25.04.2017 — 12:06

У Хмельницькому відкрився Навчально-практичний центр сучасних швейних технологій і дизайну

24 квітня  на базі Державного навчального закладу «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» відбулося відкриття Навчально-практичного центру сучасних швейних технологій і дизайну та засідання круглого столу на тему: «Налагодження системи ефективної взаємодії бізнесу та професійно-технічної освіти у підготовці кваліфікованих робітників для швейної галузі регіону».

У 2017 році в країні розпочалась модернізація освітніх програм і необхідного обладнання для того, щоб сприяти вдосконаленню процесу професійної-технічної освіти і підготовки виробничих кадрів. В рамках проведення такої реформи Державний навчальний заклад «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» було обрано для реалізації пілотного проекту з модернізації підготовки робітничих кадрів відповідно до Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік й створення Навчально-практичного центру сучасних швейних технологій і дизайну.

На придбання техніки та обладнання для створення навчально-практичного центру виділено 330 тис. грн., на які було придбано швейне, прасувальне, розкрійне обладнання та комп’ютерну техніку з програмним забезпеченням САПР для підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації для кваліфікованих робітників за професією «Швачка, кравець, закрійник».

На урочисту церемонію відкриття центру завітали заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, начальник відділу взаємодії із соціальними партнерами та виробництвом Департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України Сергій Коваленко, директор Департаменту освіті і науки облдержадміністрації Олег Фасоля, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, міської ради, працівники професійно-технічних навчальних закладів, представники роботодавців.

Валерій Олійник відзначив надзвичайну важливість реформи профтехосвіти, адже в сьогоднішніх умовах стрімкого розвитку різних сфер економіки важливим елементом є забезпечення ринку праці висококваліфікованими кадрами та фахівцями. За його словами, зараз пріоритет за інтегрованими професіями, технологічно складними, оскільки роботодавці бажають мати кваліфікованих робітників широкого профілю. Зокрема, це такі професії, як «Швачка,кравець», «Кравець, закрійник».

Посадовець побажав новоствореному центру плідної роботи,  нових творчих ідей, талановитих учнів. “Керівництво області чітко усвідомлює, що саме завдячуючи вам, вашій чесній, високопрофесійній діяльності, в освітньо-науковій галузі нашої області відбувається впровадження новітнього підходу до підготовки кадрів у професійно-технічних закладах,”- підкреслив Валерій Цезарович.

Сергій Коваленко зазначив, що Міністерство освіти і науки покладає велику надію на роботу таких центрів., оскільки до цього державна підтримка матеріальної технічної бази профтехосвіти були маловідчутною. Минулого року вперше за довгі роки було виділено 50 мільйонів гривен на розвиток матеріальної бази окремих професій. Таку ж суму на підтримку цього напрямку буде виділено і найближчим часом.

“Ці центри обладнані сучасним обладнанням. Це одна із складових якісної підготовки робітничих кадрів: як молоді, так і дорослих, які хочуть опанувати нову для себе професію чи підвищити кваліфікацію. Тобто ми бачимо ці центри як осередки навчання для всіх вікових категорій осіб регіону, для різних сфер на протязі всього календарного року. Щоб кожний зміг знайти в цьому центрі те, що потрібно саме йому, а центр результативністю своєї діяльності, своїм іміджем довів, що робітнича професія, зокрема, така як швачка-кравець-закрійник може бути престижною і перспективною,” – наголосив Сергій Петрович.

По закінченню офіційної програми учасники заходу оглянули навчальні аудиторії, де встановлено нове обладнання, ознайомилися з його можливостями.

Далі відбувся круглий стіл, під час якого обговорили шляхи налагодження ефективної взаємодії бізнесу та професійно-технічної освіти з метою забезпечення якісної підготовки кваліфікованих робітників для швейної галузі регіону.

Довідково. Протягом 2014-2016 років за професіями швейного виробництва здійснено підготовку 1560 осіб, в тому числі професійне навчання пройшли 353 особи. Працевлаштування за професіями даного напрямку підготовки становить 87,7 % (1368 осіб).

Заслуговують на увагу результати учнів ПТНЗ у регіональних та Всеукраїнських конкурсах, фестивалях. Зокрема, у 2016 році учениця ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» Гаврисишина Ілона посіла І місце у Всеукраїнському конкурсі фахової майстерності з професії «Кравець» та стала стипендіатом Президента України, а за підсумками змагань у компетенції «Технології моди» у Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» здобула бронзову медаль.

В березні цього року у Львові відбувся фінал всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «Прорив легкої промисловості», який було організовано для того, щоб наблизити систему професійно-технічної освіти до потреб роботодавців галузі легкої промисловості, а також продемонструвати нову осучаснену галузь та рівень підготовки її кадрів.

 У номінації «Колекції для готелів» колекція «Шарм де флор», представлена Державним навчальним закладом «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» посіла 3 місце. В ході візиту керівника «Fashion Globus Ukraine», радника Міністра освіти і науки України Голди Виноградської до Об’єднаних Арабських Еміратів представникам готельного бізнесу Дубаї був представлений спільний проект українських дизайнерів і розробки швейних профтехучилищ України по створенню уніформи для готельного і ресторанного бізнесу, які відзначили різноманітність дизайну уніформ і конкурентно здатні ціни на продукцію.