26.04.2017 — 17:23

Тренінг для тренерів: у Дунаївцях навчаються ефективно здійснювати управління освітою

З 25 по 27 квітня у м.Дунаївці проходить тренінг для тренерів «Ефективне управління освітою». Захід відбувається в рамках реалізації «Стратегії розвитку потенціалу громад у сфері управління освітою» шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (SLK International).

Проект має на меті забезпечити створення регіональних груп експертів-тренерів шляхом проведення серії з 4-х тренінгів для тренерів (ТоТ), які представляють регіональні інститути педагогічної післядипломної освіти, департаменти та управління освіти обласних державних адміністрації, регіональних центри підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, Асоціації об’єднаних громад.

Перший такий тренінг для тренерів відбувся 2-4 березня. Участь в ньому взяли представники департаментів та  управлінь освіти і науки з 19 областей Україні.

До участі у сьогоднішньому тренінгу були запрошені керівники і методисті регіональних інститутів післядипломної педагогічної освіти з 24 областей Україні. Програма тренінгу включає теоретичні та практичні заняття, які дозволять його учасникам отримати знання та практичні навички для подальшого навчання представників громад у сфері ефективного управління освітою.

25 квітня у тренінгу взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні  Мартін Хаґстрьом, заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, заступник голови обласної державної адміністрації Валерій Олійник, перший заступник голови обласної рад Неонілою Андрійчук, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля.

Учасники тренінгу обговорили досягнення громад та кращі практики, впроваджені у галузі освіти в ОТГ з різних куточків України.

Під час панельної дискусії присутні висловили своє бачення децентралізації в галузі освіти, особливостей організації системи освітніх закладів у новостворених громадах, а також завдань, що стоять перед органами місцевого самоврядування з метою забезпечення доступу дітей до якісної освіти.

Далі відбулася презентація спільної ініціативи проекту SKL International і Департаменту освіти і науки облдержадміністрації «Створення навчально-методичного центру зі збору, систематизації і поширення кращих практик з управління освітою в громадах.

Окрім тренінгу високопосадовці відвідали комунальний заклад Дунаєвецької міської ради “Будинок творчості школяра”, на базі якого функціонують різноманітні гуртки, де школярі Дунаєвеччини мають можливість розвивати твої творчі здібності. Гості мали змогу поспілкуватися з учнями та викладачами, подивится на роботи, виконані у різноманітних техніках, наприклад, вишивка, в’язання, орігамі, різьблення по дереву, батик, писанкарство та багато інших.

Учасники делегації відзначили високий рівень виконання робіт та креативність школярів. На згадку про зустріч вихованці Будинку творчості вручили гостям невеликі сувеніри, виготовлені власними руками.

Довідково. Інформація щодо діяльності проекту SKL International

Забезпечення якісних освітніх послуг є однією з найбільш важливих завдань об’єднаних громад. Майже в кожній громаді послуги освіти стосуються не менше 30% населення громаді (діти, їх батьки, вчителі), освіта складає до 45% видаткової частини місцевого бюджету, діяльність освітньої мережі забезпечує постійною роботою до 25% працездатного населення громад. Але в цьому напрями також багато викликів.

Тому, одним з головних напрямів діяльності Шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» є підтримка ефективного управління освітою в ОТГ. В рамках діяльності проекту, бенефіціаром якого є Міністерство освіти і науки України було застосовано підхід апробації міжнародних практик в управлінській діяльності об’єднаних територіальних громад у сфері освіти.

 Після створення перших 159 громад в листопаді 2015 року, для напрацювання досвіду разом з Департаментом освіти і науки Хмельницької ОДА та регіональним офісом реформ було обрано 5 пілотних громад Хмельницької області. Результати апробації у сфері управління шкільною освітою були систематизовані в «Методичні рекомендації щодо ефективного управляння освітою» (завантажити можна за посиланням).

З початку 2016 року, з метою поширення напрацьованого експертами проекту досвіду з управління освітою, спільно з Міністерством освіти і науки України і департаментами /управліннями ОДА було проведено регіональні семінари для більш ніж 480 керівників освіти ОТГ в 14 областях України.

В грудні 2016 року, проект спільно з Департаментом освіти і науки Хмельницької ОДА і Дунаєвецькою об’єднаною територіальною громадою створив першу спеціалізовану онлайн платформу «Кращі практики управління освітою». Станом на сьогодні, ресурс наповнюється успішними кейсами і прикладами рішень щодо управління освітою в громадах із усіх областей України. В березні 2017 року заплановано запустити сервіс цього онлайн ресурсу для громад України.

З метою подальшого закріплення досягнутих результатів, збільшення професійного потенціалу із надання навчальних і консультативних послуг протягом 2017 року розпочинаєтеся серія тренінгів для створення регіональних команд консультантів у сфері управління освітою в ОТГ.