21.04.2017 — 10:55

Натуралісти Хмельниччини представляли позашкільну освіту краю в Національній АПН України

 

19 квітня 2017 року в м. Києві Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України та Інститут проблем виховання НАПН України провели круглий стіл «Позашкільна освіта: стан, виклики, перспективи», де, за запрошенням його організаторів, позашкілля Хмельниччини представляли Хмельницький обласний ЕНЦУМ та Шепетівський міський ЦЕНТУМ – кращий в Україні серед міських профільних позашкільних навчально-виховних закладів.

Науково-педагогічний захід відбувся в конференц-залі Президії Національній академії педагогічних наук України за участю Президента Національної академії педагогічних наук України, академіка В.Г. Кременя,  віце-прем’єр-міністра України В.А. Кириленка, заступника міністра освіти і науки України П.К. Хобзея, директора Інституту проблем виховання НАПН України, академіка І.Д. Беха, начальника відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини МОН України А.Д. Середницької, окремих керівників провідних позашкільних навчальних закладів столиці й держави та ряду науковців НАПН України.

Метою засідання круглого столу, як наголошували його організатори, став аналіз сучасного стану позашкільної освіти як соціального інституту, який вирішує найбільш важливі завдання освіти і виховання дітей та молоді, а також пошук ефективних шляхів розвитку позашкілля в умовах реформування освітньої галузі України.

До участі в роботі круглого столу, обміну досвідом роботи з вирішення актуальних проблем позашкілля та розробки рекомендацій щодо збереження й розвитку системи позашкільної освіти України, організатори заходу залучили директора Шепетівського міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Т.Л. Манійчук, яка під час виставки та виступу на засіданні презентувала результати науково-методичної співпраці закладу з лабораторією діяльності позашкільних закладів Інституту проблем виховання Національної  академії педагогічних наук України та реалізацію педколективом спільного науково-освітнього проекту «Формування екологічної культури і активної екологічної позиції особистості в умовах позашкільного навчального закладу».

Про інноваційну діяльність обласного профільного позашкільного закладу, національно-патріотичне виховання і формування у неповнолітніх почуття українського патріотизму й здобутки 4-х спільних науково-освітніх проектів учасникам заходу доповів т.в.о. директора Хмельницького ОЕНЦУМ  В.В. Климчук та вніс його організаторам окремі уточнення щодо змісту рекомендацій для ОТГ.

Учасники круглого столу відзначили, що у складних умовах розвитку держави, відродження української нації й реформування соціально-економічної сфери позашкільна освіта набуває вагомого значення і має стати одним із найбільш важливих інститутів виховання й соціалізації учнівської молоді, що створює умови для формування національної ідентичності, соціального розвитку, творчої самореалізації дітей, сприяє їхній соціальній захищеності та професійній орієнтації, профілактиці негативних проявів у молодіжному середовищі.

 За матеріалами  ХОЕНЦУМ