21.04.2017 — 11:13

Відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

19 квітня відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області під головуванням начальника ГТУЮ у Хмельницькій області  Віктора Худняка.

На засідання колегії були запрошені: директор Хмельницької філії ДП «Національні інформаційні системи» Уршалович Т.В.; директор Хмельницької філії ДП «СЕТАМ» Осадчук Р. В.; керівники відділів ДВС області.

Учасниками колегії розглянуто питання про стан виконання виконавчих документів щодо стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаних з  трудовими  правовідносинами, виконання виконавчих документів про стягнення коштів на користь Пенсійного фонду України, стягнення відділами державної виконавчої служби виконавчого збору та витрат на проведення виконавчих дій, про затвердження методичних рекомендацій для працівників юридичних служб підприємств, установ, організацій області на тему: «Додаткова відпустка державного службовця у зв’язку з навчанням».

З першого питання доповідала провідний спеціаліст відділу організації та контролю за виконанням рішень Управління державної виконавчої служби ГТУЮ у Хмельницькій області Огниста Т. А.

Зокрема, доповідачем поінформовано про те, що протягом 3 місяців 2017 року на примусовому виконанні перебуває 273 виконавчих документів про стягнення заборгованості по заробітній платі з підприємств, установ, організацій усіх форм власності   (з них 1 державної, 26 – комунальної  та 246 – приватної форм власності) на загальну суму 5 409 552 грн. протягом січня – березня 2017 року завершено 18 виконавчих проваджень вищезгаданої категорії на суму 287 634 грн.

Головним територіальним управлінням юстиції у Хмельницькій області активізовано роботу по виконанню виконавчих документів даної категорії, стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаних з  трудовими  правовідносинами визначено одним із пріоритетних напрямків діяльності органів державної виконавчої служби Хмельницької області.

По другому питанню доповідала головний спеціаліст сектору аналітики та статистики Управління державної виконавчої служби ГТУЮ у Хмельницькій області Коваль В. В.

Зокрема проінформовано, що за І квартал у територіальних відділах ДВС ГТУЮ у Хмельницькій області перебувало на виконанні 5204 виконавчих провадження зазначеної категорії на суму  32 303 150 грн. Завершено за 1 квартал 2017 року 610 виконавчих документів даної категорії на загальну суму 3 441 041 грн. Загальна кількість одиниць і сума описаного майна по виконавчим документам про стягнення на користь ПФУ складає 45 одиниць майна на суму 3 588 622,57 грн. Із них реалізовано 11 лотів на суму 171 353,57 грн. Серед боржників даної категорії стягнення чільне місце посідають підприємства, майно яких здебільшого перебуває в банківській заставі. Головним територіальним управлінням юстиції у Хмельницькій області активізовано роботу по виконанню виконавчих документів даної категорії, стягнення коштів на користь органів ПФУ визначено одним із основних напрямків діяльності органів державної виконавчої служби Хмельницької області.

Заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби ГТУЮ Касянюк Р. М. доповів присутнім про стан стягнення відділами державної виконавчої служби виконавчого збору та витрат на проведення виконавчих дій.

Зокрема, проінформовано, що територіальними відділами державної виконавчої служби протягом І кварталу 2017 стягнуто та перераховано до Головного територіального управління юстиції виконавчого збору на загальну суму 3 890 358 грн. Протягом І кварталу 2017  на депозитні рахунки територіальних відділів ДВС надішли кошти на сплату виконавчого збору:

від реалізації арештованого майна стягнуто 1 104 225 грн.

сплачено боржниками під час примусового виконання 1 786 000 грн.

стягнуто з арештованих рахунків боржників 1 000 333 грн.

Організація та проведення виконавчих дій щодо забезпечення примусового виконання рішень супроводжується певними грошовими витратами.  Витрати органів державної виконавчої служби на організацію та проведення виконавчих дій щодо забезпечення примусового виконання рішень є витратами виконавчого провадження.

Витрати виконавчого провадження державної виконавчої служби здійснюють за рахунок коштів Державного бюджету України та коштів виконавчого провадження за рахунок: авансового внеску стягувача та стягнутих з боржника коштів на витрати виконавчого провадження.

Розмір та види витрат виконавчого провадження встановлюються Міністерством юстиції України. Територіальними відділами державної виконавчої служби протягом 1 кварталу 2017 стягнуто та перераховано до Головного територіального управління юстиції витрат на загальну суму 417 067,80 грн. Станом на 01.04.2016 територіальними відділами державної виконавчої служби стягнуто та відшкодовано витрати :

на бензин у сумі 29632,78 грн.

на марки та конверти у сумі 94 018,49 грн.

на канцтовари у сумі 15 628,17 грн.

Територіальними відділами державної виконавчої служби за 1 квартал 2017 стягнуто витрат за послуги користування ЄДРВП на загальну суму 10 188грн. та за послуги користування автоматизованою системою виконавчого провадження  235  467 грн. з них: 197 880 грн. за рахунок стягнутих з боржників витрат та 37 587 грн. за рахунок авансових внесків стягувачів.

Аналізуючи показники стягнення виконавчого збору та витрат за аналогічний період у 2016 та 2017 р.р. чітко виражена позитивна тенденція роботи територіальних відділів ДВС Хмельницької області стосовно вжиття відповідних заходів стягнення коштів виконавчого провадження та наповнення Державного бюджету України.

На сьогодні стягнення виконавчого збору та витрат виконавчого провадження є одними з критеріїв за якими здійснюється виплати винагороди державними виконавцям, виплата яких здійснюється за рахунок стягнутого виконавчого збору.

На засіданні  колегії ГТУЮ також були розглянуті та затверджені методичні рекомендації на тему: «Додаткова відпустка державного службовця у зв’язку з навчанням»

За результатами обговорення були прийняті відповідні рішення.