ми приймаємо у Посольстві найкращих, і нам дуже приємно, що ви берете участь у європейському житті і дуже розумієте, що таке Європа і якими ви хочете бути у цій Європі».

На адресу учасників заходу також надійшло вітання від Віце-прем’єр-міністра із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе: «Щорічний конкурс есе «Я – європеєць» – яскрава можливість пропагування ідеї єдності європейських країн, об’єднання молоді заради миру та майбутнього. Захоплюся і пишаюся кожним із вас, адже ваші творчі есе наповнені глибоким змістом, знаннями про європейські цінності, бажанням вчитися та розвиватися заради України!».

Наталія Радчук, начальник відділу міжнародних зв’язків Міністерства молоді та спорту України, зачитала вітання від Міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова: «Українська молодь – це справжнє наше європейське майбутнє, яке виростає із сьогодення. Тому потрібно, щоб ваша участь у цьому процесі була активною і конструктивною уже зараз, якщо це можливо за взаємної відповідальності української молоді та держави. Доля відкриває двері тим, хто не боїться труднощів, помилок, ризиків та відповідальності, хто готовий докласти максимум зусиль, щоб реалізувати свій потенціал та задуми».

Павло Горінов, голова журі конкурсу, голова правління Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Серце до серця», також привітав переможців, їх творчих наставників і підкреслив, що обирати переможців із 5,5 тисяч робіт було надзвичайно нелегко, адже багато есе були оригінальні, неординарні із глибокою аналітикою та щирими емоціями.

Тамара Карпенко, директор Телеканалу «Перший діловий», звернулася до учасників заходу: «Я вірю, що майбутнє у нашої держави є саме тому, що у нас є такі молоді люди як ви. Читати ваші роботи було важко, бо вони писались від серця. Я плакала від ваших думок, від вашого переживання за наше майбутнє, від ваших щирих слів. Я теж хочу побажати вам прекрасного майбутнього, не зупинятись на досягнутому. Побажати знайти свою вершину і рухатись до неї не зупиняючись і хай поруч з вами зажди будуть ваші наставники, ваші друзі, всі ті, хто вас підтримав у цій нелегкій роботі. Я вірю в нашу країну, я вірю у вас, дорогі наші учасники».

Оксана Данильченко, начальник відділу академічної мобільності Київського національного університету імені Т. Шевченка, кандидат філологічних наук, зазначила: «У своїй роботі мені доводиться часто спілкуватись з молоддю із всього світу, яка завжди позитивно мислить про своє майбутнє, про майбутнє своїх країн. І вони не бачать перед собою жодних перешкод для реалізації своїх задумів і вони знають, що перед ними майбутнє. І другий рік поспіль я переконуюсь, що також еволюціонує свідомість нашої молоді. Читаю я ваші есе другий поспіль і мушу сказати, що цього року з’явились не лише позитивні та оптимістичні думки. Це було й минулого року. А тепер з’явились дискусійні думки, а також більш реалістичні та критичні думки. Справді порівняно з минулим роком є прогрес. Дякую за чудові митті, які ми пережили, читаючи ваші твори. А тепер закликаю вас продовжувати мислити вас так само критично. І так само оптимістично рухатись у напрямку, який ви обрали, до досягнення своєї мети та реалізації своїх планів. І всі ми, старші люди і молодь, маємо зрозуміти, що наше європейське майбутнє починається у нашій свідомості, у нашій вірі, у нашому баченні цього майбутнього. Тому не зупиняйте на досягнутому, беріть участь у конкурсах, які дають вам можливість розвиватись, виходити за межі своєї свідомості, за межі свого я і рухатись до поставлених цілей. Будьте прогресивними, будьте європейцями».

«Я – європеєць. Два слова, десять літер, сто тисяч нескінчених тлумачень. Щоденна мантра, яка подіє лише тоді, коли кожен знайде глибоко в собі її значення і дослухається до нього. Зі своїм тлумаченням я визначилась точно і невідступно слідую покладеним в його основу тезам. Тож можу впевнено сказати, що я – гідна донька своєї землі, громадянка своєї держави. І разом із тим, я – європеєць», – написала в своєму есе Дячук Анастасія, учениця Криворізької гімназії №4 9 Дніпропетровської області, одна з переможниць Конкурсу.

Переможців конкурсу нагороджено відповідними дипломами, цінними подарунками та сертифікатами на заохочувальну поїздку до Литовської Республіки у 2017 році.

СПИСОК

переможців і призерів IV Всеукраїнського конкурсу есе «Я – європеєць»

І місце:

  1. Чекубашева Валерія, учениця Великоновосілківської гімназії з загальноосвітньою школою І ступеня Донецької області.
  2. Дячук Анастасія, учениця Криворізької гімназії № 49 Дніпропетровської області.

ІІ місце:

  1. Серьогінов Олександр, учень Луцького НВК «Гімназія № 14 імені Василя Сухомлинського».
  2. Голуб Анастасія, учениця Загальноосвітньої школи № 22 м. Кривий Ріг Дніпропетровської області.
  3. Кривенюк Анна, учениця Луцького навчально-виховного комплексу № 26.

ІІІ місце:

  1. Афанасікова Єва, учениця Добропільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 7 – ДНЗ» Донецької області.
  2. Баран Олександр, учень Остерської ЗОШ I-III ступенів № 2 імені Ю. Збанацького Козелецького району Чернігівської області.
  3. Безденежних Карина, учениця Сутковецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Р. Лабаня Ярмолинецького району Хмельницької області.
  4. Бойко Людмила, вихованка Івано-Франківського міського центру дитячого та юнацької творчості.
  5. Борисенко Анастасія, учениця Лисичанської спеціалізованої школи I-III ступенів №27 Луганської області.
  6. Бородавкіна Ірина, студентка Вищого професійного училища № 92 м. Сєвєродонецька Луганської області.
  7. Будайчик Катерина, Шевченківського ліцею Шевченківської районної ради Харківської області.
  8. Вербовенко Глєб, учень Гайсинського НВК «Гайсинська СЗШ – інтернат І-ІІІ ступенів – гімназія» Вінницької області.
  9. Візіренко Ольга, учениця Запорізької гімназії № 45.
  10. Воловодівська Марта, учениця Жидачівської ЗОШ № 2 Львівської області.
  11. Горна Аліна, учениця Коломійцівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Носівської районної ради Чернігівської області.
  12. Данилюк Наталія, учениця Запорізької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 40 з поглибленим вивченням англійської мови.
  13. Дяченко Аліна, учениця Орлянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Василівської районної ради Запорізької області.
  14. Єременко Анастасія, учениця Чернівецької загальноосвітньої школи I-III ступенів № 16.
  15. Зиміна Дар’я, учениця Одеської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5.
  16. Зіненко Анна, учениця Андрушівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Житомирської області.
  17. Козуб Марина, учениця Луцького навчально-виховного комплексу № 9.
  18. Марина Бойко, учениця Северинівського НВК Таращанського району Київської області
  19. Нікогосян Такуї, вихованка Дитячого центру Корабельного району м. Миколаєва.
  20. Новицька Людмила, учениця Миколаївського економічного ліцею № 2.
  21. Чабан Богдана, учениця Калуського НКВ «ЗОШ I-III ступенів  № 10 – ліцей» Івано-Франківської області.

Джерело