21.04.2017 — 12:01

Інформація про проведення оздоровлення та відпочинку дітей області влітку 2017 року

Відповідно до Закону України “Про оздоровлення та відпочинок дітей” та Обласної цільової соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей до 2018 року протягом оздоровчої кампанії 2016 року організованими формами відпочинку та оздоровлення було охоплено 37,2 тис. дітей, або 30,2% від загальної кількості дітей віком від 7 до 17 років, з них — 27,7 тис. дітей, які потребують особливої соціальної уваги і підтримки або 42% від загальної кількості дітей пільгових категорій.

Аналіз показників щодо чисельності дітей, яких забезпечено оздоровчими і відпочинковими послугами торік показав, що відпочинковими послугами забезпечено 22,1%, оздоровчими — 7,4% дітей. Відтак, переважна кількість дітей залучалася до відпочинку у пришкільних таборах.

На організацію та проведення літньої оздоровчої кампанії в області залучено з різних джерел фінансування 28 млн. 539,2 тис. гривень. З державного бюджету використано 2505,9 тис.грн., з обласного – 6 млн. 429,5 тис.грн., з бюджетів районів, міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад – 8 млн. 603,8 тис.грн., також було залучено понад 11,0 млн.грн. позабюджетних коштів.

Оздоровчі та відпочинкові послуги надавалися у 262 дитячих закладах різних типів та форм власності, а саме: 10 закладах оздоровлення (8 — позаміських, 2 – санаторного типу); 252 закладах відпочинку (239 – з денним перебуванням, у тому числі 83 заклади працювали як літні мовні школи, 2 – праці і відпочинку, 11 наметових містечок). Також працювало 5 спеціалізованих санаторіїв, які перебувають у підпорядкуванні Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

У зв’язку з відсутністю фінансування, нерентабельністю, зміною власника тощо 3 дитячих позаміських заклади оздоровлення та відпочинку в минулому році не функціонували (Чемеровецький район – Летавський позашкільний дитячий оздоровчий табір “Юність”, Славутський — дитячий оздоровчий табір “Голубі озера Славутчини”, Хмельницький район, Гвардійська об’єднана територіальна громада – дитячий оздоровчий табір “Надія”).

Вартість перебування однієї дитини в дитячих закладах оздоровлення області становила у 2016 році від 2,0 тис.грн. (Красилівський район — дитячий оздоровчий табір “Подолянчик”) до 6,75 тис.грн. (Ярмолинецький район — дитячий оздоровчий заклад “Джерельце”). Середня вартість путівки -3,4 тис. гривень. Відповідно до статті 7 Закону України “Про оздоровлення та відпочинок дітей” місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень повинні забезпечувати підтримку дитячих закладів оздоровлення та відпочинку шляхом встановлення пільг із землекористування, на оплату комунально-побутових послуг та на придбання продуктів харчування, звільнення від сплати місцевих податків і зборів. Проте жоден дитячий заклад оздоровлення області приватної форми власності такої підтримки не отримує, що суттєво впливає на формування вартості путівки до закладу.

За прогнозними показниками у 2017 році надання оздоровчих та відпочинкових послуг у літній період буде здійснюватися у 171 дитячому закладі, а саме: 10 закладах оздоровлення (8 позаміських, 2 санаторного типу); 161 закладі відпочинку (154 – з денним перебуванням, у тому числі 70 літніх мовних таборів, 2 – праці і відпочинку, 5 наметових містечках).

Відповідно до плану проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку Хмельницької області у 2016-2020 роках, протягом літнього періоду буде проведено державну атестацію позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку “Дністровська чайка”.

Цьогоріч в обласному бюджеті передбачено 4624,7 тис.грн. на оздоровлення та відпочинок дітей соціально-незахищених категорій та кошти для дітей, які виховуються в інтернатних закладах області – 2358,6 тис.грн., у бюджетах районів, міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад – 7343,5 тис.грн, заплановано залучити 7178,4 тис.грн. позабюджетних коштів.

У цьому році в області планується забезпечити оздоровленням та відпочинком близько 37 тис. дітей шкільного віку або 29,3% від загальної чисельності усіх категорій дітей.

Здійснення своєчасної підготовки до проведення відпочинку та оздоровлення дітей, розроблення і затвердження відповідних заходів, передбачення необхідних видатків, організація якісного медичного обслуговування і харчування, створення належних умов для культурно-виховної, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи дасть можливість забезпечити дітей повноцінними послугами оздоровлення та відпочинку та сприятиме ефективній реалізації державної політики з питань оздоровлення та відпочинку дітей